Yeni Dünya Düzeninin Kaldıraç Noktası Tahran mı?

Dünya, stratejik çıkar dengelerinin hızla değiştiği bir dönemden geçiyor.

Amerika sönümlenirken, yeni kuvvetler ortaya çıkıyor.

Rusya ikinci kez Avrupa’dan kopuş yaşıyor.

Çin tüm rekabetleri birer birer bertaraf ederek ilerliyor.

Amerika, can havliyle, Avrupa’ya sarılıyor. Orta Doğuda tutunabilmek için, Suudi Arabistan, diğer Arap ülkeleri ve İsrail ile birlikte İran’a karşı bir cephenin liderliğini yapıyor.

Öte yandan, Amerika ve Batı kolektifi ile aynı anda savaşı gözen alan Rusya, Ortadoğu’da, Amerika’ya karşı cephe almak için ittifaklar arayışı içindedir.

Tahran toplantısının “Başlangıç Ruhunun”, Amerika’ya karşı kurulacak, ortak cephenin ilk işareti olsa gerek.

Rusya, Türkiye ve İran Amerika’yı orta-doğudan atmak için çıkar birliği içindedirler. Bir başka deyişle, çıkarları örtüşmektedir.

Tahran toplantısını Soçi toplantılarından ayıran ana konu Amerika Irak’ta, Suriye’de ve Körfez’de egemen olacak mı yoksa bu egemenlik bölüşülecek mi?

Tahran toplantısının en zayıf halkası; Erdoğan’dır. Bir eli NATO’da öteki eli Rusya İran ittifakının içinde olması, toplantının verimini düşürebilir.

Suriye ile düşman bir Erdoğan, Tahran toplantısından, kendi iktidar çıkarı için Tahran’dan destek ararsa, bu kıymetli toplantıdan, Türkiye adına stratejik bir çıkar çıkmaz.

Dünyanın gidişatı odur ki, zorba Amerika’nın bölgede düşmanları çoğalmış, işbirliği ortamı zedelenmiş, karşısına yeni kuvvetler çıkmıştır.

Ortadoğu’da Türkiye’nin içinde olmadığı bir stratejik yapılanma, yapılanma değildir. Türkiye olmadan hiçbir şey olmaz.

Lakin ülkemizin siyasi iktidarlarının, Amerikancılığı bizi bölgede kolu-kanadı kırık bir duruma sokuyor. Amerika’dan kopamayan bir Türkiye, bölge ülkeleri ile gerçek bir ittifak oluşturamıyor.

50 yıldır, AB’ye gireceğiz diye, İran ve Suriye ile hep çatıştık/limoni olduk.

Temenni edelim ki, Tahran toplantısı, iktidarın çıkarları için değil, ülkemizin çıkarları ile uyumlu sonuçlar verir.

Elbette bu toplantının bölge ülkelerinin çıkarları doğrultusunda sonuçlanabilmesi için Suriye Devletinin de olması gerekirdi.

Suriye ile anlaşamayan Türkiye’nin İran ve Rusya ile anlaşabilmiş olması elbette ülkemiz için iyidir. Ancak yetmez.

Gene geldik aynı yere… Amerika’dan kurtulmak ve bölge ülkeleri ile ittifaklar yapabilmek, Suriye ile anlaşmaktan geçmektedir.

Seçim kazanmak için Suriye’den bir şeyler devşirmenin ülkemize bir faydasının olacağını hiç sanmıyorum.

[email protected]

YORUM EKLE