Adana Şehir Hastanesi'ni 1512 sismik izolatör depremin yıkıcı etkisinden korudu

Adana Şehir Hastanesi, zemin hareketinin kontrollü olarak binaya aktarılmasını sağlayan sismik izolatörler sayesinde "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıcı etkisini hissetmedi.

Adana Şehir Hastanesi'ni 1512 sismik izolatör depremin yıkıcı etkisinden korudu

Adana Şehir Has­ta­ne­si, zemin ha­re­ke­ti­nin kont­rol­lü ola­rak bi­na­ya ak­ta­rıl­ma­sı­nı sağ­la­yan sis­mik izo­la­tör­ler sa­ye­sin­de "asrın fe­la­ke­ti" ola­rak ni­te­le­nen Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­le­rin yı­kı­cı et­ki­si­ni his­set­me­di.
Adana Şehir Has­ta­ne­si Tek­nik Hiz­met­ler Yö­ne­ti­ci­si Öze­ren Bulut, AA mu­ha­bi­ri­ne, has­ta­ne­nin ileri tek­no­lo­ji­ler­le do­na­tıl­dı­ğı­nı söy­le­di.
Has­ta­ne­nin bod­rum ka­tın­da ko­lon­la­rın üze­rin­de­ki sis­mik izo­la­tör­le­rin öne­mi­ne işa­ret eden Bulut, "Has­ta­ne­miz­de bu­lu­nan en ileri tek­no­lo­ji­le­re sahip dep­rem izo­la­tör­le­ri, dep­rem sı­ra­sın­da ve son­ra­sın­da iş­le­vi­ni ye­ri­ne ge­tir­miş­tir." dedi.
- "Has­ta­ne­miz dep­re­mi çok az et­kiy­le at­lat­tı"
Sis­mik izo­la­tör­le­rin iş­le­vi­ne iliş­kin bilgi veren Bulut, şun­la­rı kay­det­ti:
"Bod­rum iki ka­tın­dan bod­rum bir ka­tı­na çıkan ko­lon­la­rın üze­rin­de bu­lu­nan dep­rem izo­la­tör­le­ri sa­ye­sin­de has­ta­ne­miz dep­re­mi çok az et­kiy­le at­lat­tı. Dep­rem izo­la­tör­le­ri, dep­re­min yük­sek iv­me­si­ni sö­nüm­le­ye­rek, üst kat­la­ra yı­kı­cı et­ki­si his­se­dil­me­yecek şe­kil­de, daha yu­mu­şak ve az etki al­tın­da ya­şat­tı. Dep­re­min iv­me­si­ni azal­tı­yor, yu­ka­rı daha az bir et­ki­ye dü­şü­rü­yor."
Bulut, has­ta­ne­de 1512 sis­mik izo­la­tö­rün bu­lun­du­ğu­nu ak­ta­ra­rak, "2017'de has­ta­ne­miz açıl­dı­ğın­da, Adana Şehir Has­ta­ne­si dün­ya­nın en büyük sis­mik izo­la­tör­lü has­ta­ne­si un­va­nı­na sa­hip­ti. Has­ta­ne­miz­de bu­lu­nan dep­rem izo­la­tör­le­ri, dün­ya­nın en ileri tek­no­lo­ji­le­ri­ne göre ya­pıl­dı­ğı için coğ­raf­ya­mız­da ya­şa­na­cak en şid­det­li dep­rem­le­re bile da­ya­nık­lı ola­rak inşa edil­miş­tir." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER