Yaptırımlar ve Stratejik Ürünler

Önce şu cümleyi kurarak başlamak istiyorum. Ukrayna ve Rusya arasında bir savaş yok. Amerika ve Rusya arasında bir savaş var.

Hatta Rusya şu sıralar, Çin için de Amerika’ya karşı bir mücadele vermiş oluyor.

Bu ifadeyi şu sebepten kullandım. Rusya ve Çin arasındaki stratejik anlaşmanın, pamuk ipliğine bağlı olduğunu, hatta buradan giderek, Çin şirketlerinin Rus şirketleriyle, ticaret yapmaktan imtina edeceğini, söyleyen yorumlar var.

Oysa Çin ve Rusya arasındaki birlikteliğin, Amerika’ya kaşı var olup olmama birlikteliği olduğunu bilmek gerekir.

Evet iş başa düşerse, Çin kendi başına Amerika ile baş edebilir. Lakin birlikte olmanın gücünü kullanacaklarını, her ikisi de biliyor.

Avrupa’nın ordusuz olması, Amerika’nın oyuncağı olmasına ve Amerika ne derse, onu yapma konumunda olmasına sebep olmaktadır. Bunu Avrupa ülkelerinin de gördüğü muhakkaktır.

Ukrayna savaşı bittiğinde, göreceğiz ki, Rusya’nın Avrupa’ya karşı bir tehdidi yok, sadece ticaret yapmak istiyor. Lakin ABD buna izin vermiyor.

Tıpkı, Türkiye ve İran arasındaki ticarete, 1979’dan beri izin vermediği gibi.

Yaptırımlara gelecek olursak.

Rusya Soğuk savaş döneminde, tüm dünyanın, Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara dayandı. Oradan, kamucu düzenin verdiği güçle çıktı. Çıktı, lakin kendi içinden Gorbaçov ve Yelsin gibi iki hain çıkınca, Sovyetler Birliği dağılmış oldu.

Rusya eğer bir bedel ödüyorsa ve/veya ödeyecekse, bunun sebebi devletçi kapitalizmden, Amerika’nın egemen olduğu piyasa kapitalizmine geçişinin bedeli olacaktır.

Rusya stratejik ürünler bakımından Dünyanın en önemli bir ülkesidir.

Enerjiyi tekrar anlatmaya gerek yoktur. Amerika bile enerjisinin %10’u Rusya’dan almaktaydı. Vanaları kapatınca, enerji fiyatları birden yükseldi.

En az enerji kadar önemli olan-ki o da enerjidir- Uranyum pazarının %44 Rusya’dan temin ediliyor. Yani nükleer santralı olan herkes, Rusya’nın kapısını çalmak zorundadır.

Nikel, paslanmaz çelik üretimi ve kaliteli çelik üretiminin en önemli bileşenidir. Çin’den sonra en fazla nikel-e sahip olan ülke Rusya’dır.

Titanyum, en çok uçak sanayinde kullanılır. Amerika %100 Rusya bağımlısıdır. Titanyum motor teknolojisinde kullanılır. Titanyum yoksa motor yoktur.

Paladyum otomotiv endüstrisinin olmazsa olmazıdır. Almanya Rusya’dan paladyum ve Neon alamazsa, Mercedes üretemez.

Dünya gübresinin %27’ni Rusya verir. Gıda ürünlerinin olması gübreye bağlıdır.

Yarı-iletken ham maddeleri Rusya’dan temin edilir.

Altını söylemeye gerek yok. Ural Dağlarının altı, Altındır.

Altın ile Doların bağlantısının koparılmasının asıl nedeni de budur.

Zaten bu savaşın bitiminde Dünya yeni bir para sistemine mecburen geçmek durumundadır.

Çünkü, Rusya’ya uygulanan yaptırımların, ilk vurduğu para Dolar olacaktır. Önce hızla çok yükselecek, ardından çok hızlı düşecek ve başka paralar da döviz mertebesine gelecektir.

Fiat Currency diye tanımlanan sermaye ve sınıfı tarafından üretilen paraların, arkasında altın ya da başka değerli bir mal ve hizmet yoksa, o para, para olarak geçmeyecektir.

Bu durumu zamanı gelince detaylı bir şekilde tartışırız.

YORUM EKLE