banner223

Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Metin Genççakır: Metin Genççakır: ” Herkes, Bizden Yapacağı iş Kadar Para Alsın, Bu Para Faizli Paradır” dedi.

     Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Metin Genççakır ile Bafra ilçesinin ülkemiz ekonomisindeki yeri, esnaf ve sanatkârın sorunları ve beklentileri hakkında röportaj yaptık.

-Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifini kısaca tanıtır mısınız?
-Başkan Metin Genççakır: 
“Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri, 1163 Kooperatif Kanunun yürürlülüğüne göre kurulmuş, kanun hükümlerine göre faaliyetlerini sürdüren  kendisi esnafa sanatkâra, hazinenin karşılamış olduğu düşük faizli krediyi bulup vermektedir.Esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredilerin faizleri ile ticari kredi faizleri arasındaki fark devlet tarafından karşılanmaktadır. Esnafa verdiğimiz kredi, senelik faiz% 4’dür. 2 veya 3 senelik kredi faizi ise, % 5’dir. Böyle düşük bir faizi, hiç kimse vermez. Hükümetimiz sağolsun, finans kurumu olarak bizi destekliyor aradaki farkı hazineden karşılıyor. Şuanda biz esnafımıza; Bafra’da, 50 milyona yakın kredi verdik.Esnafımızın çoğu bizden aldığı kredilerle, dükkânını yeniledi, teknolojiye ayak uydurdu, malzemesini yeniledi ve sermayesine katkı yaptı. Esnafımız bizden aldıkları kredileri ister 2 ay, ister 3 ay, ister 6 aylık, ister 2 sene, isterse 4 sene içerisinde taksit taksit zamanında öder. Bu şekilde de esnafımıza yardımcı olmaya devam ediyoruz. Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatiflerine eğer kredisini ödemeyen üyelerimiz varsa, banka zaten bunu bizim hesabımızdan alıyor, bizde esnaf kefalet kooperatifi olarak üyelerimizi uyarıyoruz. Üyelerimize yardımcı oluyoruz. Çünkü yardımcı olmak mecburiyetindeyiz. Faiz yüzde 4 iken, eğer 6 ay içerisinde üye ödemez ise, 1 ay sonra temerrüt faiz % 28 oluyor, onun için üye açısından büyük bir sıkıntıdır. Onun için esnaf bu konunun altından kalkamaz. Onun için biz esnafımızı icraya vermemek için devamlı üyemiz olan esnafımıza sürekli uyarı yapıyoruz, her zamanda esnafımızın yanında yer alıyoruz. Şu anda çok iyi durumdayız, Türkiye’de 1100 Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi var. Biz, Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi olarak, Türkiye genelinde ilk 50’nin içindeyiz, Limitimiz ise; 150 milyon, klasmanımız da gayet iyi Samsun genelinde ise, Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi olarak 4’üncü sıradayız. Esnafımıza her zaman yardımcı oluyoruz. Hiç kimse bizden işini geliştirmek için ihtiyacı olan kredi başvurusunda haklı kredi isteğini alamadım diye  geri dönmez, yeter ki; yapacakları iş programlı ve esnafımızı ileriye taşıyacak bir şekilde olsun, biz her zaman esnafımızın yanındayız.”

