Japonya’da Atıştırmalık Böcek Satan Otomat Açıldı

Ya­zı­nın baş­lı­ğı­nı “Üs­tü­me iyi­lik sağ­lık” ni­dâ­sıy­la oku­du­ğu­nu­za hatta ba­zı­la­rı­nın, bil­has­sa da kadın okur­la­rı­mın “tiz bir çığ­lık” at­tı­ğı­na is­te­yen her­kes­le bahse gi­re­rim.

Biz pek alı­şık de­ği­liz ama dün­ya­nın çe­şit­li ül­ke­le­rin­de yüz mil­yon­lar­ca insan böcek yiyor, hem de ayıla ba­yı­la!

Benim de bö­cek­le­rin bes­len­me­de­ki öne­mi­ni an­la­tan ya­zı­la­rım var.

Bun­lar­dan bi­rin­de çe­kir­ge ye­me­nin dost ba­ğır­sak bak­te­ri­le­ri­ni ar­tır­dı­ğı­nı ve kro­nik enf­la­mas­yon­la il­gi­li olan TNF-al­fa isim­li pro­te­ini azalt­tı­ğı­nı yaz­mış­tım (1).

Bir başka ya­zım­da Fin­lan­di­ya’ da cır­cır bö­cek­le­ri ku­ru­tu­lup toz ha­li­ne ge­ti­ril­dik­ten sonra ha­mu­run içe­ri­si­ne ek­len­me­siy­le ha­zır­la­nan ve her bi­rin­de yak­la­şık 70 adet cır­cır bö­ce­ği bu­lu­nan ek­mek­le­rin sa­tı­şa çık­tı­ğı­nı an­lat­mış­tım (2).

FDA’ nın, yi­ye­cek­le­rin içe­ri­sin­de ola­bi­lecek böcek par­ça­la­rı, ke­mir­gen pis­lik­le­ri veya diğer mi­de­ni­zi bu­lan­dı­ra­cak ha­şa­rat­la­rın ora­nı­nı be­lir­le­di­ği­ni an­la­tan bir yazım da var (3).

Ha­mam­bö­ce­ği sü­tü­nün bes­le­yi­ci­li­ği­nin inek sü­tün­den dört misli fazla ol­du­ğu da bil­di­ri­li­yor (4).

Böcek yemek kan­se­re karşı ko­ru­yu­cu ola­bi­li­yor (5).

Bö­cek­ler doğ­ru­dan ye­ne­bil­di­ği gibi do­lay­lı ola­rak da mi­de­mi­ze gi­re­bi­li­yor. Bir araş­tır­ma­ya göre mar­ket raf­la­rın­da­ki bir­çok ürün­de bö­cek­ten elde edi­len katkı mad­de­si kul­la­nı­lı­yor ve her­kes yılda 500 gram böcek yemiş olu­yor (6).

Bö­cek­ler­de­ki besin öge­le­ri

Çe­kir­ge, ağus­tos bö­ce­ği, ka­rın­ca, tır­tıl gibi bö­cek­ler dünya ta­ri­hi bo­yun­ca in­san­lar ta­ra­fın­dan yen­miş­tir ve gü­nü­müz­de de 130 ül­ke­de 2 mil­yar insan ta­ra­fın­dan yen­me­ye devam edil­mek­te­dir.

Bun­lar yen­mek üzere doğru ha­zır­lan­dık­la­rın­da em­ni­yet­li­dir ama bazı in­san­la­rın bö­cek­ler­de­ki pro­te­in ve ki­ti­ne karşı aler­jik tepki gös­ter­me­si müm­kün­dür.

Bö­cek­ler­de bütün esan­si­yel amino asit­le­ri ih­ti­va eden pro­te­in­ler, B vi­ta­min­le­ri, mi­ne­ral­ler ve esan­si­yel yağ­lar mev­cut­tur.

Bö­cek­le­rin dış ka­bu­ğun­da kitin ve ki­to­san şek­lin­de po­li­sak­ka­rit ya­pı­sın­da lif­ler de var­dır.

Bir araş­tır­ma­da tam çe­kir­ge­nin kuru ağır­lı­ğı­nın yüzde 4.3-7.1’ inin kitin ve yüzde 2.4-5.8’ inin de ki­to­sa­nın oluş­tur­du­ğu tes­pit edil­miş­tir.

Kitin, ye­ne­bi­len se­lü­lo­za ben­zer ya­pı­sı olan azot ih­ti­va eden bir po­li­sak­ka­rit­tir ve bu özel­lik­le­riy­le bir pre­bi­yo­tik­tir.

Böcek ye­me­nin çev­re­ye ve eko­no­mi­ye de fay­da­la­rı var

Böcek üre­ti­mi büyük baş hay­van­la­ra göre daha az çevre kir­li­li­ği­ne yol açar ve eko­no­mik ka­zanç­lar sağ­lar.

Böcek üre­ti­min­de daha az su, yem ve top­rak kul­la­nı­lır ve sera gazı sa­lı­nı­mı da daha azdır.

Tüm bun­lar bö­cek­le­rin daha düşük ma­li­yet­le üre­ti­le­bi­le­cek­le­ri­ni gös­te­rir.

