İSTANBUL

İTÜ ARI Teknokent, “SEEDBridge“ projesiyle girişimciliği destekliyor
- İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş:- "Türkiye'yi Avrupa'da temsil ederek genç girişimcilere rehberlik ediyor ve onları uluslararası iş dünyasında daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz"

CANiK, LAAD 2025 fuarına katılacak
- SYS Grup-CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral:- "LAAD 2025, bölgedeki ortaklıklarımızı derinleştirmek ve Türk savunma sanayisinin gücünü bir kez daha ortaya koymak için eşsiz bir fırsat sunuyor"

“Çevre sorunları ve medyanın rolü“ İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da ele alındı
- Anadolu Ajansı Çevre Haberleri Müdürlüğü Yeşilhat ve İÜC işbirliğinde akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, iklim değişikliği, hava ve plastik kirliliği gibi çevre sorunları ile bunların aktarılmasında medyanın rolü konuşuldu

Açık çöp döküm sahaları ve hurdalıklarda mikroplastik kirliliği araştırıldı
- Hurdalık alanlarında en fazla mikroplastik 1 kilogram toprakta 700 parçacıkla Mersin'de, açık çöp döküm sahalarında ise en yoğun konsantrasyon 640 parçacıkla Aydın'da tespit edildi- Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Toprak Bilimi Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Muhittin Onur Akça:- "Toprakta biriken mikroplastik partiküller bitkilerin büyümesini, tarımsal ürünlerin kalitesini çeşitli şekillerde etkileyebiliyor. Bu mikroplastik partiküller toprakta çok daha fazla birikerek, nano boyutlarda bitki dokularına girerse bitki tarafından emilip bitkinin iletim demetlerine ve yediğimiz meyveye, sebzeye kadar geçebiliyor"

İspanyol ve Güney Amerikalı Müslüman turistler, Türk ailenin iftar sofrasında buluştu
- İslam'ı seçerek Türkiye'ye gelen turistleri iftarda evinde ağırlayan Hakan Sarıhan:- "Onları tanıdığımız için sanki yeni bir kardeşimiz doğmuş, onu görmenin heyecanını yaşadık, öyle sevindik"- Arjantinli Patricia Mieres:- "Ramazanda Türkiye'ye gelmek en büyük hayallerimden birisiydi. Bu ailede farklı nesilleri görmek beni çok mutlu etti. Çünkü ben anne ve babamı kaybettim. Bugün çok duygulandım"- İspanyol Maria Cristina Martinez:- "Bir Müslüman ailede orucumuzu açmak tarifsiz bir mutluluk"

Marmara Denizi dibindeki yoğun müsilaj için “yüzeye yaklaşıyor“ uyarısı
- Çevre gönüllüsü Serço Ekşiyan:- "Ben bilim insanı değilim, gözlemciyim ve gözlemime göre gidişat önceki yıllarla aynı. Muhtemelen nisan, mayıs gibi su yüzeyine çıkar, aşağıdaki varlığı da devam eder diye düşünüyorum"- Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı:- "Gidişat en az 2021'deki gibi yoğun bir müsilajın yüzeye doğru yaklaştığını gösteriyor ve ne yazık ki bilimsel gidişata göre yüzeye çıkacak diye tahmin ediyoruz. Umarız ki yanılırız ama şu anda yüzeyden 30 metre derinliğe kadar örümcek ağı gibi müsilaj her tarafı sarmış durumda"

Sel ve kuraklık 2025'te de dünyanın birçok bölgesi için risk oluşturuyor
- 2024 Küresel Su İzleme Raporu'na göre suyla bağlantılı afetler geçen yıl 8 bin 700'den fazla kişinin ölümüne neden olurken 40 milyon insan yer değiştirmek zorunda kaldı - Ankara Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Somuncu:- "Mevsimsel iklim tahminleri ve mevcut havza koşulları Güney Amerika'nın kuzeyi, Güney Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde kuraklıkların potansiyel olarak kötüleşebileceğine işaret ediyor. Afrika Saheli ve Avrupa gibi bölgeler artan sel riskiyle karşı karşıya kalabilir"

Aileyi korumak için kadın politikaları gibi erkek politikalarına da ihtiyaç bulunuyor
- Milli Savunma Üniversitesi Müşterek Harp Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Hayati Ünlü:- "Tıpkı kadın politikaları gibi erkek politikalarına da ihtiyacımız var. Türkiye'nin bir erkeklik vizyonuna ihtiyacı var"- "Aile hayatına yönelik en büyük engeller, özellikle evliler için, eğitim veya çalışma hayatında harcamak zorunda olduğunuz büyük zamanlarla ilgili. Burada kamu kurumlarından iş dünyasına herkes taşın altına elini koymalı"

