Kedi ve Köpeğinize Asla Yapmamamız Gereken 8 Durum?

Kedi ve köpeğinize asla yapmamamız gereken 8 durum hakkında kısa notlar şeklinde bahsetmeye çalışacağım. Bu 8 durumu zamanla daha da derine inerek siz değerli okurlarımıza makale yazmaya çalışacağım inş. Evcil hayvanlara nasıl davranılacağı, onları nasıl eğlendireceğinizi ve onları nasıl eğiteceğinizi konusunda sayısız kaynak bulunmaktadır. Sorumlu bir evcil hayvan ebeveyni olarak, kürklü arkadaşınızı mutlu ve sağlıklı tutmak için tüm “doğru” ifadelerini bilmek önemlidir. Bu yüzden, temelden başlayarak, kedi veya köpeğinize asla yapmamanız gereken durumlar vardır ki bunlar;

1-Veteriner Hekim Ziyaretlerini Atlamayın!

Evcil hayvanızın Veteriner Hekimlerziyareti çok önem arz etmektedir. Sorumlu bir pet hayvan ebeveyni bu durumu asla atlamaz. Benim acizane bu durum da en önem arz ettiğim şey koruyucu hekimliktir. Kedi ve köpeklerinizin mutlaka aşıların tamamını ve zamanında yaptırmanız çok önemlidir. Evcil hayvanınız normal ve sağlıklı görünse bile, en az yıllık veteriner hekim ziyaretlerine bağlı kalmanız şarttır. Veterinerler tanımadığımız semptomları alabilir ve tedavi edilmeden hastalıkları veya tıbbi koşulları ciddi hale gelmeden yakalayabilirler.

2-Dış Parazit Tedavilerini Atlamayın!

Evcil hayvanınızın dışarıda gezdirmeniz parazit enfestasyonu için yeterlidir. Dışarı çıkarmadığınız evcil hayvanınız bile farklı yollarla bit, kene özellikle pire saldırısına maruz kalabilir. Pire mücadelesi çok daha önem arz etmektedir. Dış parazitler evcil hayvanızın tüylerin altında birçok hasara neden olmakla beraber kaşıntıya sebep olarak sürekli rahatsız eder. Bunun yanında kan emerek de evcil hayvanızı tabir caizse bitirmektedir. Neyse ki, köpeğinizi veya kedinizi pire, keneler ve hatta tenyalardan korumak için yeterli miktarda tedavi ürünü bulunmaktadır. Evcil hayvanınıza doğru önleyici ilaçları verdiğinizden emin olmak için Veteriner Hekiminize danışın.

Pet hayvanızın dişlerini ihmal etmek büyük bir sağlık problemlerine neden olabilir. Pek çok evcil hayvan, bu tür ihmal yüzünden ağızlarında tedavi edilmeyen enfeksiyonlardan ve hastalıklardan şikayetçidir. Evcil hayvanınız için, veteriner hekimler her gün dişlerini fırçalamanızı tavsiye ediyorlar, ama en azından, yıllık diş muayenesi için Veteriner Hekimlere pet hayvanınızın dişlerini kontrol ettiğinden emin olmalısınız. Evcil hayvanınızın dişlerini güçlü ve sağlıklı tutmak için yıllık muayenelerini ihmal etmeyin.

Obezite, obezite, obezite diyerek başlamak istiyorum ki sadece evcil hayvanlarımızda değil Dünya daki tüm canlılar ki özellikle biz insanlar için en büyük problemlerin başında geliyor. Birçok hastalığın ana sebeplerinin başında gelen fazla ve dengesiz beslenme de pet hayvanızın sağlıklı ve yaşam süresiz için olumsuz etkisi çok fazladır. Kedi veya köpeğinize doğru beslenme ve bireysel ki özellikle alerjik gıdalar konusunda mutlaka Veteriner Hekiminizle irtibatta olun. Günlük sporlar ve gezdirmeler bu yönden çok önem arz etmektedir. Bilmediğiniz gıdalardan sakının ve özellikle merdiven altı mamalardan uzak durun. Şahsen evcil hayvanınız için benim önerim siz ne yiyorsanız ona da onu verebilirsiniz. Tabi bu durum gıda alerjisi olan köpek veya kediniz için değişebilir. Neden kendinizin yediği gıdalar diyorum aslında köpek ve kediler tek mideli olması ve insan midesi gibi asidik olarak çalışıyor olması bunun en önemli sebebidir. Bunun yanında kedilerin tam bir Carnivor olması ki Kedi Evrimi konumuzu okumanızı isterim ki köpeklerin de Karnivor olduğunu fakat kedi kadar karnivor değillerdir ve Köpek Evrimi yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.

 

Köpekler ve kedilerin iyi sebeplerden dolayı kendi yiyecekleri vardır. Evcil hayvanınız için özel olarak üretilen yiyecekler, köpeklerin ve kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besin ve proteinlerin dengeleyici bir kombinasyonuna sahiptir. Aşırı besleme de bahsettiğim gibi insan yiyecekleri verebilirsiniz ama bizlerin yediği evcil hayvanızı zehirleyen ölümcül gıdalardan sakınmak şarttır. Eğer ki bunları bilmiyor veya yapamıyacağınızı düşünüyorsanız evcil hayvanınızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesini sağlamak için, uzmanların kendileri için önerdikleri pet shop raflarındaki yiyeceklere sadık kalmanız daha 7-doğru olur.

 

Petrolde, markette herhangi bir yere hızlı bir şekilde uğramak evcil hayvanınız ile beraber gitmek zor olabilir. Bu zaman zarfında pet hayvanınız arka koltukta olması gerekecektir ama bu zaman hızlı değilde 5-10 dk veya daha fazla olursa kedi veya köpeğinizi bırakmak özellikle aşırı soğuk ya da sıcak havalarda tehlikeli olabilir. Strest birçok bozukluğun en önemli nedenlerden birisi olduğunu unutmayın. Bu durum sadece stresle kalmayıp değişik davranış bozukluklarının de başlangıcı olabilecek nedenlerden de olduğu muhakkaktır.

 

Asla, evcil hayvanınıza vurmak için hiçbir koşulda tamam veya yapıcı değildir. Bunu yapmak sadece köpek ya da kedinizin sizi korkutmasına neden olur, bu da onları iletişim kurmayı zorlaştırabilir ve eğitilmesi daha zordur. Bunun yerine, evcil hayvanınızın hangi davranışların hoş karşılandığı ve ödüllendirildiğini göstermek için pozitif takviyeler kullanın. Ödüller vererek çok daha net sonuçlar alırsınız.

8-Ceza Olarak Taşıma Kafesini Kullanmayın!

 

Kedi veya köpeğinize ceza olarak taşıma kafesine koymayın. Taşıma kafesini sadece seyahat veya başka yere götüreceğiniz zaman kullandığınızdan evcil hayvanınız bunun bilincindedir. Eğer ki ceza olsun diye kafese koyarsanız ve bir müddet hareketsiz durursa evcil hayvanınız için önemli bir stres ve korku durumu yaratacaktır. Bunun yerine tek başına daha geniş olacak odalara kapatmayı denemeniz daha doğru olur.

Değerli evcil hayvan sahipleri ve okurlarımız karınca kararınca kısa ve net bir şekilde 8 maddeyi açıklamaya çalıştım. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

YORUM EKLE