Bafra Sera OSB’ye Yer Aranıyor

Samsun Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi komisyon toplantısı, Bafra Kaymakamı Halis Arslan başkanlığında, Bafra Öğretmenevi toplantı salonunda yapıldı.

Bafra Sera OSB’ye Yer Aranıyor

      Toplantıya Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Kadir Güven, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Fethi Molla, Jeoloji Mühendisi Mustafa Aydın, Ziraat Mühendisi Bekir Koçak, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, yetkili bürokratlar ve Bafra TSO yönetim kurulu üyeleri katıldı.   

     Toplantının açılış konuşmasını yapan Bafra Kaymakamı Halis Arslan,” Uygun bulanan alana koordinatlarımın yer aldığı liste var elimizde haritalar var. Bu bilgilerde bu yazı ekibine gönderilmiştir. Özellikle Adana’da görev yapan biz vali yardımcısı olarak, Çukurova’da kaymam olarak görev yapan bir kaymakam olarak Kızılırmak’ın sulandığı Kızılırmak’ın bereketli toprakları üzerinde kurulan Bafra’mız tarımsal ürünler alanında hem kalite hem de kantine itibariyle oldukça hatırı sayılır bir yeri vardır. Türk Tarım ekonomisinde pırasada Türkiye 2. olduğunu biliyorum. Bafra’daki üreticileri çok iyi bir şekilde yapacağına bu OSB’nin Türkiye’nin çok önemli bir üretim üstü haline getireceğine ben inanıyorum.  Bu potansiyel Bafra’da var Ziraat odası ile üretici birlikleri ile tarım teşkilatı ile çiftçi kuruluşları ile bu potansiyel inşallah mahcup etmeyeceğiz mahcup olamayacağız. Dolayısıyla ihracata dönük ülkede sebzeleri üretmek suretiyle Türk tarıma çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Ankara’dan gelen teknik heyete değerli uzman arkadaşa değerli tarım bakanlığı mensuplarımıza değerli vali yardımcımıza ve aynı zamanda turizm banlığından gelen arkadaşlarımıza Bafra belediyesi Bafra TSO, Bafra ticaret borsası Bafra ziraat odası projelerin asli unsurları dolayısıyla inşallah münacatımızı yaptık valiliğimize inşallah bu şeye iştirak edecek diye düşünüyoruz” dedi. 

     Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, “Gerçekten toplumların geleceğini kurma adına geleceğine yatırım yapma geleceğini aydınlatma adına yapılacak hizmetler o dönemlerin yörecileri ve görevlileri tarafından yapılacak birileri gelip de Bafra’nın samsunun ülkenin problemlerini dışarıdan çözmeyecek. Bafra`mızın da geleceğini kurma adına işte organize sanayi bölgemiz daha önceden kurulmuştu. Var olan şeyleri geliştirmek adına günümüzde yöneticileri olarak bizlerde Kaymakamımız Ticaret Odası Borsası Ziraat Odası bütün sivil toplum kurumları birlikte hareket ederek Bafra’da neler daha olur adına adımlar atıldı ve netice de şartlat öyle oluştu ki burada bir ihtisas OSB gündemimizde ve büyük bir yol kat edildi. Daha sonrada burada var olan başka amaçlarla kullanılmış başka yatırımlarla yapılmak istendi ama olmadı her şeyde bir hayır var bugün burada bin200 dönümlük arazinin üzerinde Sera OSB’nin kurulması ile de adımlar atıldı. Hep beraber Bafra için bir şeyler yapma adına her kez birlikte hareket adına hiçbir zaaf göstermediler neticede bu atılan adımın inşallah hayırlı olacağına ben inanıyorum” diye konuştu.

     Bafra TSO Başkanı Göksel Başar ise,” Bafra Sera Organize Sanayi Bölgesi yani tarıma dayalı İhtisas ve organize sanayi bölgesi Bafra Belediyesi Bafra TSO Bafra Ziraat Odası ve Bafra ticaret borsasının bir ön protokolü ile başlamış bir projedir. Şuanda bu sera organize bölgesinin bürokratik işlemleri Bafra TSO tarafından dört kolla yürütülmektedir. Daha önce Sayın Haluk Şimşek valimizle başkanlığı ile Samsun da biz toplantı yapmıştık. Bakanlıktan da katılan arkadaşlarımız olmuştu şimdi bu ikinci aşama geçildi inşallah bu proje bölgemize hayırlı olacak. Gıda bizim için çok önemli dünya nüfusu her yıl 500 milyon artıyor. Bafra ovası çok geniş bir alan inşallah bu alan 1200 dönüm alanı sera alanı olarak gerçekleştirdiğimizde şuanda Bafra ekonomisine ülke ekonomisine katkı sağlayacak biz Antalya’dan gelen ürünlerin Samsun limanından karşı kıyalar ihraç edilmemsini şuanda seyir ediyoruz Kolombiya’dan gelen çiçeklerlin Ukrayna’ya gitmesi seyir ediyoruz. Bu topraklarımız boş duruyor. Allahın bize bahşettiği çok güzel topraklarda biz yaşıyoruz. Biz buraları işletmesek biz buraları insanlığa faydalı hale getirmesek ben bundan vebal göreceğim burası gerçekleştiğinde ülkemize ve bölgemize çok faydası olacaktır. İnşallah projemizin en kısa zaman da gerçekleşmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

