banner223

Özel Öğretim Kurumlarında Hangi Mesleklerde İşbaşı Eğitim Programı Uygulanabilecek?

İŞKUR tarafından uygulanan önemli projelerden birisi de İşbaşı Eğitim Programı’dır.

Mesleki deneyimi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir. Ayrıca, İşbaşı Eğitim Programı ile birlikte işverenler işe alacakları kişileri, kendi işyerlerinde yetiştirmektedirler.

İşbaşı Eğitim Program’larına katılma şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine istedikleri zaman programa katılmak için başvuruda bulunabilmektedirler.

İşbaşı Eğitim Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için İşbaşı Eğitim Program’larının süresi en fazla 6 ay uygulanmaktadır.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmektedir. Ayrıca, işsizlik ödeneği alanlar da program katılımcısı olabilmektedir.

En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler, sigortalı sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebilmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı kapsamında işverenlerin en az %50 istihdam yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda işverenlerin, programa katılanların en az %50’sini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmesi gerekmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı’na katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

İş arayan statüsündeki vatandaşlara günlük 163,59 TL, öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL,

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenmektedir.

Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.

Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 19.02.2022 tarihli ve 31755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır.

Resmî Gazete’nin anılan sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile İŞKUR İşbaşı Eğitim Program’larının uygulanmasına dair özel öğretim kurumlarını ilgilendiren önemli bir düzenleme yapılmış bulunmaktadır. Bu kapsamda Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 43 üncü maddesinde yapılan değişiklikle İŞKUR tarafından işbaşı eğitim programı ve benzeri programlar kapsamında kurumlarda “EĞİTİM PERSONELİ” görevlendirilmesinin mümkün olmadığı hüküm altına alındı.

Öte yandan, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretim personeli dışındaki diğer personellerin (yönetici, muhasebeci, müstahdem, güvenlikçi, temizlikçi, şoför, eğitim danışmanı vb. adlar altında çalıştırılacak kişilerin) İŞKUR İEP, MYK gibi aktif işgücü hizmetleri dâhilindeki kurslar kapsamında alınabilecektir. Bu şekilde İŞKUR programları kapsamında istihdam edilecek personel ile İŞKUR programlarında belirtilen süre kadar sözleşme yapılabilecektir.

YORUM EKLE