Görünüşte mutabakat var gibi

Beklenen adam nihayet geldi. Bildiğiniz üzere ABD Dışişleri Bakanı, Rex Tillerson. Geldi de sonuç? Hala net bir çözüm yok. Kamuoyunu ikna edecek bir sonuç yok. Ama; tabi olumlu gelişmeler de olmadı değil. Tillerson, Ankara’ya gelmeden önce mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ne demişti:

“Kritik aşamadayız. Ya ilişkiler yoluna koyulur, ya da kötüye gider.” En azından, sert çatışma hali şimdilik standby konumunda. İki tarafta, beklentilerini masaya yatırdı. İki diplomatik geleneği olan devlet sonuçta. Buna bağlı olarak, buradan bir kararın hemen çıkması da zor oluyor tabi.

Yalnız, ortada önemli bir mesele var. Türkiye beklentilerini tam anlamıyla karşılayabilecek cevap alabildi mi? Zannederim ki hayır. Geldiği gibi, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’yle yaptığı görüşmede, bırakın PYD-YPG’yi terör örgütü kabul etmeyi, PKK’ya karşı savaştıralım diyebilecek kadar akıl yoksunu bir öneri sundu.

Medyada, özellikle de bir kısım gazete köşelerinde acaba, yanlış mı anlaşıldı? Dense de zannetmem. Çünkü; Türkiye bu tarz görüşmelere yıllardır alışkındır.

Tillerson ne dediğini gayet çok iyi biliyor. Onun bu sözleri, Donald Trump’ın dolayısıyla da ABD’nin görüşü ve politikasıdır.

ORTADA BİR TİYATRO DÖNÜYOR

Şimdi ABD, DEAŞ’la mücadele ediyor değil mi? DEAŞ kim? El- Kaide’nin uzantısı. El- Kaide’yi kim kurdu? Sovyetler Birliği’ne karşı ABD değil mi? O zaman, buradan şu sonuç çıkıyor, DEAŞ’ı da ABD yarattı! Olmaz demeyin. Olamaz denilen neler olmadı ki. Bir düşünün şöyle, Ortadoğu’da çıkarları için, var olan merkezi rejimleri yıkmak, burada bir kaos yaratarak buralardaki nüfus dengesini topyekün değiştirip, kendi güdümünde bir düzen(sizlik) kurmak istemiş olamaz mı? Bunu da DEAŞ’la yapmak.

Hiç şüpheniz olmasın ister. Ancak; Suriye’de beklediği gibi olmadı. Esad ve Rusya ittifakına tosladı. Şimdi de bütün dünyaya ben DEAŞ’tan kurtuluyorum, bana destek verin diyerek, gene başka bir terör örgütünü silahlandırıyor. Ama; gözden kaçırmamanız gereken bir şey var.

Kaybeden DEAŞ’lılar, PYD’ye sığınıyor! Daha fazla konuşmayayım. Ortada tam bir tiyatro dönüyor, değerli dostlar. Türkiye kesinlikle dikkatli olmalı!

ADAM BİR DEMEDİ TERÖR ÖRGÜTÜDÜR DİYE

Kaç gündür burada Tillerson. Milli Savunma Bakanı, Canikli’yle, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla ve son olarak da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Görüştü de şu PYD’ye bir terörö örgütüdür demedi. Adam şov yapıyor resmen! Ortada bir mutabakat var. 

Eskiye göre iyi. Hiç şüpheniz olmasın. Ancak; DEAŞ, PKK ve diğer örgütleriyle mücadele edilmeli diyen Tillerson, Suriye’nin ve Türkiye’nin güvenliği konusunda en az diğer terör örgütleri kadar tehlikeli olan bir örgütü, hala tanımamakta direniyor.

Umarım, ilerleyen süreçte, Suriye’deki kaos biran önce biter. Türkiye’de, gerek PYD-YPG’yi gerekse de FETÖ terör örgütlerini, şu ABD’ye bir kabul ettirebilir. Her iki dost ve müttefik! Devlet açısından hayırlısı budur.

Mert KAPLAN

YORUM EKLE