Bafra’da salep üretimi artıyor

Endemik bitki türleri arasında bulunduğu için doğadan toplanması yasak olan ve Tarım ve Orman Bakanlığından özel izinle Samsun'da ekimi yapılan salep orkidesinin üretimini Bafra ilçesinde yapabilmek adına bir çalıştay düzenlendi.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürmen’in öncülüğünde Bafra Meslek Yüksekokulu, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bafra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği, Bafra Ziraat Odası Başkanlığı, Dedeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurumlarından temsilcilerinin yer aldığı Salep Çalışma grubu oluşturularak Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda bir çalıştay düzenlendi.

Bafra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Cengiz Akyüz, Doç. Dr. Ömer Çalışkan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Yasemin Saraç’ın bilgilendirme yaptığı toplantıya ilçede salep yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler de yer aldı.

Doç. Dr. Ömer Çalışkan’ın salep yetiştirilmesi, büyüme ve hasat süreçleri ile bilgi verdiği toplantıda Bafra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Cengiz Akyüz izinsiz ekim ve hasat hakkında uyarılarda bulundu. Cengiz Akyüz salep bitkisinin izinsiz koparılması durumunda 73 bin Türk Lirası cezai işlem ve hapis cezasının da uygulanacağını belirtti.

Toplantıda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ‘Bu toplantının yapılacağı haberini sayın kaymakamımızdan aldığımda oldukça yerinde bir karar olduğunu vurgulamıştık. Öncelikle Bakanlığımıza bu projeleri sunduk. Çıktığında inşallah hem saleple hem de göl soğanı ile ilgili Bafra’mıza gerekli desteği vereceğiz. Siz üretici belgesini kendi nazarınızda alamaz, yapamazsınız. Sizler İlçe ve İl Müdürlüklerimizle iletişim halinde olmanız gerekir. Arkadaşlarınız bir birlik veya kooperatif gibi bir araya gelerek bu işi yaparsanız daha doğru olur. Salebin yaşının kilosu 150 lira siz burada yapın kazanırsınız. Ama İl ve İlçe Müdürlüklerimizle koordineli çalışın. Ben buradan bafra’nın dondurmacılarına da sesleniyorum. En iyi dondurmacınız kimse gelsin. Ben ona bir formül vereyim. Maraş’ta çok istediler vermedim ben orada. Onu da buraya vereyim. Bafra’ya geldiğimde Bafra dondurmasını duymadım. Buraya geldiğimde baktım gerçekten güzel. Her türlü desteği vereceğiz. Bu işi yapın ”ifadelerini kullandı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın ardından konuşan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ‘Öncelikle Kadın katılımcılarımızın Dünya Kadın Çiftçiler gününü kutluyorum. Ben bu kadar üreticinin olduğunu bilmiyordum. Bu çalışmayla bu da ortaya çıktı. Salebin Bafra’da bu kadar yaygın olmaya başlaması beni mutlu ediyor. Çalışmak ve üretmek zorundayız. Bu toplantıdan sonra arkadaşlarım sizleri ziyaret edecekler. Devlet arkanızda sıkıntı yok. Dedeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi bir değerimiz var. Onlarda yumru üretiyor. İlk etapta binlerce dönümü bulamayacağız belki ama kendi yumrumuzu kendimiz üreteceğiz” ifadelerini kullandı. Toplantı konuşmaların ardından son buldu.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2020, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER