Sam­sun'da fın­dık ha­sa­dı erken baş­la­dı

Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından fındığın hasadına Samsun'da başlandı.

Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nin önem­li geçim kay­nak­la­rın­dan fın­dı­ğın ha­sa­dı­na Sam­sun'da baş­lan­dı.
Sam­sun için fın­dık hasat ta­ri­hi 14 Ağus­tos ola­rak be­lir­le­nir­ken yerel fın­dık çe­şit­le­ri­nin erken ol­gun­laş­ma­sı ve da­lın­dan dö­kül­me­si ne­de­niy­le üre­ti­ci­ler ha­sa­da erken baş­la­dı.
Böl­ge­de fın­dık, ge­nel­lik­le mev­sim­lik tarım iş­çi­le­ri ta­ra­fın­dan top­la­nı­yor. Ha­sa­dın baş­la­ma­sıy­la mev­sim­lik tarım iş­çi­le­ri 250 lira yev­mi­yey­le fın­dık bah­çe­le­ri­ne girdi.
Fın­dık üre­ti­ci­si Maz­har Yük­sel, AA mu­ha­bi­ri­ne, Terme'de 80 dönüm ara­zi­de yılda yak­la­şık 11-12 ton fın­dık üre­ti­mi yap­tı­ğı­nı söy­le­di.
Yük­sel, açık­la­nan fın­dık fi­ya­tın­dan mem­nun ol­duk­la­rı­nı ifade etti.
Tarım ve Orman İlçe Mü­dü­rü Tun­cay Demir, fın­dı­ğın Tür­ki­ye'nin en önem­li ta­rım­sal ih­ra­cat ürün­le­rin­den bi­ri­si ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı.
Tür­ki­ye'nin dünya fın­dık üre­ti­mi­nin yüzde 70'ini ye­tiş­tir­di­ği­ni be­lir­ten Demir, şöyle devam etti:
"Tür­ki­ye'de Ordu'dan sonra fın­dık üre­ti­min­de Sam­sun gel­mek­te­dir. Bu yıl açık­la­nan re­kol­te tah­mi­ni­ne göre yak­la­şık 112 bin ton fın­dık re­kol­te­si bek­len­mek­te­dir. Terme'de 290 bin dönüm alan­da fın­dık üre­ti­mi ya­pı­yo­ruz. Sam­sun'un yüzde 25 üre­ti­mi­ni kar­şı­lı­yo­ruz. Fın­dık hasat ta­ri­hi as­lın­da orta kuşak 14 Ağus­tos, sahil ku­şa­ğı 21 Ağus­tos ve yük­sek ke­sim­ler­de ise 28 Ağus­tos ola­rak be­lir­len­miş­ti. Ancak bazı yerli çe­şit­le­ri­miz­den do­la­yı erken ol­gun­lu­ğa gelen ürünü üre­ti­ci­le­ri­miz tarım iş­çi­le­ri­ne top­lat­ma­ya baş­la­dı."
Şan­lı­ur­fa'dan her yıl ailecek fın­dık iş­çi­li­ği yap­mak üzere böl­ge­ye gelen Habip Bi­rin­ci de "Sabah erken sa­at­ler­de fın­dık top­la­ma­ya baş­lı­yo­ruz. Günde 15 kişi 4-5 dönüm alan­da yak­la­şık 500 ila 800 ki­log­ram ara­sın­da fın­dık top­lu­yo­ruz. Sıcak ha­va­lar­da fın­dık bah­çe­le­rin­de mah­su­lü top­la­mak zor. Ama biz yıl­lar­dır fın­dık top­la­dı­ğı­mız için alış­tık." diye ko­nuş­tu.   Samsun AA

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2022, 23:48

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER