Kent Müzesi Bir Şehrin En Önemli Tanıtım Merkezidir !

Sanırım şehirleri gezen dostlarımız genelde o şehrin müzelerini de gezerek şehrin tarihi ve turizm değerleri hakkında bilgiler edinmişlerdir. Bir şehri yakından tanımak istiyorsanız o şehrin müzelerini ve tarihi mekanlarını gezmeniz, görmeniz gerekir öyle değil mi?

Her konuda garip kaldığımız gibi bu konuda da garip kalmışız dersem bana kızmazsınız herhalde!.. Malumunuz ne geniş çaplı bir müzemiz ne de düzenli tanzim edilmiş tarihi mekanlarımız var? Tarihi mekanlarımız yok dersek kendimize yazık etmiş oluruz var olmasına var ama bunları sergileyecek müzelerimiz yok. Bir Arkeoloji müzesinden ve Tarihi Kent Müzesinden bahsediyoruz.

“Kent Müzesi” o kenti a’dan z’ye tanıtacak olan bir müzedir. O ilin tarihi, zenginliği, gezilecek görülecek yerleri, şehit ve gazileri, sanatı- edebiyatı her şeyini sergileyebileceğiniz bir müze olacaktır. Bunun örnekleri hem dış ülkelerde hem de bizim şehirlerimizde vardır. Yeter ki siz bir çabaya girin ve böyle bir müzenin gerekliliğine inanın …

İstanbul 1453 Müzesini düşünün: İstanbul’un Fethini ve Fatih’i anlatmaya yetiyor. Anıtkabir’deki Kurtuluş Savaşı Müzesini düşünün Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşını anlatmaya yetiyor. Çanakkale zaten başlı başına muhteşem bir müze… Ayrıca bir çok şehrimizde de kurulmuş Kent Müzesi örnekleri var. O müzeleri gezmemiz şehri gezmenize bedel oluyor. Şehrin tarihi kültürel ve edebi yönden tanıtımını yapıyor.

Yozgat’ı tanıtma konusunda oldukça çok imkan ve malzememiz var. En başta bütün illere dağılmış hemşehrilerimiz, derneklerimiz, Fedarasyon ve konfederasyonlarımız var. Bunlarla ortak çalışmamız şehrin tanıtımına yardımcı olacaktır. İl dışında yapılan tanıtım günlerinde bu dostlarımız- hemşehrilerimiz seferber olup bize yardımcı olmadılar mı? Elbette oldular hem de fazlasıyla…

Ama biz bunu kendi şehrimizde, merkezimizde başlatmak zorundayız. Kalkınma merkezden başlar; tanıtım da öyle… Siz tarihi ve turizm değerlerinizi, edebiyatınızı, kaplıcalarınızı ve güzelliklerinizi ortaya koydunuz da bu insanlar mı sahip çıkmadı? Yozgatlı dernekleri, federasyonları, konfederasyonları eleştirirken geriye dönüp biz ne yapıyoruz, bu konudaki gayretimiz nedir dedik mi? Öz eleştiri yaptık mı?

Yöneticilerimiz, idarecilerimiz ve Sivil Toplum örgütü başkanlarınız hareket edip böyle bir çabaya girdi de halkımız mı mani oldu, gurbetçimiz mi engel oldu?…Evet doğru “Kalkınma Yerelden Başlar” öyle de olmalıdır. Bizim yerel yöneticilerimizde sıkıntı var?.. Şehrin tanıtımı da, kalkınması ve gelişmesi de yerel yöneticilerin gayretiyle olacaktır bunu unutmayalım!..

Bu günkü yazımızda: Tarihi Kent Müzesinin Kurulması”
gerekliliğini vurgulamak istedik. Her yönüyle ilimizi tanıtacak bir Şehir Müzesine ihtiyacımız vardır. Bu konuda bir inceleme ve araştırma yapılacak olursa Kent Müzesinin alt yapısı da hazırlanmış olacaktır. Yine ifade edelim ki: Şehrimize bir, Arkeoloji Müzesi, iki Şehit ve Gaziler Müzesi, üç Tarihi Kent Müzesi şart ve gereklidir. Şehrin gelişmesi, tanıtımı için de bu müzeler önemlidir…

YORUM EKLE