Altınova Gazetesi
2019-11-16 15:14:20

Diyabet İlacı Metformin Alzheimer ve Parkinson Riskini Artırıyor

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

16 Kasım 2019, 15:14

Uzun süre diyabet ilacı metformin kullananlarda Alzheimer ve Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının daha fazla görüldüğü bildirildi.

Araştırma Taiwan’ da yarısı metformin kullanan yarısı kullanmayan toplam 9.300 tip 2 diyabet hastasının 12 sene süreyle takibiyle gerçekleştirildi.

Analizlerde, birçok risk faktörü hesaba katıldıktan sonra metformin kullananlarda nöro-dejeneratif hastalık riskinin 2 mislinden fazla artmış olduğu, dozaj (240 mg üzeri) ve kullanım süresi arttıkça (300 günden fazla) riskin de arttığı tespit edildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda ise bunun tam aksine metforminin nöro-dejeneratif hastalık riskini azalttığı sonucuna ulaşılmıştı.

Metformin ne için kullanılıyor?

-İnsüline bağımlı olmayan diyabet; özellikle diyet tedavisinin başarılı olmadığı şişman hastalarda etkili olur. Glucophage başlangıç tedavisinde tek başına ya da sulfonilüre grubu bir ilaçla kombine olarak kullanılabilir.

– İnsüline bağımlı diyabet; Glucophage insülin tedavisine yardımcı olarak özellikle semptomların iyi kontrol edilemediği hastalarda kullanılır (2).

Metformin ihtiva eden ilaçların en tanınmışları Diaformin, Glifor, Glucophage, Glukofen, Matofin’ dir.

Gelelim neticeye

BİR: Bu gözleme dayalı bir araştırma olduğu için bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor, sadece bir risk artışı söz konusu.

İKİ: Bu araştırmanın sonucu öncekilerle çeliştiğine göre, daha geniş kapsamlı ve risk artışına sebep olabilecek daha çok faktörü dikkate alan araştırmaların yapılması şart.

ÜÇ: Metformin elbette diyabet tedavisinde kullanılabilir ama bu ilacın yanlış beslenen ve yeteri kadar hareket etmeyen insanlara bu hatalarını telafi amacıyla yazılmasını doğru bulmuyorum.

DÖRT: Bu ilaç maalesef doktor tavsiyesi olmadan özellikle zayıflama hevesiyle leblebi gibi yutuluyor. Tam bir akıl tutulması!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.