- Çorum'un Ortaköy ilçesindeki, yaklaşık 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip Hitit şehri Şapinuva'da 1990'dan bu yana süren kazılarda sezon çalışmaları başladı- Kazı Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Önder İpek:- "Şapinuva kentinde, 'atölyeler, işlikler mahallesi' olarak adlandırdığımız bölümün kuzeyinde de atölye olup olmadığını görmek üzere çalışmaya bu alanda başladık"
- "Karayılan" lakaplı merhum davulcu Mahir Dağlıoğlu'nun 80 yaşındaki oğlu Yılmaz Dağlıoğlu:- "Babamın ekmeğini hala yiyorum. Bana bir lakap bıraktı, bana sermaye oldu"
- Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak:- "Bu kültür varlığının ortaya çıkarılmasıyla yeni bir destinasyon oluşturacağız. Burası yerli ve yabancı turistlerin yeni gezi alanı olacak"
- Samsun'un Bafra ilçesinde 1974 yılında başlatılan ve bugüne kadar 15 bine yakın arkeolojik buluntunun ortaya çıkarıldığı İkiztepe Höyüğü'ndeki kazılarda dokumacılıkta kullanılan çok sayıda tezgah ağırlığına rastlandı- Kazı başkanı Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt:- "Tekstilde de yünden ziyade yine yapılan analizler bitkisel liflerin kullanmış olduğunu bize gösteriyor. Keten, kenevir gibi. Bu da önemli çünkü her yerde yok"
- Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner:- "Boğazköy'de her yıl sizi neyin beklediğini bilmiyorsunuz. Bazen çok normal geçiyor, bazı seneler ise sürprizlerle dolu olabiliyor"
- Kayınpederi sayesinde 19 yaşında akordiyon çalmaya başlayan, bugüne kadar katıldığı etkinliklerde Türkçe ve Gürcüce şarkılar da söyleyen 63 yaşındaki Mehmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığının mahalli sanatçılar listesinde yer alıyor- Yılmaz:- "Mehmet Yılmaz dediğin zaman beni kimse tanımaz ama 'Akordiyoncu Mehmet' dediğinde beni tanımayan olmaz. Ben bundan gurur duyuyorum, bu mesleği severek icra ediyorum. Tüm gençlere de öneriyorum"
- Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım:- "Bu çalışma Anzer balının güvenli adımı olacak. Şu anda Slovenya'da yapılan coğrafi işaret çalışmalarında Anzer Balı örnek olarak gösteriliyor"
- Sungurlu ilçesinde altyapı kazı çalışması sırasında bulunan, üzerinde mitolojide "şarap tanrısı" olarak anılan Dionysos'un kabartmasının yer aldığı yaklaşık 2 bin yıllık ağırlık pres taşı, Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı- Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş:- "Lituslar (ağırlık pres taşı), araştırmacılar tarafından genellikle Dionysos kültürüyle ilişkilendirilir şaraptan dolayı ancak ilk kez, belki dünyada da başka örneği yok, Dionysos kabartmasının şarap endüstrisiyle alakalı bir taş üzerinde çıkması, bölgede ilk kez görülen bir durum"
- Ağzı yassı bir zurna türü olan meyle yıllardır Bayburt ve çevresindeki festival, düğün gibi etkinliklerle farklı illerdeki fuarlara katılan 43 yaşındaki Serdar Eslek, halk eğitim merkezi kurslarında öğrenci yetiştiriyor- Meyi "hüzünlü saz" olarak nitelendiren Serdar Eslek:- "Binali Selman bize bu mirası bıraktı. Bizim de bunu sahiplenmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Ben bu konuda çok hassasım, inşallah bunu gelecek nesillere çok daha iyi, başarılı bir şekilde anlatıp sonucunu en güzel şekilde alacağız"
- Giresun'da 14 yaşındayken kemençe çalmayı öğrenen Hüseyin Çınar:- "Ben bile sahnede kendimi unutuyorum ama sanatçının karşısında oyun oynayan da iyi olursa o başka yere gider artık, değme keyfimize"
- Gümüşhane'de 34 yıldır seyyar kalaycılık yapan Yaşar Okan, körükle alevi canlandırıp kalayı çıkan bakır eşyaları yeniden kullanıma hazır hale getiriyor- Kalaycı ustası Yaşar Okan:- "Sabah evden malzemelerimi alıp çeşmenin yanında tezgah açıyorum. İşim bittikten sonra eşyalarımı sırtıma alıp tekrar eve taşıyorum"
- Trabzon'da dedesinden etkilenerek davulculuğa merak saran Sinan Güneysu, düğün, festival ve benzeri etkinliklerin yanı sıra yurt dışında katıldığı EXPO fuarlarında Türkiye'yi temsil ediyor- KTÜ Güzel Sanatlar Bölümünde müzisyen ve halk oyunları antrenörü olarak görev yapan Güneysu:- "Her şeye rağmen meşakkatli ama güzel bir iş, hiç sıkılmadan, severek yapıyorum. Allah sağlık verdiği sürece de yapacağım. Bizden sonraki kuşaklara da aktarmak için elimden geleni yapacağım"