Kurban; Bolluk ve Berekettir!

Bayramlar, aile yapısını güçlendiren ve toplumsal birliktelikleri pekiştiren mübarek günlerdir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının hat safhada olduğu bu günlerde yardımlaşma ve dayanışma ruhu da katmerleşmektedir. Bayram günleri mahrum kaldığımız o büyük ve geniş aile tablolarının oluştuğu, yüzlerin güldüğü, kavgaların, küslüklerin sona erdiği kutlu ve mutlu günlerdir.

Sosyal boyutuyla irdelendiğinde sayılabilecek çok sayıda faydasının olmasının yanı sıra ekonomik anlamda da ciddi mana da faydaları bulunan bayram günleri,  finansal hareketliliğe önemli ölçüde katkıda bulunmakta ve sayısız hayra vesile olmaktadır.

Özellikle içinde bulunduğumuz Kurban Bayramı, finansal hareketlilik babında çok daha önemli bir konuma sahiptir. Sıcak para hareketliliğinin yaşandığı bu bayramda, besicisinden, nakliyecisine, esnafından, pazarcısına kadar çeşitli iş sahalarında ve meslek gruplarında bayramın bolluk ve bereketi hissedilmektedir.

Döviz kurlarında yaşanan hızlı artışların ve bunun yansıması olarak da yine etiketlerdeki pahalılaşmanın yaşandığı bu günlerde Kurban’ın bolluk ve bereketinin etki ve tesiri kırılmayacaktır. Paylaşmak, malımızı eksiltmeyecek, arttıracaktır. Bölüşmek, kesemizi hafifletmeyecek, ağırlaştıracaktır. Eskilerin güzel bir sözü vardır; ‘’Ne doğrarsan çanağına o gelir kaşığına’’ bu bayram bizler yaptığımız yardımlarla, paylaşma ve yardımlaşmayla çanağımıza bolluk ve bereket doğramaktayız. Ekonomik canlılık, finansal hareketlilik, sıcak para akışı da bunun meyvesidir.

Bu bayram günü, bir kez daha İslam dinin insana ve hayata dokunan bir din olduğunu idrak edebiliyoruz. İslam dinin ne kadar ince bir din olduğunu, hayatın her alanına müdahale ettiğini, her problemi çözümleyici bir fiilin İslam dini içerisinde yer aldığını görmekteyiz. Yapılan ibadetlerle sadece ahretimiz için sevap elde etmekle kalmadığımızı, bunun dünya hayatımıza ne gibi faydaları olduğunu da çok iyi bir şekilde müşahede edebilmekteyiz.

Bunun yanı sıra artık hepimiz yazılan yazılarla, vaazı nasihatlerle Hz. İbrahim’in Kurban Kıssasından ezber ettik ki, Kurban; teslimiyettir. Kurban; Allah’a adanmaktır. Onun emir ve yasaklarına uyarsak ancak saadeti tadabiliriz. Teslim olursak, adanırsak Hz. İbrahim’e gökten koç indiren Allah, ancak bize rahmetini, bolluk ve bereketini yağdırır sağanak, sağanak.

Kurban bayramının sadece bir hayvan boğazlayıp, midemizi kavurmayla doldurup, tatil yapmaktan çok daha fazlası olduğunu unutmamız ve Kurbanlarımızı yalnızca Allah için samimiyetle kesmemiz gerektiği bilinciyle Kurban bayramımız mübarek olsun.

Ahmet Mücahid YILDIZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
Temel armutçu
Temel armutçu - 6 yıl Önce

masAllah
Allah utandirmasin..