Yine Çapanoğlu Camii Çevresinden Söz Edeceğiz ?

Yozgat Merkezde ikamet eden hemşehrilerim iyi bilirler; bizim bir geleneğimiz var: Ya Saat Kulesi- Lise Caddesinde dolaşırız ya da Çapanoğlu Büyük Camii çevresinde … Gelmişken bi abdest alalım Büyük Camii de namazımızı kılalım üç beş dost bulup biraz muhabbet edelim diye düşünürüz.

Yozgatlı’nın bir önemli geleneği de cenazesini Büyük Camiiden kaldırmaktır. Bunun nedenini de bilirsiniz: Büyük Caminin cemaati kalabalık olur, kalabalık cemaatin sevabının da fazla olduğuna inanırız. Cenazeye katılan ne kadar çok insan olursa mevtaya dua eden Fatiha okuyan da o kadar çok olur, inancımız budur. Bunun için Büyük Camiiye ilgi fazladır…

Konu şu ki: Büyük Camii çevre düzenlenmesinin önemi vardır. İnşallah bu düzenleme bir an önce biter de insanımız rahatlamış olur.

Çevre düzenlemesine ek olarak camii çevresindeki yolların da düzenlenmesi şart. Camiinin üst caddesinin yolu, Şeker Pınardan inen yol ve merkez karakolundan inen yolların da  geniş ve rahat olması gerekiyor. Çünkü cenaze olduğu gün bu yollar tıkanıyor ve insanlar  perişan oluyor.

Yanlış bir anlayış var o da dar yolları bölüyoruz. Dar yolu bölüp trafiği daha sıkıntılı hale getirmenin anlamı yok. Bunu da giden belediye başkanı arkadaşımız seviyordu. Yolları bölüp ortasına bir ağaç dikmek ve kenarlarını koca koca taşlarla süslemek!.. Maalesef bu bir çok arkadaşımızın kaza yapmasına aracına zarar vermesine neden oldu.

Sözünü ettiğimiz bu yolların genişletilip rahatlatılması gerekiyor. Büyük Camii üzeri yolu ve aşağı doğru inen iki yan yol genişletilirse Büyük Camii trafiği rahatlatılmış olacaktır. Buna da acilen ihtiyacımız var. Ayrıca bu bölgeye park yasağı da getirilmelidir. Sadece cenazenin olduğu günler için izin verilebilir.

Kısacası alternatif yollar açılana kadar; Lise Caddesinin, Büyük Camii çevresinin trafik akışının rahatlatılması elzem gözüküyor. Onun için de ben olsam Lise Caddesine de park yasağı getiririm; sadece 15 dakikalık alış veriş izni vermek şartıyla…

Maalesef araç çoğaldı, trafik sıkıntılı hale geldi ve şehirler araç mezarlığına dönüştü. Artık kapalı ve geniş park alanlarının yapımı çok büyük önem arz eder hale geldi. Bina yapmaktan çok park yeri yapımı daha önemli gözüküyor… Şehrimizin yerleşim konumu gereği bu durum da çok zor. Yani yeni bir Yozgat yerleşim alanı ufukta gözüküyor dersek yanlış ifade etmiş olmayız. Şimdilik biz olanı en güzel şekilde değerlendirmenin gayretinde olalım yeter. İnsanımız şehrinde huzurla yaşasın !…

YORUM EKLE