Nilüfer Çayı'ndaki atık sulara yönelik çalışma müsilaj sorununu hafifletebilir
- Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras:- "Su hızı ve oksijen miktarı ölçümünü yapıyoruz ve daha sonra bunu bilgisayar ortamında bir programda simüle ederek çeşitli hız miktarlarının, oksijen miktarlarının ne kadar değiştiğini belirlemeye çalışıyoruz. Ölü noktaları tespit ediyoruz ve bununla birlikte verimi yükseltecek çalışmaları bilgisayar ortamında simüle ediyoruz"- "Özellikle karbon, azot ve fosfor gibi maddelerin yüksek olması Marmara Denizi'ndeki mikroorganizma ve fitoplanktonların aşırı çoğalmasına neden oluyor. Bu çalışmamız neticesinde Nilüfer Çayı'na karışan hem evsel hem de sanayi atıkları daha iyi arıtılacak, böylece daha temiz bir atık suyun Marmara Denizi'ne verilmesiyle müsilajın azaltılmasına yardımcı olacağız"

Gratis, çekilişle otomobil kazanan 15 kişiye anahtarlarını teslim etti
- Gratis, kampanya kapsamında otomobil kazanan talihlileri İstanbul'da özel bir organizasyonda ağırladı

Havai fişek gösterileri ekosisteme ciddi zararlar veriyor
- Avustralya'daki Curtin Üniversitesi Moleküler ve Yaşam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bill Bateman:- "Havai fişeklerin etkisi sandığımızın çok ötesinde, gürültü kirliliği gibi kısa ama aynı zamanda uzun vadeli etkileri var. Bu kutlamaların getirdiği kirlilik, nefes almamızdan hayvanların gelecekteki üreme başarısına kadar her şeyi etkileyebilir"- Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş:- "Maliyetleri biraz pahalı ama drone, ışık, lazer gösterileri daha sessiz, kokusuz, dumansız, patlama olmadan yapılabiliyor. Zaten havai fişekler modern çağa yakışmıyor"

Suyun kıymeti çocuklara “Su Kardeşliği“ projesi ile öğretiliyor
- Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı işbirliğinde yürütülen "Su Kardeşliği" projesi ile suyun verimli kullanımı konusunda çocuklarda farkındalık oluşturulması hedefleniyor- TEMA Vakfı gönüllüsü Hamide Poyrazoğlu:- "Onlara öğrettiğimiz bilgileri evde ailelerine merakla anlatıyorlar, etraflarına duyuruyorlar ve böylece daha çok insana ulaşabiliyoruz. Çocuklar suyu verimli kullanmayı öğrendiği zaman etrafındaki herkes de verimli kullanmaya başlıyor ve su tasarrufu konusunda bilinçlendiğimiz bir toplum ortaya çıkıyor"

“Çekçek“ arabasıyla dünyayı dolaşan Japon gezgin, Türklerin misafirperverliğine hayran kaldı
- Yaklaşık 2 bin 500 kilometre daha yürüyerek Paris'e ulaşmayı hedefleyen Japon gezgin Motoki Sato:- "Türkler çok arkadaşça ve nazik davrandı. Sürekli beni evlerinde kalmaya ve yemek yemeye davet ettiler"- "Japonya ve Türkiye çok iyi ilişkilere sahip, bu dostluğu sonsuza taşımalıyız"

Yaban hayvanlarının nesli kaçakçılık tehdidi altında
- WWF-Türkiye Biyoçeşitlilik Kıdemli Uzmanı ve Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü:- "Gri papağan en çok talep edilen türlerden biri. Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi bunun vahşi popülasyonlarının olduğu ülkelerde bu talep sonrasında doğadaki popülasyonunun ciddi ölçüde azaldığı tespit edildi ve bu türün ticareti tamamen yasaklandı"- "Hava ya da kara yoluyla kaçırılan hayvanlar strese maruz kaldıkları, çok kötü şartlarda naklediliyor. Bu nedenle insanlarda hastalığa neden olabilecek patojenler aktif hale gelebiliyor"

Az yağış çok müsilaj getirebilir
- ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu:- "Yağışlar az seyrettiği ve Boğaz'dan gelen jet akıntısı olduğu sürece müsilaj yüzeye çıkmaya devam edecek, şu anki durumu böyle görüyoruz. Konu sıcaklıkların artmış olmasının ötesine geçmiş durumda, artık kuraklık da çok etkiliyor"- "En önemlisi, kirliliği azaltılmış ve oksijen seviyeleri artmış, biyoçeşitliliği daha sağlıklı hale gelmiş bir Marmara. İklim değişikliği bu kadar ekosistem üzerinde baskı yaratırken bizim diğer baskıları bir an önce azaltmamız gerekiyor"

