Sağlık

Bolu'da hastaların sorunları ve talepleri hastanedeki merkezde çözüme kavuşuyor
- Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesinde kurulan Çözüm Merkezi'nde, hasta ve yakınlarına tedavi ile randevu alma gibi konularda yardımcı olunarak daha kaliteli hizmet verilmesi sağlanıyor- İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol:- "Hiçbir vatandaşımız bu kapıdan çözümsüz ayrılmasın istiyoruz"

Rize'de karaciğer hastalıklarının tanısı "fibroscan" ile konulacak
- RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz:- "Bu, bir siroz vakasını beş yıl önceden bize söyleyebiliyor. Eğer siroz gelişme riski olan hastaları önceden tespit edebilirsek hastalığın siroza ilerlemesini engelleyebiliriz. Bu cihaz karaciğer hasarını kolaylıkla tahmin edebilir. Bu anlamda bizim için çok faydalı ve kullanımı çok pratik"

KTÜ'lü Prof. Dr. Özlen Balta, salgın döneminde "anemi" vakalarının arttığına dikkati çekti:
- "Demir eksikliği hafif olsa bile yorgunluk, hayat kalitesinde bozulma, iş kapasitesinde azalma gelişir, kişinin bilişsel gelişimi bozulabilir ve bağışıklığı zayıflayabilir"

Bolu'da içme suyundan etkilendikleri için tedavi gören hastalar yaşadıklarını anlattı
- Yuva köyü sakinlerinden Tuğba Karadağ: - "Yemek yiyemedim, kusuyordum. Çok zor zamanlar geçirdim"- Huri Beyzanur Gülen:- "Böbreklerim iflas etme durumuna geldi. Sürekli diyalize girdik. Psikolojik olarak çok zor bir süreçti"

“Yılda bir kez detaylı meme kanseri taramasını ihmal etmeyin“ uyarısı
- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Irmak Durur Subaşı:- "Erken teşhisle kolay tedaviye başlangıcın ilk adımı ayda bir yapılacak elle kontroldür. Ayrıca meme kanserinde ölüm oranını düşüren tarama ihmal edilmemeli, yılda bir kez dahi olsa tarama yapılmalıdır"

KTÜ'lü Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Uzamış Kovid Sendromu“na dikkati çekti:
- "Bu sendromdan etkilenen sistemlerin başında kalp-damar, solunum, beyin, sinir ve hareket sistemi gelmektedir"- "Uzamış Kovid Sendromu'nda daha önceden var olan şikayetler yeniden ortaya çıkabildiği gibi, daha önce hiç yaşanmamış bulgular da görülebilmektedir"

Akciğer kanseri hastalar Düzce'de erken tanıyla tedavi ediliyor
- Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Yıldız:- "Ameliyat açısından riskli hastalar için EBUS, uygun bir alternatif yöntemidir. EBUS cihazı sayesinde ameliyathane gereksinimi olmadan 20-30 dakika içerisinde işlem sonlandırılmaktadır"

KTÜ'lü Turan, okula gitmeyi reddeden çocuklar için velilere önerilerde bulundu:
- "Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran çocukların yüzde 5'inde okul reddi durumunu görmekteyiz"- "Okul reddi, dirençli ve uzun süreli olduğunda, çocuğun duygusal ve akademik gelişimini tehlikeye atar ve yetişkinlikte bazı ruh sağlığı bozukluklarına yol açabilir"

Uzmanından sırt ağrısı uyarısı
- Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Erdal Dilekçi:- "Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasında"- " Genellikle kendiliğinden veya uygulanan tedaviler ile kısa sürede iyileşen sırt ağrısı birkaç hafta için de geçmediği takdirde farklı yöntemler de denenebilir"

KTÜ Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Aksoy'dan "kuduz" tehlikesine karşı uyarı:
- "Köpek ısırıkları hemen hemen tüm insan vakalarına neden olduğu için bu konudaki farkındalığı artırarak ve aşı yaparak kuduz ölümlerini önleyebiliriz"

Ordu Belediyesinden çölyak hastalarına glütensiz gıda desteği
- Çölyak hastası Gamze Bilgi Yazgan:- "Bu besinler çok pahalı. Bu ürünleri keyfi kullananlar da var ama bizim ömür boyu bu ürünlerle beslenmemiz gerekiyor"

Göz sorunları çocukta isteksizlik yapıyor
- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman:- "Göz sağlığı problemi yaşayan çocuklar sıklıkla baş ağrısı, gözlerde yanma, kaşıntı ve yaşarma gibi şikayetler bildirirler"

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz, lenfomada farkındalığın önemine dikkati çekti:
- "Özellikle lenfoma açısından boyun, koltuk altı ve kasıkta giderek büyüyen şişlikler, karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik, yorgunluk, istemsiz kilo kaybı, iştah azalması, gece terlemesi, ateş ve kaşıntı gibi belirtiler fark edildiğinde hastaların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları hayati öneme haizdir"

Çad'ın eski Çevre Bakanı'nın eşi, riskli doğum için Türkiye'yi tercih etti
- Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nihat Yılmaz:- "İnşallah bu tarz hizmetlerin ve ameliyatların uluslararası öğrencilerimizin yakınlarına devam edeceğini düşünüyorum. İmkanlarımız yeterli"

Öğrenciler pirinç kabuğundan ürettikleri malzemeyle plastiğe rakip olmak istiyor
- Biyoloji öğretmeni Gamze Koçkarsantılıoğlu:- "Çeltik kabuklarımız hasadın ardından tarlada yakılarak atmosfere karbondioksit olarak gönderilmekte. Biz çalışmamızla bunu sıfır atığa dönüştürdük. Laboratuvarımızda çeşitli işlemlerden geçirerek organik, biyokompozit bir malzeme elde ettik"

Yaşlılıkta kanseri yenmek mümkün
- Medipol Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Evrim Metcalfe:- "Ek hastalıkların iyi yönetilmesi ve günümüzdeki teknolojik gelişmelerin yardımıyla, yaşlı hastalarımız da önemli yan etkiler görülmeden kanser tedavilerini tamamlayabilir. Yaşlı olmak kanser tedavisine engel teşkil etmez


NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK

GÜNEŞ

ÖĞLE

İKİNDİ

AKŞAM

YATSI