Konya'da 37 metre çapında 12 metre derinliğinde yeni obruk oluştu

Konya'nın Ka­ra­pı­nar il­çe­sin­de, 37 metre ça­pın­da ve 12 metre de­rin­li­ğin­de obruk oluş­tu.
Re­şa­di­ye Ma­hal­le­si Seyit Hacı Yay­la­sı'ndaki tar­la­da yak­la­şık 1400 met­re­ka­re­lik alan­da mey­da­na gelen ob­ru­ğun, 12 metre de­rin­li­ğin­de ve 37 metre ça­pın­da ol­du­ğu be­lir­len­di.
Konya Tek­nik Üni­ver­si­te­si (KTÜN) Obruk Araş­tır­ma ve Uy­gu­la­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Prof. Dr. Fe­tul­lah Arık, AA mu­ha­bi­ri­ne, Ka­ra­pı­nar'da dün yeni bir ob­ru­ğun daha oluş­tu­ğu­nu söy­le­di.
Yeni olu­şan ob­ruk­la­rın son dö­nem­de ya­şa­nı­lan dep­rem­ler­le bir bağ­lan­tı­sı­nı bu­la­ma­dık­la­rı­nı vur­gu­la­yan Arık, şun­la­rı kay­det­ti:
"Ka­ra­pı­nar'da va­tan­daş­la­rın söy­le­di­ği­ne göre dün yeni bir obruk daha oluş­muş. Biz de bunu in­ce­le­mek için obruk olu­şan alan­day­dık. Ancak bugün olan dep­rem ya da 6 Şubat'ta olan büyük dep­rem­ler­le bu olu­şan ob­ruk­la­rı iliş­ki­len­di­re­me­dik. Hatta biz ölçüm ya­par­ken dep­rem oldu. Ama zaten bu­ra­da­ki obruk ön­ce­den oluş­muş­tu. Büyük dep­rem­ler­den de yak­la­şık 20 gün sonra olmuş. Yani bu ob­ru­ğun ön­ce­ki büyük dep­rem­ler­le de şim­di­ki dep­rem­le de bir iliş­ki­si yok. Daha doğ­ru­su biz ku­ra­ma­dık. Bu obruk belki çök­me­ye ha­zır­dı ve et­ki­si olmuş ola­bi­lir mi? Ola­bi­lir. Ancak dep­rem anın­da olmuş ol­say­dı o zaman 'Tamam dep­rem­den oldu.' di­ye­bi­lir­dik. Ama dep­rem­den 20 gün sonra ol­du­ğu için bunu di­ye­mi­yo­ruz."
Dep­rem ya da artçı sar­sın­tı­la­rın obruk olu­şu­mu­nu et­ki­le­me­di­ği­ni iddia eden Arık, "Eğer obruk çök­me­ye ha­zır­sa o zaman dep­rem bu çökme et­ken­le­rin­den bi­ri­si ola­bi­lir. Yani hazır obruk sar­sın­tıy­la çö­ke­bi­lir. Dün­ya­da ben­zer iliş­ki­ler ku­ru­lan yer­ler var. Ama biz bu böl­ge­de­ki dep­rem­ler­le ob­ruk­la­rı genel ola­rak kı­yas­la­dık, çok be­lir­gin bir iliş­ki ku­ra­ma­dık." diye ko­nuş­tu.
Hacı Seyit Yay­la­sı'nda ya­şa­yan Meh­met Yapar da Ka­ra­pı­nar'da her zaman böyle ob­ruk­la­rın oluş­tu­ğu­nu be­lir­te­rek, şimdi de kom­şu­su­nun tar­la­sın­da büyük bir obruk oluş­tu­ğu­nu söy­le­di.

YORUM EKLE