1-7 Nisan Kanser Haftası

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel, kanser hastalığının yüzyıllardır var olan, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

1-7 Nisan Kanser Haftası

" ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"

      Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel, Kanser Hastalığına dikkat çekilmesi için her yıl 1-  tarihlerinde dünyada 'Kanser haftası' olarak kutlandığını belirterek,"  Kanser, vücudumuzu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve amaç dışı çoğalması ile ortaya çıkan hastalıktır. Bu anormal hücre çoğalması her dokuda, her organda görülebilir. Tedavi edilmezse vücudun bütün bölümlerine yayılır. Bu nedenle kanserde erken teşhis çok önemlidir.

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser vakalarının 2/3 ü erkek olup, 1/3 ü kadınlardan oluşmaktadır. Erkek ve kadınlarda görülen kanser türlerinin dağılımı farklılık göstermektedir. Dünyada erkeklerde en sık görülen kanser prostat, ikinci sırada akciğer kanseri iken, ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen kanser ise meme kanseridir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler, kanser oluşumunda yüzde 90-95 etkilidir. Kanserden korunmak için; düzenli egzersiz yapmalı, yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden kaçınmalı, sigara ve alkol kullanmamalı, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durmalı, gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçınmalı, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmalıyız" dedi. 

      Tuncel, "Açıklanmayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı kanserin belirtileri olabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezleri (KETEM)'lerde 'erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir" diye konuştu.

NAMIK AZGIN 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER