Altınova Gazetesi
2019-01-14 15:30:15

Çocukları Zehirleyen Gıda Katkılarına Karşı Acil Tedbirler Şarttır

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

14 Ocak 2019, 15:30

Kısa adı AAP olan Amerikan Pediatri Akademisi, gıdalarda kullanılan bazı boya, koruyucu ve paketlerinin çocuk sağlığına zarar verdiğini ve bunların yeniden acilen düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

ON BİR: Suni gıda boyaları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerini şiddetlendiriyor. Bu boyaların kesilmesi belirtileri azaltıyor.

ON İKİ: Nitrat ve nitritler, tiroit fonksiyonlarını bozuyor, mide-bağırsak ve sinir sistemi kanserleriyle ilişkilendiriliyor.

ON ÜÇ: Çocuklar, vücut ağırlıklarına göre daha fazla yedikleri ve içtikleri için kimyasallara erişkinlerden daha hassastırlar, büyümeye ve gelişmeye devam etmektedirler.

ON DÖRT: Çocukluktaki küçük aksaklıkların ömür boyu devam eden sonuçları olabilir.

ON BEŞ: Hormon bozucu kimyasalların sebep olduğu sağlık harcamaları kabaca 340 milyar dolardır.

ON ALTI: GRAS sınıfındaki maddelerin yeniden tanımlanması şarttır, bunlar kullanılmadan önce yeni toksisite testleri yapılmalı ve eski testler de tekrarlanmalıdır.

ON YEDİ: 4 bin gıda katkı maddesinin yüzde 64’ ünün emniyetli olduğunu gösteren araştırma yapılmamıştır.

ON SEKİZ: Aileler, çocuklarını bu tür gıdalardan uzak tutmalı, taze sebze ve meyveler tercih edilmeli, gebeler işlenmiş etten uzak durmalıdır.

ON DOKUZ: BPA ve fitalatlar ısıyla gıdaya daha çok nüfuz ettiği için bunlar mikrodalga fırına konmamalıdır.

YİRMİ: Plastik yerine cam veya paslanmaz çelik gereçler kullanılmalıdır.

YİRMİ BİR: Geri dönüşüm kotları 3 (fitalat), 6 (sitiren) ve 7 (bisfenol) olan plasitklerden sakınılmalıdır.

YİRMİ İKİ: Gıdalarla temastan önce ve sonra eller iyice yıkanmalı, soyulamayan tüm sebze ve meyveler iyi temizlenmelidir.

Gelelim neticeye

Bana soracak olursanız düzenlemeye falan gerek yok; çocukları hazır gıdalardan külliyen uzak tutmak ve markete sokmamak gerekir.

Kaynak: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/AAP-Says-Some-Common-Food-Additives-May-Pose-Health-Risks-to-Children.aspx

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.