Rahim Ağzı Kanseri Aşısında Kısırlık Riski de Var

Halk arasında “rahim ağzı kanseri aşısı” adıyla bilinen “HPV aşısının” genç kadınların gebe kalma ihtimalini azaltabileceği bildirildi.Journal of Toxicology and Environmental Health isimli dergide yayınlanan araştırma USA’ da National Health and Nutrition Examination Surveykapsamında 25-29 yaşlar arasındaki 8 milyon kadına ait veriler üzerinde gerçekleştirildi (1).

Buna göre HPV asışı olmayan kadınların yüzde 60 kadarı en azından bir kere gebe kalırken aşı olanlarda bu oran sadece yüzde 35 idi.

American College of Pediatricians uyarıyor

American College of Pediatricians da HPV aşısı ile POF arasında kesin illiyet ilişkisinin ispatlanmamış olduğunun altını çizerek aşının yan etkileriyle ilgili bilgilerin doktorlar ve aşı yaptırmayı düşünen halk tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulamaktadır (2):

BİR: HPV aşısının uzun vadede yumurtalık fonksiyonlarına olan etkileri fare deneyleri ve insan çalışmalarında değerlendirilmemiştir.

İKİ: Aile hekimlerinin çoğu HPV aşıları ve POF arasındaki ilişkiden muhtemelen habersiz oldukları için POF vakalarını veya uzun süreli amenoreleri (adet yokluğu) VAERS’ e bildirmiyor olabilirler.

ÜÇ: Alüminyum katkı maddesinin oto-immüniteyle ilişkisine ve diğer bir bileşen olan polisorbat 80’ in farelerde gösterilmiş olan yumurtalık toksisitesine dayanan potansiyel etki mekanizmaları öne sürülmüştür.

DÖRT: HPV aşılarından Gardasil 2006’ da ikili aşı Cervarix ise 2008’ de ruhsat almış olup o zamandan beri VAERS’ e 213 bildiride bulunulmuştur. Bunların yüzde 88’ Gardasil yüzde 8.5’ i Cervarix ile ilgilidir. Buna karşılık HPV aşısından önceki 1990-2006 seneleri arasında VAERS’ e bildirilen hiçbir POF vakası olmamış, sadece 32 amenore vakası bildirilmiştir.

HPV aşısının başka ciddi yan etkileri var

HPV aşısı piyasaya çıktıktan sonra kısa adı VAERS olan Vaccine Adverse Events Reporting System (aşı yan etkilerini bildirme sistemi) 58 binden fazla bildirim yapıldı.

Bunlar içinde acil başvurular, havale nöbetleri, oto-immün hastalıklar, ağır sakatlık bırakan tablolar ve ani ölümler de bulunuyor.

FDA acele ediyor

Bu endişe verici verilere karşılık FDA, Gardasil-9 isimli yeni aşısının 27-45 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerde de kullanılması için “hızlı onay” kararı almış bulunuyor.

FDA 2018 kasım ayında kesin hükmünü açıklayacak ama Merck şirketinin endişesi olmasın, bunun “müspet” olacağını ben şimdiden garanti ediyorum.

Gelelim neticeye

Bu araştırma USA’ da 25-29 yaş arası kadınlarda giderek azalan hamilelik oranlarında HPV aşılarının rolü olabileceğini gösteriyor.

Kısırlığın çeşitli sebeplerle her geçen gün arttığı dikkate alındığında bu uyarının çok yerinde olduğu söylenebilir.

Kızlarına HPV aşısı yaptırmayı düşünen ebeveynlerin ve bu aşıyı tavsiye eden doktorların bilgisine ve dikkatine sunuyorum.

YORUM EKLE