banner223

İyilikte Beyazay

Geçtiğimiz günlerde, engelli haklarıyla ilgili çalışmalarından dolayı kamuoyunun yakından tanıdığı TBMM 22. Ve 23. dönem İstanbul milletvekili Lokman Ayva’yı Genel Başkanı olduğu Türkiye Beyazay Derneği’nde ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldım, istişarelerde bulunduk.

Gerçekten çok etkileyici faaliyetleri ve özellikle görme engelliler için yaptıkları olağan üstü çalışmaları ve çabalarından dolayı tebrik etmek istiyorum.

Beyaz Ay Nedir?

Beyaz renklerin birleşimi olarak kabul edildiğinden iyilikte, güzellikte ve doğrulukta insanların bir araya gelmesi. Ay ise hem kendi medeniyetimizin sembolü, hem de misyon olarak ışığı kendinden olmayan, başka bir kaynaktan aldığı ışığı yansıtarak aydınlığa ihtiyacı olanların karanlıklarını aydınlatıyor. Beyazay da bir kuruluş olarak ihtiyacı olan ile imkanı olanlar arasında bir aracıdır. Tek cümle ile “Cehaletten, sıkıntılardan müteşekkil karanlıklara doğan bir hilaldir.” 30 yaşındadır.

Beyazay kendi sahasında Türkiye’nin en büyük kuruluşudur. Yurtiçinde 66 şubesi, yurtdışında da 7 şubesi bulunmaktadır. 18 ülkede irtibat noktaları ve kişileri bulunur. 11 bölgeden oluşan bir teşkilat yapısı vardır. Genel Koordinasyon Kurulu ve Genel Yönetim Kurulu müstesna kişilerden meydana gelmektedir.

Beyazay ne yapar?

Hem Türkiye’de, hem de çeşitli yollarla dünyada hizmete en çok ihtiyacı olan saha olarak gördüğü engellilik sahasında 3 şey yapar:

1. Yaşadığımız bina, sokak, mahalle, köy, şehir, ülkede engellileri unutarak kurulan fiziksel ve sosyal sistemlerin gelişerek engellileri de kapsaması için çalışır. Böylelikle, engelliler sokağa çıkabilecek, eğitim görebilecek, işe girip geçimini sağlayabilecek ve yuva kurabileceklerdir. Hatta insanlığa katkı yapar hale gelebileceklerdir.

2. Engellilerle ilgili “aciz, işe yaramaz, yük, kurtulunması gereken insan” bakış açısını, “Her insan gibi eşref-i mahlukattır, insanlar arası üstünlük olmaz ancak görevler sebebiyle olabilir, her insana yapılan olumlu muamelenin engelliye de yapılması gerekir” bakış açısıyla değiştirmek için çalışıyor.

3. Engelli bireylerin içinde bulunduğu “öğrenilmiş çaresizlik” psikolojisinden çıkıp kendi potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlamak için çalışıyor. Bunun için eğitim, rehabilitasyon, sanat, konferanslar, seminerler gibi bir çok faaliyet organize ediyor.

Beyazay Bugünlerde Neler Yapıyor?

Uluslararası EYAF2022 (Engelsiz Yaşam Fuarı)nı ortaklarıyla organize ediyor. TEKNOFEST’in Engelsiz Yaşam Teknolojileri’nin yürütücüsü olarak hizmet veriyor. Türkiye’nin en büyük beyaz eşya ve elektronik cihaz üreticilerinden olan bir firmayla görme engelliler için akıllı baston dağıtma kampanyası yürütüyor. Türkiye’nin en büyük marketler zincirlerinden biriyle engelli istihdamı projesi yürütüyor. Şubeleri aracılığıyla üniversitelerle birlikte yukarıdaki 3 konuda ortak çalışmalar yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Parlamentosuyla ülkemizin şartlarının engelliler için de en iyiye getirilmesi için birlikte çalışıyor. Bunların benzerlerini yurtdışı şubeleri aracılığıyla yapıyor.

Beyazay’ın Önemli Projesi

Bakanlıklarımızın engellilere yönelik harika çalışmaları var. Engelliler bunlardan haberdar olmadıkları için yeteri kadar faydalanamıyorlar. Her ayı bir bakanlık ayı yapıp o ay boyunca o bakanlığımızın sunduğu hak ve imkanları engellilere, yakınlarına ve ilgililere anlatmaya yönelik bir proje geliştiriyor. Böylece daha çok insanımız eğitim görsün, üniversiteyi okusun, işe girsin, tatil yapsın, yuva kursun isteniyor.

Beyazay’ın Beklentisi

Beyazay’ın duyarlı vatandaşlarımızdan 3 aşamalı beklentisi var. Bunlar;

“1. Hiç bir şey yapamıyorsa kalbinden engellileri de eşref-i mahlukat kabul etsin ve engellileri hayatın dışına iten fiziksel ve sosyal sistemler için “inşallah en kısa zamanda değişir” diye dilekte bulunsun.

2. Daha fazlasını yapabilirse, evlerin, binaların, sokakların, eğitim, iş, tatil, kültür, ibadet ortamlarının engellilere uygun hale gelmesini sağlayacak kişilere telkinde bulunsun ve engellileri de eşref-i mahlukat görmeleri konusunda çevresindekileri bilgilendirsin.

3. Yapabilirse Beyazay’da ister zamanını, ister emeğini, ister networkünü, ister 7392 “DESTEK” yazıp göndermek gibi maddi katkı vererek paydaşı olabilir.”

Türkiye Beyazay Derneği, “Dünya Ticaret Merkezi İş Blokları, A2 Blok K:5 D: 207 Bakırköy/İstanbul” adresinde olup, +90 212 465 38 85 ve +90 212 465 40 96 telefonları ile veya [email protected] e-posta adresinden iletişim kurulup detaylı bilgi alınabilir.

İnanıyoruz ki bu yolla dünya herkes için daha yaşanabilir ve güzel bir hale gelecektir.

YORUM EKLE