Sanayi ve Teknoli Bakanlığı’nın Yeni İşlevleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın oluşturulduğu bildirildi.

Bakanlıkların yeniden yapılandırılmasını düzenleyen 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 385’inci maddesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevleri belirleniyor.

Sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesi amacıyla çalışma yapacak olan bakanlık, ekonominin verimlilik esaslarına uygun olarak gelişmesi amacıyla verimlilik politika ve stratejilerini hazırlayacak.

Bu durumda, planlama ve kalkınma gibi ekonominin temeli olan kavramların hangi kamusal kurumlar içinde işlerlik kazanacağı önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.

Kalkınma Bakanlığı’nın öncülü, özellikle 1960-80 dönemi sanayi yatırımlarına damgasını vurmuş Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) idi.
DPT 2010 sonrasında, Kalkınma Bakanlığına dönüştürüldü.

Kalkınma Bakanlığı, temel yapısını ve 5 yıllık planlar başta olmak üzere Orta Vadeli Program, Yıllık Programlar gibi kamunun tüm faaliyetlerini tek noktadan değerlendiren dokümanları üretmeyi sürdürdü.
10.ncu Kalkınma Planı Büyüme-Kalkınma konusunda “verimlilik artışları temelli” yeni strateji,plan,program ve projeler üretmiştir.

“Yeni Hükümet Sistemi” nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bazı yeni işlevler verilmiştir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı sorumluluğunda olan teşvik düzenlemelerini de üstlenirken ağırlığın özel sektör yatırımlarını kolaylaştırıcı uygulamalarda olacağı dikkat çekiyor.

Yap İşlet Devret projelerinin organizasyonunu da yine bu bakanlık gerçekleştirecek. Benzer şekilde bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla faaliyet gösteren Kalkınma Ajansları da kapatılan Kalkınma Bakanlığı yerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilecek.

Bu kapsamda, ileri teknolojili ve yüksek maddi kaynak gerektiren ve ilgili mevzuatla yatırım ve hizmetlerin kısmen veya tamamen yerli veya yabancı şirketler aracılığıyla, Yap İşlet Devret modeli ile gerçekleştirilmesi için gerekli organizasyonu Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü yapacak.

Bakanlıkların yeniden yapılandırılmasını düzenleyen 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 385’inci maddesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevleri belirleniyor.

Sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesi amacıyla çalışma yapacak olan bakanlık, ekonominin verimlilik esaslarına uygun olarak gelişmesi amacıyla verimlilik politika ve stratejilerini hazırlayacak.

Bakanlık, OSB’ler, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, serbest bölge ve sanayi siteleri için uygun alanların belirlenmesi yanı sıra kümelenme girişimlerine ait politikalar geliştirecek. Yerleşim alanları içinde bulunan sanayi siteleri ve sanayi işletmelerinin bu alanların dışına taşınmasına yönelik faaliyetler de yürütülecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın idari yapılanması, aldığı yeni görevlerle birlikte değişti. Buna göre Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ile birlikte Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde oluşturuldu.

Kararnamenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yatırım teşvikleriyle ilgili görev veren maddesi şöyle: “Yatırım teşviklerinin ülke ekonomisi yararına etkin bir şekilde düzenlenmesini temin amacıyla ihtiyaç duyulan mevzuatın hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapmak , uygulamayı takip etmek, değerlendirmek ve gerekli tedbirleri almak” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlanan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ise yatırım teşvik ve yabancı sermaye teşvik mevzuatıyla ilgili faaliyetler yürütecek. Genel Müdürlük, bu kapsamda, Cumhurbaşkanının programı, kalkınma planları ve yıllık programlar çerçevesinde ülke kalkınmasında yabancı sermayeden beklenen katkıların sağlanması ve yönlendirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan mevzuatı hazırlayacak.

Yeni dönemde, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yer alacak. Bu kapsamda, ileri teknolojili ve yüksek maddi kaynak gerektiren ve ilgili mevzuatla yatırım ve hizmetlerin kısmen veya tamamen yerli veya yabancı şirketler aracılığıyla, Yap İşlet Devret modeli ile gerçekleştirilmesi için gerekli organizasyonu Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü yapacak. Ayrıca Yabancı sermayeli yatırımları mahallinde tetkik ederek değerlendirme işini de yine genel müdürlük yerine getirecek.

Özetlersek; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı mevcut görevlerinin yanı sıra; teşvikler, yap-işlet-devret, bölgesel kalkınma gibi konularda da görevli olacak.

Tüm bu görevlerin son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz. Ülke sanayisinin de, kalkınmasının da yolunun, “ekonomi politikalarının verimlilik ilkelerine göre düzenlenmesi “gereği ile mümkün olacağı açıktır.

Bu görev de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapısı içindedir.

Cumhuriyet’in 100.yılına doğru yaklaşırken, “büyüme-toplumsal kalkınma-yüksek verimlilik- özgür ve mutlu bir toplum olma” gibi çağdaş hedeflerin yeniden gündeme gelmesi sevinci ile, üretken kalınız..

YORUM EKLE