banner223

ÇARŞAMBA OVASINA KIYMAYIN

    Samsun- Çarşamba İlçesi, Eğercili Mahallesinde kurulmakta olan; Oltan ve Köseoğlu biokütle enerji santraline karşı bölgede tepkiler dinmiyor.

ÇARŞAMBA OVASINA KIYMAYIN

Samsun Dernekler Federasyonu,  Ayvacık ve Terme Ziraat Odaları öncülüğünde, Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile çevre köylerden katılan üreticilerle Eğercili Mahallesinde Biokütle santralinin önünde basın açıklaması yapıldı.

 CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “Çarşamba -Eğercili Mahallesinde bugün buraya gelen yurttaşlarımız ovamıza, suyumuza ve torunlarının geleceklerine sahip çıkmaktadırlar. Çarşamba Ovası dünyada benzeri zor bulunan birinci sınıf tarım arazisi toprağına sahip tarım alanıdır. Çarşamba Deltası’na sahip çıkanlar gelecek için büyük mücadele vermektedirler. Bu mücadelede katkısı olan her bireyi yürekten kutluyorum.

     Biokütle santralleri, atık yakma tesisleri ile enerji dönüşümü olarak anlatılmaktadır. Sözde anlatılara göre; çevrede bulunan bitki artıkları, tarım alanlarında kalan atıklar ile işe yaramaz ağaç parçalarının yakılması olarak ifade edilmektedir. Ancak bölgede yaşayan insanlar gördü ki; buranın çöp yakma istasyonu olarak kullanılması sonucunda etrafa zehirli gazların yayılması ve Çarşamba ovasında yaşam kalitesi ve ürün kalitesinin düşmesi demektir. Halkımız haykırıyor Çarşamba ovasına kıyılmasın. “ dedi.

HAVAYA, SUYA ZEHİR KATILMASIN

Çarşamba Ovası’nın ülkemizin en verimli ovalarından birisi olduğunu ifade eden Milletvekili Zeybek,”   Yılda iki ürün alınabilen ve her metre karesi sulanan bu alanların ranta kurban edilmemesi gerekmektedir. Biokütle santralini başka bir yere kurabiliriz fakat bir başka Çarşamba ovası bulamayız. Biz yatırıma asla karşı değiliz, yatırım yapılacak insanlarımız iş bulacak, çalışacak ve evlerine aşlarını götürecekler, biz bu yatırımın en verimli ovamızın ortasına yapılmasına karşıyız.

  Covıd-19 Pandemi süreci gıdanın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Dünyada bütün gelişmiş ülkeler tarım alanlarını geliştirip korurken, bizim Çarşamba gibi bir ovamızın zehirli gazlarla kirletilmesine ve tarım dışı kalmasına seyirci kalamayız. Biokütle santralinde günlük yakılacak atık madde miktarı fazla olmasına rağmen elde edilecek elektrik miktarının kayda değerde olmadığı Elektrik Mühendisleri Samsun Şubesinin raporunda belirtilmiştir. Havamıza ve suyumuza zehir katılmasına her zaman karşıyız, karşı durmaya da devam edeceğiz.  “ diye konuştu.

ÇARŞAMBA OVASI; BOLLUK VE BEREKETİN ADRESİDİR

   CHP Samsun Milletvekili Zeybek konuşmasını şöyle tamamladı: Çarşamba Ovası, bolluk, bereket ve ucuzluğun adresidir. Çarşamba ovasının ürünleri pazarlara inince; ürünlerde bolluk, fiyatlarda ucuzluk yaşanır, insanlarımız kışlık hazırlıklarını yapmak için Çarşamba ovasında üretilen ürünlerin pazarlara gelmesini beklerler. Biokütle santrali veya atık yakma santrali Çarşamba ovasının ürünlerine zarar vereceği gibi bölgeye olumsuz etki yapacaktır.

   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Ovamıza, suyumuza, dağımıza, havamıza sahip çıkmak zorundayız! Eğer bu gün bu saydığımız değerlere sahip çıkamazsak! Gelecek kuşaklara iyi bir çevre bırakmamış oluruz. Gelecek kuşaklara karşı sorumluyuz! Susarsak sorumluluklarımızı yerine getirmemiş oluruz. Vakit erkenken, bütün yetkililere çağrımız; Çarşamba Ovasına kıyılmasın.”

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER