Altınova Gazetesi
2018-08-03 16:30:27

Bovine Papuller Stomatitis

Dursun Ali Şimşek

03 Ağustos 2018, 16:30

Bovine Papuller Stomatitis

Bovine Papuller Stomatitis ‘in etkeniPoxviridaefamilyasındanParapoxvirusgrubundanBovine Papuller Stomatitisvirus ‘dür. Bu virus yalancı sığır çiçeği ve ektima virusları ile yakın antijenik ilişkisi bulunmaktadır.

Epidemiyolojisi;

Hastalık bütün Dünya da görülmektedir. Daha çok 2 haftalık ile 2 yaş arasındaki genç sığırları etkiler. Enfeksiyon kaynağı hasta sığırların salya ve burun akıntısıdır. Temas ile ayrılır. Bulaşma genellikle ağız yolu iledir. Morbiditesi çoğu kez %100 ‘e yakındır. Mortalitesi çok düşük, ancak şiddetli salgınlarda %50 ‘ye ulaştığı bildirilmektedir.

Klinik Septomları; Geçici iştahsızlık, salya akıntısı, bazen kilo kaybı Hafif ateş Merme, burun deliklerinin ön tarafları ve ağızda 0.5-1 cmçapında papuller Papullerin ortaları çukur, kenarları kabarık görünümde ve çevresindekoyu kırmızıhat bulunması Daha sonralar dokunu nekrozuna bağlı olarak ortalarısarı – kahverenkli Bazı papullerin birleşip büyük ve kenarları düzensiz görünebilmeleri Lezyonların daha az olarak abdomen, arka bacaklar, scorotum, prepisyum ve meme başlarında görülebilmesi Ayırıcı Tanı; Genel durumlarının iyi olması, papul şeklindeki lezyonların yalnız ağız ve çevresinde olup, ayaklarda görülmemesi ilŞap‘tan Göz lezyonlarının bulunmamasıylaCGB‘dan İshalin bulunmaması ileMucosal Disease‘dan Prognozu;

Prognozu iyidir. Lezyonların tamamen düzelmesi 1-3 hafta sürebilir.

Sağaltımı;

Çoğu olayda yalnız ağız antiseptiklerin kullanılması ve hayvanlara yumuşak yemlerin verilmesi yeterlidir. Şiddetli olaylarda sekonder enfeksiyonlara karşı paranteral antibiyotik kulllanabilir.

Enfekte hayvanların ayrılması. Aşısı bulunmamaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.