Yüzde 100 çe­kir­ge unu USA’ da ki­lo­su 100 do­lar­dan sa­tıl­mak­ta­dır.

Ge­le­lim ne­ti­ce­ye

Ve­gan­la­rın böcek adını du­yun­ca baş­la­rı­nı çe­vir­me­le­ri an­la­şı­la­bi­lir bir şey ama…

Ko­yu­nu, ku­zu­yu, sı­ğı­rı, ta­vu­ğu, hin­di­yi, ör­de­ği, bıl­dır­cı­nı, ba­lı­ğı, .. ve daha pek çok hay­va­nı kesip kel­le­sin­den pa­ça­sı­na, iş­kem­be­sin­den bey­ni­ne kadar her ye­ri­ni yiyen eto­bur­la­rın böcek ye­mek­ten neden ürk­tük­le­ri­ni an­la­mak zor.

Kay­nak­lar:

1. http://​ah­met­ra­sim­ku­cu­kus­ta.​com/​2018/​08/​05/​ya­zi­lar/​tip-ya­zi­la­ri/​bes­len­me/​ce­kir­ge-ye­me­ye-ha­zir­la­nin/​

2. http://​ah­met­ra­sim­ku­cu­kus­ta.​com/​2017/​11/​25/​abur-cu­bur-ivir-zi­vir/​bo­cek­li-ek­mek­le­re-ha­zir-olun/​

3. http://​ah­met­ra­sim­ku­cu­kus­ta.​com/​2016/​01/​03/​hak­kim­da/​gun­de-kac-bo­cek-yi­yor­su­nuz/​

4. https://​ah­met­ra­sim­ku­cu­kus­ta.​com/​2016/​08/​01/​ya­zi­lar/​tip-ya­zi­la­ri/​bes­len­me/​dun­ya­nin-en-bes­le­yi­ci-su­tu-kes­fe­dil­di/​

5. https://​ah­met­ra­sim­ku­cu­kus­ta.​com/​2019/​07/​17/​hak­kim­da/​bo­cek-ye­mek-kan­ser­den-ko­ru­ya­bi­lir/​

6. https://​ah­met­ra­sim­ku­cu­kus­ta.​com/​2012/​04/​04/​vi­de­olar/​ha­zir-gi­da-da-bo­cek-so­ku/​


İnde­pen­dent Türk­çe’ nin ha­be­ri:

Ja­pon­ya’ da bir sü­per­mar­ke­te için­de sa­de­ce bö­cek­le­rin sa­tıl­dı­ğı bir oto­mat yer­leş­ti­ril­di.

Dokuz çeşit bö­ce­ğin sa­tıl­dı­ğı cihaz büyük ilgi gördü.

Na­ga­sa­ki pre­fek­tör­lü­ğün­de yer alan Sa­se­bo böl­ge­sin­de­ki Mic­hi-no-Eki Konc­hu no sato Ta­bi­ra adlı sü­per­mar­ket­te atış­tır­ma­lık ola­rak ye­me­ye hazır bö­cek­le­rin ol­du­ğu bir oto­mat ku­rul­du.

Müş­te­ri­ler­den olum­lu tep­ki­ler gören oto­mat­ta çe­kir­ge, ağus­tos­bö­ce­ği, dal­gıç­bö­ce­ği ve ipek­bö­ce­ği kri­za­li­ti olmak üzere top­lam­da 9 çeşit fark­lı böcek sa­tı­lı­yor.

Hepsi şi­şe­len­miş ve soğuk or­tam­da sak­la­nan bö­cek­le­rin fi­ya­tı 600 ila 1000 Japon Yeni (yak­la­şık 45 TL ila 76 TL) ara­sın­da de­ği­şi­yor.

Oto­ma­tı ta­sar­la­yan Art Stu­dio Wao, bö­cek­le­rin ısı­tıl­dı­ğın­da sanki yeni kı­zar­tıl­mış gibi bir tat ve kı­va­ma gel­di­ği­ni be­lirt­ti.

Firma bun­dan önce Omura ve yine Sa­se­bo böl­ge­sin­de iki nok­ta­ya daha için­ce sa­de­ce bö­cek­le­rin sa­tıl­dı­ğı oto­mat­lar yer­leş­tir­miş­ti.

Şir­ke­tin baş­ka­nı Tat­su­aki Mo­ro­oka, “Ben­zer­siz hiz­met­le­ri­mi­zi Sa­se­bo’dan tüm Ja­pon­ya’ya kadar yay­ma­yı is­ti­yo­ruz” dedi.

Ül­ke­de­ki oto­mat­lar­da çok fark­lı çe­şit­ler­de ürün­ler sa­tı­lı­yor. Met­ro­lar­da, ma­ğa­za­lar­da ya da yol­lar­da için­de suşi, pil, şem­si­ye, yu­mur­ta, sake, iç ça­ma­şı­rı gibi geniş yel­pa­ze­de ürün­le­rin bu­lun­du­ğu oto­mat­lar bu­lu­nu­yor.
 

YORUM EKLE