Zam Zulmünü Bir Şekilde Devlet Durdurmalı!

Marketlerin kontrol ve takibinde devlet baba zincir marketlere bir hayli para ve yaptırım cezası başlatmış? Vatandaş olarak destekliyor ve bu uygulamayı alkışlıyoruz. Daha fazla kontrol ve  takip olmalı. Kimsenin kazancında gözümüz yok ama ayak altında ezilen garip guraba var; Allah dan korkun deriz!

Tüketici bir toplumuz ama bir de zorunlu ihtiyaçlarımız var; temel alınması gereken gıdalar… İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için insanca da giyinmesi, yemesi, içmesi gerekiyor. Bu insani ve zaruri bir ihtiyaç. Kimseye yeme içme diyemezsiniz. Temel gıdaları mutlaka alacaklar diye de zam üstüne zam yapamazsınız. Kimse bu ticareti kafasına göre yürütemez, yürütmemeli.

Kazancın da bir helalı, yolu yordamı ve insani olanı vardır. Bu marketler günlük etiket değiştirir hale geldiler. Hem de hepsi aynı anda fiyat değişikliğini başlatıyorlar, anlaşmışlar gibi… Altın- döviz borsasını geçti mübarekler. Bir aldığımız malı ertesi gün varınca aynı fiyata alamıyoruz! Bunların zam akışına yetişemiyor ve her vardığımızda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz!

Bi de dürüstler ki kuruşunuzu bile iade ediyorlar? Bakıyorsunuz fiyata: 59 lira 95 kuruş, 19.lira 80 kuruş, 88 lira 95 kuruş… Resmen müşterileriyle dalga geçiyor bu tefeciler. Küçük bir bakkala varıyorsunuz kaç lira? Abi : 13 TL tutuyor ama sen 10 lira ver diyor. Küçük mahalle bakkalından bile zamcı bu tefeciler. Ve resmen müşteriyle gırgır geçiyorlar. Toplamda: 159 lira 15 kuruş diye… Kasadaki gariban kasiyer işçi çocuk açık verirse maaşından kesiyorlar: Bu kadar da acımasız ve dürüstler biliyor musunuz?…!…

Zam zulmüne yetişemez hale geldik! Halkımızdan utanın dedik utanmıyorlar, Allah’dan korkun dedik korkmuyorlar!. O zaman yapılması geren nush ile uslanmayana kötekle cevap vermektir! Devlette bunu yapıyor. Yapsın, yapmaya da devam etsin.

Market rafında duran mala on defa zam mı gelir? Bu nasıl ticari ahlaktır. Kim yapıyor bu zammı? Toptancı, karaborsacı, aracı diyorlar! O zaman bu toptancı, aracı ve karaborsacıların da defterini dürmek lazım. Bence devlet hiç acımasın soyguncular defolsun, şerefli dürüst haysiyetli esnaflar atakta kalsın! İnanın ki: Mahalle bakkallarını arar hale geldik.

Kim ne derse desin kim ne saçmalarsa saçmalasın şu anki zamlar keyfidir, yersizdir. Üretici kazanmıyor, emek veren alın teri döken kazanmıyor; aracı tefeci zengin olmanın peşinde. Böyle bir ticaret böyle bir rezalet olamaz, olmamalı. Dedim ya ticaretinde bir ahlakı edebi olmalı, alın teri ile kazanılan helal kazanca kim ne diyebilir? Ama bunların malı her gün zamlanıyor, hergün değerleniyor nasıl bir işse? Üreticinin malının ise beş kuruşluk değeri yok?

Ticaret yapılacak, para kazanılacak herkes evine ekmek götürecek; bundan doğal bir şey olamaz! Ama soyguna hayır, garibanı ezmeye hayır, fakir fukarayı ekmeğe muhtaç etmeye hayır!. Buna Allah da razı olmaz kulu da! Kazancın bir helali ve kararı olmalı. Sen köşe döneceğim tirilyonuma tirilyon katacağım derken alttaki vatandaşın canı çıkıyor! Bu reva mı? Bu insani mi? Bu ticaret mi?  Bu İslami mi?..

İşin en rezili de şu serbest piyasa diyoruz. Bakıyorsunuz fiyatlar günlük her yerde aynı anda artırılıyor. Bunlar birbirine haber uçuruyorlar, anlaşmalı çalışıyorlar. İşte rezalet burda serbest piyasa ortadan kalkıyor soygun ve vurgun ticareti devreye giriyor. Kasada- kesede duran mal zam üstüne zam görüyor! Bunun adı da dürüst ticaret oluyor! Sevsinler senin ticaretini harama bulaştırdın seni gidi faizci seni!…

Türk Milletini de bu hale getirdiler ya helal olsun!(Aslında haram olsun diyoruz da…) Müslüman, ehli iman, yardımsever, halkına düşkün ve hep kardeşini düşünen dürüst taciri birileri bu hale getirdi. Sadece para kazanma peşinde olan, faizci, karaborsacı ve çıkarcı tüccar…Bizim tüccarımız bu değil? Kardeşini düşünen garip gurabaya kol kanat olan yemeden önce yediren onurlu şerefli insanlardır bizim tüccarlarımız! Bizi bu hale getirenler iki cihanda rezil ve rüsvay olsun! Desem bana kızar mısınız heralde.

Sözün özü şu devlet arzu ettiği Tüketim kooperatifleri ile bu işe el atmalı. Market kontrol ve denetimleri devam etmeli. Zalim zalimliğine devam etmemeli ! Mutlaka bu işe çözüm bulunup vatandaşımız rahatlatılmalı.

Gerekirse işe devlet el atmalı, belediyeler, Sivil Toplum örgütleri dahil edilip bu rezaletin önüne geçilmeli. Kimse devlete ve millete rağmen vatandaşı soyup ekmeğe muhtaç hale getiremez, getirmemeli! Ülkemiz varlıklı, zengin ve kaynakları bol olan bir ülke. Bu ülkeyi yoksul, fakir, geri bir ülke gibi göstermek isteyen soygunculara fırsat verilemez. Yok öyle bir şey; ürün durduğu yerde zamlanamaz, bu işin için bir bir hinlik, hainlik var…Devlet Baba da buna dur demek zorunda…

YORUM EKLE