İstanbul'da trafik kaynaklı azot dioksit kirliliği 2024'te ortalamanın üzerinde arttı
- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin:- "Trafik kaynaklı kirliliğin en temel iz bileşeni olan azot dioksitin 2024'te, geçen yıla göre yüzde 37,6, son 9 yılın ortalamasına kıyasla yüzde 22 civarında bir artış eğilimi gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu tüm İstanbul'un ortalaması için elde ettiğimiz bir değer ancak biraz daha odaklanıp özel alanlara, trafiğin yoğunlaştığı alanlardaki ölçüm istasyonlarına baktığımızda bu artış daha da belirginleşiyor"- "PM2,5 bölgeler arasında ortalama konsantrasyon bakımından çok büyük farklılıklar göstermiyor yani 20 ile 23 mikrogram metreküp arasında hemen hemen her bölgede yoğunlaşma görüyoruz. Bu tabii DSÖ'nün yaklaşık 5 mikrogram ortalamasının yanında yüksek bir değer"

Terör tehdidinden kaçan Kerküklü müzisyen, zorlukları “anavatanı“ bildiği Türkiye'de atlattı
- Irak'ın Kerkük kentindeki terör saldırılarından sonra ailesiyle 2016'da İstanbul'a göç eden müzisyen Erol Hayri:- "Kerkük'ten İstanbul'a, anavatana ailemi ve çocuklarımı güvende tutmak, aynı zamanda sanatımı sürdürmek için geldim. Elimizde sadece bavullarımız ve birkaç parça kıyafet vardı. Başka hiçbir şeyimiz, tanıdığımız kimse yoktu"- "Biz anavatanımız Türkiye diyoruz. Türkiye bizim canımızdadır, kanımızdadır, bizim içimizde yaşıyor. Her Türkmen, her Türk bu duyguları aynı şekilde hisseder. Türkiye Cumhuriyeti yalnızca bizim için değil, tüm Türk dünyasının kalbidir. Her zaman düşküne, muhtaca sahip çıktı. Allah, başımızdan eksik etmesin"

Beykoz'un son Ermenileri, eski mahallelerini özlemle arıyor
- Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Varujan Magakyan:- "Doğduğum isimle bu yaşa geldim, Varujan olarak hayatıma devam ediyorum. Hiçbir zaman Jan olmayı ya da kendimi başka kimlikle ifade etmeyi düşünmediğimi söyleyebilirim"- "Kurban Bayramı'nda rahmetli anneme 7 ayrı yerden et gelmiştir. Bayramlar birlikte kutlanırdı. Müslüman komşum Noel Bayramı'nı en az benim kadar bilirdi. Her bakımdan çocukluğumun İstanbul'unu, o yaşantıyı aramıyorum dersem, çok büyük yalan konuşmuş olurum"

Doğayla iç içe büyüyen Gamze öğretmen öğrencilerine de doğa sevgisi aşılıyor
- Okul öncesi öğretmeni Emel Gamze Ergiçay:- "Bir gün canlılar konusunu işliyordum ve bir öğrencim domatesin ağaçta yetiştiğini düşünüyordu. Hayatında hiç tavuk görmemiş öğrencilerim de vardı ve bunu benim aklım almıyordu. Bunları görünce 'Evet Gamze, artık bu konuda bir şeyler yapabilirsin, yapmalısın.' dedim"- "Havanın sıcak ya da soğuk olmasına bakmadan her gün mutlaka 40 dakika bahçede etkinlikler yapıyoruz. Doğaya çıktıklarında öğretmen olarak sadece çocukların keşfetme sürecine eşlik ediyorum çünkü doğa en büyük öğretmendir"

Buzulların erimesiyle Arktik bölgesindeki deniz taşımacılığı artıyor
- Arktik Deniz Çevresinin Korunması Çalışma Grubu (PAME) verilerine göre 2013'ten 2023'e kadar geçen sürede bölgede faaliyet gösteren gemi sayısı yüzde 37 arttı- PAME Proje Müdürü Hjalti Hreinsson:- "Dünya çapındaki operasyonlarda, özellikle Avrupa’dan Asya'ya yapılan taşımacılıkta bu rotayı kullanmak giderek daha iyi bir seçenek olmaya başlıyor. Öte yandan bölgedeki hava koşulları ve buzul durumu nedeniyle burayı bir fırsat olarak görmeyen birçok şirket bile şu anda bu rotayı gaz ve maden faaliyeti ve bunların taşımacılığı gibi operasyonlarda kullanabiliyor"


NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK

GÜNEŞ

ÖĞLE

İKİNDİ

AKŞAM

YATSI