Altınova Gazetesi
2018-08-10 18:29:02

Sığırlarda Rift Vadisi Humması (Rift Valley Fever, RVF)

Dursun Ali Şimşek

10 Ağustos 2018, 18:29

Sığırlarda Rift Vadisi Humması (Rift Valley Fever, RVF)

Sığırlarda Rift Vadisi Humması etkeni Phlebovirus cinsi ve Bunyaviridae ailesinde akut febril arbovirüs olan RVF virüsünden (RVFV) kaynaklanır .

Epidemiyolojisi;

Sığırlardan başka koyunlarda duyarlıdır. Keçiler orta derecede duyarlıdır. Bunlardan başka deve, manda, maymun, fare, rat, hamster ve insanlarda hastalık görülür. Bulaşma sokucu sineklerle olmaktadır. Ortalama 5 yılda bir salgın şekillenmektedir. Gençler daha duyarlı. Zoonoz bir hastalıktır. İnkubasyon süresi 12 saattir.

Rift Vadisi Humması Döngüsü. Virüs , virüsü, yavrularına dikey olarak iletebilen Aedes sivrisineklerini içeren bir enzootik döngüde muhafaza edilebilir . Epizootik salgınlar , virüs dolaşımını başlatabilen enfekte Aedes yumurtalarının çıkarılmasını destekleyerek, genellikle sıradışı yağışlarla veya sıcak mevsimlerle bağlantılıdır . Ardından, Culex cinsine ait çok sayıda sekonder vektör enfekte olabilir ve epidemik / epizootik salgınların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanlara nakil, bırakılmış fetuslar manipüle edildiğinde yüksek virüs yükleri ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşir.

Klinik Semptomları; Akut seyretmesi ateş Süt veriminde düşme Sarılık ve şiddetli zayıflama Sallantılı yürüyüş ve yerde yatma Abort Bazen fotosensitizasyon Laboratuar Bulgusu;

Şiddetli lökopeni

Ayırıcı Tanı; Epidemiyolojik özellikleri buzağılarda daha şiddetli seyretmesi, sarılığın bulunması ve ağız lezyonlarının olmaması ile Mavi Dil ‘den Epidemiyolojik özellikleri buzağılarda daha şiddetli seyretmesi, sarılığın bulunması ile Ephemeral Fever ‘dan Prognoz;

1-2 gün yüksek ateşli seyreder ve sonucunda ölüm gerçekleşir.

Sağaltım;

Spesifik bir sağaltımı yoktur.

Sokucu sineklerle mücadele yapılmalı. Aşı kullanılmaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.