Yozgat’a Geniş Kapsamlı ve Modern Bir Kütüphane Yapılmalı

Kütüphaneler, kültür ve medeniyetin için giriş kapısı olarak bilinir. Eğitime de oldukça önemli katkısı vardır. Aslında içinde birçok değeri barındıran, kuşaktan kuşağa aktarılabilen yaşayan bir bilgi hazinesidir kütüphaneler. Öğrenme, kültürel gelişim, karar verebilme konularında kişiyi geliştirir, hayata hazırlar. Bu özelliği ile kütüphaneler topluma faydalı bir insan olmamızı sağlarlar. Halk kütüphaneleri ücretsiz giriş özellikleri ile eğitime ve topluma çok büyük katkı sağlamaktadır. Kütüphaneler tüm bu özellikleri nedeniyle de oldukça önemlidir.

“Kitap okuyanımız az!”
diye şikayetlenme  yerine modern geniş kapsamlı ve çok amaçlı kütüphane kurmayı neden denemiyoruz? Bazı illerde sözünü ettiğimiz büyüklük ve kapasitede modern kütüphaneler açılmış ve faliyettedirler… Gencinden yaşlısına herkesin ilgi gösterdiği ve devam ettiği bu kütüphaneler şehrin en merkezi alanlarına kurulup cazibe merkezi haline getirilmiş mekanlardır. Üniversite şehri olan ilimizde de modern ve çok amaçla kullanılması gereken bir kütüphaneye ihtiyacımız var diyebiliriz.

Mevcut kütüphanenin darlığı ve kapasitesi arzu ettiğimiz seviyede değildir maalesef!. Çünkü burası Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binası olarak planlanmış bir mekandır. Asker ve subay kardeşlerimiz beni mazur görsünler! Askeri Gazino ve otopark alanı da dahil bu bölgeye büyük modern ve kapsamlı bir kütüphane kurulabilir.
Askeri gazino ise daha modern bir şekilde uygun mekana taşınabilir!

Halk Kütüphanesi, çocuk kütüphanesi gibi parça parça düşünmek yerine büyük ve kapsamlı bir kütüphane düşünmek çok daha yerinde bir karar olacaktır. Kütüphane bir şehrin hayat damarıdır; kütüphane o şehrin kültürünü ve yaşam tarzını belirler. Kütüphanesiz bir şehir düşünmek bilgiye ve gelişmeye zincir vurmak  demektir.

Avrupalının cehalet karanlığına boğulduğu dönemde ecdadımız medrese ve kütüphanelerle dünyayı aydınlatmışlardır. Türk ve İslam medeniyetinin dünya bilim ve kültür mirasına yaptığı katkı asla inkar edilemez! Osmanlı’da en yüksek erdem olan bilgiyi ve kültürü ilerletmek amacı ile vakıflar tarafından büyük ve kapsamlı külliye camileri, medreseler ve kütüphaneler kurulmuştur.

Önemli vakıf kurumlarından biri olan kütüphaneler, eğitim ve sanat yaşamı içerisinde bulunan sosyal kurumlardır. Birçok hükümdar, bilim ve din adamları da kütüphanelerin oluşturulmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamışlar, destek olmuşlardır. Hiç şüphesiz ki: bu kütüphaneler de kalkınmanın gelişmenin kapılarını aralamıştır…

Türk ve İslam dünyasında önemli bir yer tutan kütüphanelerimiz zengin ve geniş yapı olmalarının yanı sıra kalkınmanın da merkezi olmuşlardır. İşte bu önemiyledir ki ecdadımız kütüphane kurmaya, kütüphane açmaya çok büyük gayret göstermişler ve kitap bakımından zengin kütüphaneler kurmuşlardır.

Kütüphanenin önemini tartışacak değiliz!. Başta milli Kütüphanemiz olmak üzere bir çok ilimizde ve üniversitelerimizde zengin ve modern kütüphaneler kurulmuş hizmet vermeye de devam etmektedir.

Üniversitelerde, okullarda, ilçelerde kütüphanelerimizin varlığı bir gerçek. Buralardan yeterince faydalanan öğrencilerimizin, insanımızın da olması çok doğal! Bu güzelliğe eklememiz gereken ise Yozgat merkez de modern ve kapsamlı- geniş ve çok amaçlı bir kütüphanenin kurulması şehrin ufkunu açacak, araştırmacı- yazar dostlarımızın işini kolaylaştıracaktır.

Bütün bunların yanı sıra böyle bir kütüphanenin kitaba ve kitap okumaya ilginin artmasına vesile olacağına da canı gönülden inanıyoruz; şehrinizin bu tür yapılara ihtiyacı vardır. Ayrıca Yozgatlılar da bunu fazlasıyla hak ediyorlar öyle değil mi dostlar?

YORUM EKLE