        Samsun Gıda Tarım Hayvancılık il Müdürü Kadir Güven ise,”Bu süreçte il müdürlüğünde arkadaşlarla beraber Mustafa Bey bir taraftan oldukça yoğun bir süreci yaşadık. Şuanda aslında ikinci aşamadan ziyade biz en nihai hedeften bir önceki hedefteyiz artık yer secim heyeti bu yer tespiti bittikten sonra mütevelliye teşekkülü safhasına gelebilecek bir pozisyona geliyoruz ki şuanda oldukçada ilerlemiş mesafe almış durumdayız. İnşallah kamu kurum kuruluşlarını bakanlık temsilcisi olarak burada temsil eden arkadaşlarımızın tamamı burada ise akşamüzeri biz raporu oluşturup bir an öncede Çevre Şehircilik Bakanlığı bu sera OSB olduğu için burada çet gereklidir ve ya değildir raporunu bize bir an önce oluştura bilirlerse belki kuruluşu bazı bürokratik işlemlere takılmadan çok daha hızlı biz mesafe almış ve önümüzde ki sezonda da inşallah üretime yönelik bir şekilde olmuş olcağız”   şeklinde konuşmasını tamamladı. 
     Yerin kesinleşmesi halinde 7 bakanlıktan onay beklediklerini belirten Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Fethi Molla, projenin inceleme komisyonundan geçerek kabul gördüğünü söyledi.

     İnceleme raporunu hazırlamak üzere bir araya geldiklerini vurgulayan Molla, “Bakanlık olarak biz bize önerilen alanını arkadaşlarımızla beraber yeri gördük, bizim bakanlığımız acısında bir sakıncasının olmadığını yaparak, etüdümüzü de olumlu olarak yazdık. Şimdi de artık yerin kesinleşe bilmesi için 7 bakanlığımızdan  gelen  temsilcilerini burada toplayarak göndermiş olduğumuz  yazının ekinde yerin tomografik  haritasını özelliklerini  gönderdik, bu konuda 7 bakanlığın başka tasarrufu olup olmadığını  görüşmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Bafra Belediyesi yüzde 25 katılma oranı ile Bafra TSO yüzde 25, Bafra Ziraat Odası yüzde 25, Bafra Ticaret Borsası 25 katılım oranları ile müteşebbis heyetinin ortaklarını oluşturuyor. Bizim alanımız Bafra ilçe merkezine 10 kilometre Samsun il merkezine ise yaklaşık 62 kilometre 120 hektarlık bir alan. Bu alanlın içerisinde yüzde 3 şahıs parselleri ve yüzde 97 si hazineye ait yönetmeliğimizin zaten hükümlerinin bir tanesi de kurulacak olan OSB’nin yüzde 75’ inin hazine arazisi olması önerilen alan Bafra Doğankaya Mahallesinde üretim kapasitesi olarak 40 ton dekar başına domates planlanarak bize gönderilen proje bize bu şekilde. Ama bizim bu projede sadece tek bir ürünle de sınırlandırmak istemiyoruz. Şartlar dâhilinde yetirilebilecek ürün çeşitlendirilmesi yani seracılık kurduk sadece burada domates yapılır gibi bakanlığımızın bir zorlaması yok. İşletmeler kurulduktan sonra bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda her türlü sebzecilik fidecilik onun yanında çiçekçilik üretimi yapılabilir. Alanımızın içinde şuan öneri olarak planlanan büyüklüğe göre 53 adet 10 dekar, 10 adet 15 dekarlık kapalı alana sahip işletme planlıyoruz. Yine bölge içerisinde üretim alanının dışında yine bir sanayi alanı ayırmamız gerekiyor % 8’lik alanda. Paketleme ambalajlama soğuk hava depoları, arıtma su tesisi gibi tesislerin yapılması planlanıyor. Proje için içme suyu kullanımında DSİ sulama kanalları ve sondaj kuyularından karşılanacak” dedi.

              NAMIK AZGIN 
 

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2015, 19:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER