banner223

Sağlığınız İçin Sıkıntı ve Stresten Uzak Durmaya Çalışın !

Stres, vücudun bir takım olumsuz olaylardan etkilenmesi, bunlara fiziksel ve psikolojik tepkiler göstermesidir. İnsan hayatını olumsuz anlamda etkileyen stres süreklilik arz ederse kişide olumsuz anlamsa etkiler meydana getirebilir. Örneğin eşiniz, çocuklarınız ve çevrenizle yaşayacağınız çekişme ve kavgalar ciddi bir stres kaynağı olabilir. Sorunlar çözümlenmediği ve hayata olumlu bakılmadığı sürece insan stresli yaşamaya devam eder. Bu da kişiyi olumsuz anlamda etkiler. Bu tür ani duygusal streslerin – özellikle öfkenin – kalp damar hastalıklarını etkileyip ani ölümlere neden olduğu bir gerçektir.

İnsanda stres uzun sürer normal bir hayat yaşayabilme haline müdahale etmeye başlarsa zihin ve beden için oldukça tehlikeli hale gelebilir. Örneğin; aşırı yorgun olduğunuzu, sebepsiz yere sinirlendiğinizi hissedebilirsiniz. Kronik stres vücudunuzun zarar görmesine neden olur.

Kronik stres aynı zamanda aşırı yeme, sigara içme ve diğer kötü alışkanlıklar nedeniyle ciddi fiziksel rahatsızlıkların riskini artırır. Strese
bağlı zararlı alışkanlıkları tetikleyen sigara, alkol kullanımı gibi davranışlar ya da depresyona bağlı aktif olmayan bir yaşam tarzı kanser riskini artıran nedenler arasındadır.

Stres kişide baş ağrısı, kas gerginliği, göğüs ağrısı, yorgunluk, ilişkilerde zayıflık, mide bozukluğu, az ya da çok yeme isteği, uyku bozuklukları, çalışmada bıkkınlık ve huzursuzluk gibi bir nedenler oluşturabilir. Sinirlilik, asabiyet, öfke, üzüntü ve depresyona yol açabilir.

Stresinizi azaltmanızın olumlu etkileri sadece o anı değil uzun vadede tüm yaşamınızı etkiler. Araştırmalara göre olumlu bir tutum sahibi olmak mutluluk, hayattan keyif almak, hoşnut olmak, heyecan duymak gibi yaşamı daha anlamlı ve keyifli yaşamanızı sağlar. Araştırmacılar, her gün eğlenceli aktiviteler için biraz zaman ayırarak olumlu etkilenmeyi artırmayı önermektedir.

Stresten uzak durmak için yapılabilecek öneriler: Düzenli uyumak ve düzenli beslenmek ve az yemeye çalışmak, alkol ve sigaradan uzak durmak, elinde olanla yetinmek, aşırı borçlanmaya gitmemek, hayata olumlu ve olaylara güler yüzle bakabilmek, gülümsemek, insanlara güler yüzle davranabilmekte, kötü alışkanlığı olan kişilerlerden uzak durmak, düzenli yürüyüş ve spor yapmak, aşırı yorulmamak ve kendini zorlamamak, dinlenmek, her türlü zorluğa ve sıkıntıya olumlu yaklaşabilmektir.

Ayrıca gerektiğinde bir uzmanından psikolojik destek almak da oldukça önemlidir. Bu konuda utanıp çekinmek- bana ne derler diye düşünmek doğru değildir. Mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşayabilmek için sıkıntı ve stresten uzak durmaya çalışmak sağlığımız için oldukça önemlidir. Unutmayını hiç bir şey hayatımız ve sağlığımızdan önemli değildir. Rabbim cümlemize beden ve ruh sağlığı versin!

YORUM EKLE