Her 10 Hastadan Biri Tıbbi Hatalara Maruz Kalıyor

Yeni bir araştırmada, her 10 hastadan en az birinin tıptan zarar gördüğü ve bunların yarısının önlenebilir olduğu ortaya çıktı.

BMJ’ de yayınlanan ve 337 bin insana ait verilerden faydalanılarak yapılan araştırmaya göre, bu önlenebilir hataların yüzde 12’ si hastanın kalıcı sakatlığı veya ölümüne yol açıyor (1).

Hastaların gördükleri zararların sıklığı ve ağırlığı üzerine yapılmış olan en kapsamlı çalışmalardan biri olan çalışmaya göre zararların yüzde 49’ u ilaç ve diğer tedavilerle, yüzde 23’ ü cerrahi müdahalelerle ve kalanı da enfeksiyon ve teşhisle ilgili.

Tıbbı hatalar üçüncü ölüm sebebi

Eski adı Amerikan Tıp Enstitüsü (Institute of Medicine) olan şimdiki adıyla

National Academy of Medicine tarafından 1999’ da yayınlanan “Hata insana mahsustur” (To Err Is Human) başlıklı raporda USA’ da “her sene tıbbi hatalar yüzünden 98 bin kişinin öldüğü” ortaya çıkmıştı (2).

Johns Hopkins tarafından yapılan yeni bir araştırmada ise USA’ da her sene 250 bin kişinin doktor hatalarından öldüğü hesaplandı (3).

Bu, tıbbi hatalardan ölümlerin USA’ daki tüm ölümlerin yüzde 10’ unu oluşturduğunu, sıralamada kanser ve kalp hastalıklarından sonra üçüncü sırada geldiğini gösteriyor.

Bu da bir şey değil, Journal of Patient Safety’ de yayınlanan araştırma, tıbbı hatalar yüzünden gerçekleşen ölümlerin senede 440 bin olduğu sonucuna ulaşıyor (4).

Gelelim neticeye

Tabii ki ciddi bir derdiniz, sıkıntınız varsa gideceğiniz tek adres modern tıbbın müesseseleridir.

Lâkin…

Eften püften sebeplerle zırt pırt hastaneye doktora gitmenin, gereksiz tetkik ve tahlillerin insanların ağrımayan başlarına ne dertler açabileceği de aklınızdan çıkmasın.

YORUM EKLE