 -   Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinin şuan ne kadar üyesi vardır?
-
   Metin Genççakır:
“Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinin geçmiş yıllarda 3 bin küsür üyesi vardı. Çok üyelerimiz vefat etti, kimisi işini bıraktı. Bizde işini bırakan ve mükerrer olamayan, sermayesi düşük olanlar bizde üyelikten silinir. Şuanda üyemiz; net tam olmamakla birlikte, 2 bin 500 ile 2 bin 600’ün arasında, bu üyelerimizin % 70’i kredi kullanıyor. Üyelerimizin bir kısmı da kredi kullanmıyor. Biz, her sene noksanlıklar konusunda güncelleme yaparak, üyelerimize uyarı yapıyoruz.”
-       Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi olarak üyelerinize nasıl yardımcı oluyorsunuz? 
-       Metin Genççakır: 
“Biz bir aileyiz. Bizim gayemiz; esnafa finans işini sağlamaktır. Esnafın kredi isteğini Halk Bankası vasıtası ile hazinemizin yardımı ile %4 gibi çok düşük bir faizle karşılıyoruz.% 4 kesintisi, banka komisyonu ve bütün dosya parası, bizde aidat masrafı olmaz, hepsi % 5,5 ile % 6’yı bulur. Buda bugünkü şartlarda; esnaf kefaletini ayakta tutar. Bafra’mızın % 75’i köy kesimindendir, dolayısıyla çoğunun şehir merkezinde dükkânı vardır. Köylü yaptığı çeltik ve diğermahsulleri de, bizden almış olduğu kredilerle, işlerini yürütmektedir. Banka faizleri çok fazladır, hangi banka olursa olsun, ayda şu demiş, bu demiş ben kabul etmiyorum. En küçük banka faizi bugün % 26 ile %24’dür. Çünkü paranın sermayesi, 12 olan 20’yi bulmaktadır. Kimse krediyi onun aşağısında veremez. Biz, niye veriyoruz? Çünkü bizi hazine karşılıyor. Onun için en düşük faizle krediyi biz veriyoruz. “ 
-       Bafra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi olarak, üyeler konusunda karşılaştığınız sorunlar var mı? 
-       Metin Genççakır:
“Üyelerimizin faizli krediyi ödemesinde, hem onların, hem de bizlerin sıkıntısı oluyor. Ekonomik şartlara uyamayan, ayağını yorganına göre uzatmayan bazı esnaflarımız almış oldukları kredileri ödeyemiyor. Tabi yasa diyor ki; kredi taksitini zamanında ödeyemeyenleri bir ay içerisinde, icraya vermen lazım diyor. Bizde Bafralıyız ve esnaflarımızı tanıyoruz. Esnafımızı icraya vermemek için uğraşıyoruz. İcraya verdiğimiz zaman % 28 faiz oluyor. Onun için şikâyet edilerek suçlanıyoruz. Eğer kredi verdiğimiz esnafı icraya vermezsek, görevi kötü kullanmaya giriyor. Bu konuda kendi arkadaşlarımız bile şikâyetçi oldular. Bizde görevi kötüye kullanmaktan dolayı da mahkemedeyiz. Ama ben vicdanen rahatım, ben esnaf kefaletimizi korumaktayım. Bu konuda bizim bir suçumuz yoktur.”
-       Üyelerinize kredi kolaylığı sağlayabiliyor musunuz? 
-       Metin Genççakır; 
“Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifine kim gelirse gelsin, herkese kredisi açıktır. Yeter ki; taassupla yeter ki; aracıyla gelmesin. Çünkü aracılar bizim arkadaşımız. Aracıyla geldiklerinde, biz üyeyi tanıyamıyoruz. Eğer sen esnafsan, sanatkârsan bura senin yuvan, ailen gel ve gör ki; öğren, bizde üyemizi tanıyalım ve ona göre kredi verelim. Esnaf kefaletimize direk gelen insanlar, kredi almakta hiç boş dönmemişlerdir. Herkes bizden yapacağı iş kadar para alsın. Yani, bu para faizli paradır. Esnafımıza her zaman bizim kapımız açıktır. Esnafı ayakta tutabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Her sene Ocak ayında, mali kongremiz olur. Bizimde; 17 Ocak 2016 tarihinde mali kongremiz var. Bütün üyelerimizi kongremize davet ediyoruz. Mutlaka kongremize gelsinler. Esnafımızın kazancı bol olsun, her zaman yolu da açık olsun. Bu vesileyle bütün esnafımızın yeni yılını kutluyorum. “ 
NAMIK AZGIN