banner223

2018 Süt Fiyatları Açıklandı Ama!

Ulusal Süt Konseyi

2018 süt fiyatları açıklandı. Ulusal Süt konseyi beklenen süt fiyatlarını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ‘ında toplanan Ulusal Süt Konseyi toplantı sonrasında başka ülkede yaşıyormuşçasına tam bir fiyasko denilecek 2018 süt fiyatlarını açıkladı. Tarım ve hayvancılık ülkesi diyoruz ama çiftçilerimiz hem tarım hem de hayvancılık yapmasın diye her türlü politika fiyat endeksi yapılmaktadır. Bu açıklanan 2018 süt fiyatları çok bariz bir şekilde bu durumu desteklemektedir.

Neden mi?

Tam kapitalis ve dışa bağımlı olma yolunda emin adımlarla gitmekteyiz. 20 tl ye satamadıkları yemin çuvalını öyle bir düzende adım adım ilerledi ki şu anda 70 tl oldu. Peki yemin ham maddeleri olan buğday, arpa, mısır gibi tarım ürünleri yüzde 350 artış mi gösterdi. Pazara gidiyorum buğday fiyati aynı, değerli tarım üretici çiftçimizin yanına gidiyorum kaç tl ye satıyorsun diye soruyorum fiyat yine aynı peki buğday arpa mısır veya yemde kullanılan ve ulkemizde üretilen tarım ürünleri yüzde 350 artmamışken bunca sene yem fiyatları neden sürekli artıyor. Şimdi yem üreticileri bunun savunmasını çok iyi yaparlar belki kısmen düzen gereği haklı da olabilirler. Ama bu nedeni açıklamaz.

Çiftçinin giderleri olan ki asılları söylemek gerekirse mazot, gübre, tarım ilacı ve tohum fiyatları sürekli artarken buğday yıllardır neden 80 kuruş dolayında seyretmeye devam ediyor. Ekmeğe yeni zam geldi deniliyor ilk aklıma gelen acaba buğdaya zam mi geldi? Enflasyon yok diyenlere kralı var diyorum. Bu konularda uzman kişiler kurumların açıkladığı fiyat endeksinden yorum yaparlar bu fiyatlar nerde oluyor bende anlamıyorum ama pazara çiftçinin yanına fabrikaya yani kısacası asıl alışverişlerin olduğu yerlerde bu fiyatları görmek mümkün değil.

Tüm bunları bir kenara atıp görmezden gelinerek de herşey güzelmiş adına da kabullendiğimiz bu durumlar ışığında Ulusal Süt Konseyi 2018 yılı süt fiyatları ;

1 Şubat – 30 Haziran 2018 Dönemi Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı

Ulusal Süt Konseyi tarafından organize edilen Sektör Toplantısında Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı, %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 9 Kr. soğutma/hizmet bedeli ve 1,44 TL müstahsil fiyatı olmak üzere 1,53 TL/LT olarak belirlenmiştir.

Dönemler Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı Minimum Değerler
Yağ (%) Protein (%)
1 Ocak – 31 Ocak 2018 1,40 TL/LT 3,6 3,2
1 Şubat – 30 Haziran 2018 1,44 TL + 0,09 TL = 1,53 TL/LT 3,6 3,2

16/01/2018|2018 Yılı Çiğ Süt Fiyatları,Çiğ Süt Fiyatları,Fiyatlar

En az 2 tl açıklanması gereken 2018 süt fiyatları maalesef bu şekilde oldu. Bir çiftliğin elektriğinden bakicisina, veterinerlik hizmetlerinden yemine kadar tüm giderlerin en az %40 arttığı son 2 yılda, 2018 süt fiyatları ile nasıl bir çiftliği idare edecekleri de benim icin büyük bir merak konusu oldu. Zamanla bunu göreceğiz. Ümidim o dur ki en kısa zamanda yapılan yanlışın giderilmesi ya da bunu kapatacak bir müdahele gelmesini ümit ediyorum.

Ülke olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ”nın 50 -100 yıllık bir polita belirlemesi ve yerli üreticiye destek vermelidir. Aksi halde bu zaman ki durumumuza şükredecek duruma geleceğimiz aşikardır.

YORUM EKLE