"Sis fındığın gelişimini olumsuz etkileyecek"

- UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran: -"Bir haftada özellikle sahil bandında etkili olan sis, fındığın gelişimine olumsuz etki edecek"

DÜZCE (AA) - Uluslararası Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Batı Karadeniz'de yaklaşık bir haftadır etkili olan yoğun sisin fındığın gelişimini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Başaran, AA muhabirine, bölgede bir süredir etkili olan sisin fındık dışındaki diğer ürünlerin de gelişimini olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Mesela bölgede bu yıl kiraz olmayacak. Bir haftadır etkili olan sis nedeniyle ürünler tomurcuk açmaya başlarken yandı." dedi.

Başaran, bölgenin fındık üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bir haftada özellikle sahil bandında etkili olan sis, fındığın gelişimine olumsuz etki edecek. Ancak bugünden 'şu kadar etkiledi, bu kadar etkiledi' demek çok yanlış olacaktır. Çiftçilerimizin tecrübesi ve bizlerin sahada yaptığı tespitte kısmi de olsa zarar söz konusudur."

Çiftçilerin geçmiş yıllarda bu tür durumlara karşı önlem aldığını ancak bu yıl etkilenmenin erken olduğuna değinen Başaran, "Geçmiş yıllarda bu tür olaylar için çiftçilerimiz önlem alıyordu. Mesela bahçelerinde saman veya lastik yakma gibi önlemler alıyordu. Ama şu anda o devreyi geçmiş durumdayız. Bu yıl fındığın doğumu dediğimiz olay biraz daha yavaş seyrediyor. Bu durum fındığın iç oluşumu ve kalitede önemli oranda etki yapacaktır." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER