banner223

Para ne Zaman Ölür? Enflasyon ve faşizm Ortaklığı

Para ne zaman ölür? Enflasyon ve faşizm ortaklığı

Para ne zaman ölecek derseniz, içinde yaşadığımız süreçte, zaten ölmeye devam etmektedir. Paranın ölmesi ifadesini, mecazi anlamda kullanmadım. Gerçek anlamında kullandım.

Sınırsız para basarsanız, para öyle bir enflasyon yaratır ki, para pul oldu tabiri hayata geçer.

Para ve paranın ilişkileri iktidarı örgütleyen ana unsurdur.

Sınırsız para basımının en keskin sonuçlarını, Almanya, Birinci Dünya savaşından sonra yaşadı. Sizden ricam bu cümleyi tarihte yaşanmış bir şey, şimdiyi belirlemez diye okumayın.

Savaş için 160 Milyar Mark basan Alman devleti, savaşı finanse etmiş, ama hayatı da felç etmişti. Tıpkı Suriye müdahalesinden sonra ülkemizde yaşananlar gibi…

Hitler bu sorunu, iktidara gidişin stratejisi olarak belirledi. Aynı şekilde Komünistler de enflasyonun çok önemli bir sonuç olduğundan hareketle, iktidarı hedeflemişti.

Hitler hem enflasyonu hem de Komünizmin yükselişini provoke ederek, iktidarı elde etmişti.

Enflasyon ile faşizmin kardeş olduğunu hatırlatarak devam edeyim. Hiper enflasyon, kesinlikle faşizm getirir.

Enflasyon; değerleri, alt sınıflardan alıp üst sınıflara pompalayan bir emme-basma tulumbadır. Devletlerin ve servet sınıfının saldırı silahıdır. Enflasyon, değer (servet) transfer pompasıdır.

Enflasyonun temel nedeni ödenemeyen borçlardır. Borçlar ödenemez, enflasyon artmaya devam ederse, faşizm kaçınılmaz olur. Tıpkı, Hitler Faşizminin enflasyonu gerekçe yaparak, halkın desteğini arkasına alıp, kendi örgütlenmesini gerçekleştirdiği gibi…

Elbette faşizmin iktidara layık görülmesinde, sadece enflasyon gerekçe değildi. Fransızların, Ruhr Havzasını işgali de Alman halkında, duygusal tepkilere sebep olmuştur.

Enflasyonun hayatı zehir etmesi ve Fransız işgalinin yaratığı duygusal hal, enflasyonun yarattığı maddi sebep, halkın, Hitlerin arkasında durmasına esas olmuştur.

Amerikan emperyalizminin ülkemiz üzerinde bitmeyen baskısı ve Kürdistan kurma isteği, Suriye Savaşının yarattığı aşırı borçlar, göz önüne alınırsa, faşizm için mümbit bir alan var demektir.

60-70’li yılarda ülkemizde çok yüksek enflasyonlar olmuş, servet sınıfının birikim yılları olarak yaşanmıştır. Ancak sivil iktidarların servet sınıfı için kullandığı “zor” kifayetsiz kalmış, 1980 Faşist Darbesi kendini halka zorla kabul ettirmiştir. 5000 solcunun katledilmesi, bir anlamda, sermaye iktidarları dışında, başka seçeneklerin oluşmasını da engellemek içindir.

Hiper enflasyona hiçbir iktidar dayanamaz. Belli bir noktadan sonra, faşizm de kar etmez.

YORUM EKLE