BEDESTEN ESNAFINDAN 'ORGAN NAKLİ BAĞIŞI'

Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Bedesten çarşısı esnafının talebi doğrultusunda organ bağışı kampanyası çerçevesinde düzenlenen organizasyona katılanları 'organ nakli bağışı' konusunda bilgilendirdi.

BEDESTEN ESNAFINDAN 'ORGAN NAKLİ BAĞIŞI'

     Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, organ nakli bekleyen hasta durumu, beyin ölümü tanısı ve organ bağışı konusunu anlattı.

     Bedesten'de organize edilen 'organ nakli bağışı' ilgi gördü.

                                            "ORGAN BAĞIŞI BAŞKA HAYATLARA CAN KATMAKTIR"

    "Bafra Bedesten esnafının böyle bir anlamlı organ bağışı kampanyasına öncülük ettiklerinden dolayı tüm esnaflara Sağlık camiası adına teşekkür ederim" diyerek konuşmasında, Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, "Şuanda Türkiye'de, doku organ nakli sitemine bağlı 28 bin çivarında bekleyen hastamız var. Onlar organ bekleme listesine alınıp, aciliyet sırasına göre, listeleniyor.28 bin çivarında kişinin ortalama 25 binin üzerinde böbrek nakli bekliyor. Bir kişinin ölümüne bağlı olarak, biz organ nakil talebinde bulunuyoruz. Üç uzman onayından sonra nakil konusunda bize bilgi veriliyor. 'Organ nakli bağışı' konusunda, aile izin vermediği noktada bizler organ alamıyoruz. Organ bağışı kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organların kullanılmasına izin verilmesidir ve 18 yaşını doldurmuş akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir.  Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmuştur. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24-36 saat sonra diğer hayati organlarda fonksiyonlarını kaybederler. Şuanda Ülkemizde organ nakline ihtiyacı olan çok fazla insan var ve dinimizce organ nakli caizdir" dedi.

      "ALLAHU TEALANIN BİZE EMANET OLARAK VERDİĞİ CANIMIZI, SAĞLIĞIMIZI SONUNA KADAR KORUMALIYIZ" 

      Organ nakli ile ilgili verdikleri sözlerin Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olduğunu belirten Bafra İlçe Müftüsü Burhan Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığının1950 yılından beri, kan, doku nakillerine cevap verdiğini,1980'den sonra da organ nakline cevap verdiğini bildirdi. 

       Bafra İlçe Müftüsü Burhan Keleş ise, "İnsanın insana yapacağı en büyük hayır, organ naklidir. Bir insanın yaşamasına, bir insanın hayatının devam etmesine vesile olabiliyor ise, bundan daha büyük, bir hayır, bir güzellik, bir iyilik yapmış olamayız. İnsanlar ahirette bir hesaba tabi tutulacaklar, yani dünya hayatımızın Allahu Tealanın huzuruna varacağımız mahşer gününde, bize dünya hayatımızın hesabını soracak. Ruh insanlardan insanlara geçmez. Organ ceza çekmez, ceza çeken ruhtur. Organ naklinin dinimizce hiçbir sakıncası yoktur. Bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Tabi dinimiz öncelikle, Kur'an-ı Kerimde Allahu Teâlâ, bir insanı yaşatan, bir kainatı yaşatmış gibi olur. Kim bir insanı öldürürse tüm insanları öldürmüş gibi olur. Ama kim de bir insanın hayatını korur ve kurtarırsa bütün insanlara hayat bahşetmiş gibi olur.(Maide Suresi 5/32)Peygamberimiz (s.a.v.) yaşantı boyunca, İslam ordularını çevreye gönderirken, hep şunu tembihlendi.'Sakın ha insan öldürmeyiniz. Yani insanları öldürmek, katletmek en büyük günahtır.' Sağlığımızı korumak hepimizin bir görevidir. Sağlığımız yerinde olmayınca, görevlerimizi yerinde yapmayız. Ailemize karşı görevlerimizi noksan yaparız. Cemiyete karşı görevlerimizi tam yerine getiremeyiz. Sağlığımız yerinde olursa, görevlerimizi daha iyi yaparız. Allahü Teala sağlığımıza tehlike verenlerden uzak durmamızı istiyor" diye konuştu.

      Bafra Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, vatandaşların sorularını cevaplandırdı.
 Davetli protokol ve vatandaşlar organ bağışında bulundular.

      Bafra Bedesten esnaflarından Turgut Şahinol," İnsanlığın sağlığı için böyle bir organizasyonla, bizleri bilgilendirip, insan sağlığına bizlere katkıda bulunduğunuzdan dolayı esnaf arkadaşlarım adına sizlere teşekkür ediyorum" dedi.
      'Organ Bağışı' kampanyasına; Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, Bafra Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Büro Amiri Galip Yavaşoğlu, Bafra Müftüsü Burhan Keleş, Bafra Gençlik ve Spor Müdürü Osman Şenocak, Bafra İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hasan İrer, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Sivil Toplum örgütü temsilcileri, Belediye birim Müdürleri, Belediye Meclis üyeleri ile Bedesten esnafı ve vatandaş katıldı.
                          NAMIK AZGIN 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER