9 KÖYDEN  KOVULMAK : DOĞRULUK

Doğru erkekler ile doğru kadınlara Allah büyük mükafat hazırlamıştır.

İmanında ve sözünde doğru olanlarla  beraber olun. Rabbimiz Allahtır deyip  

dinin hükümlerine uyarak doğru olanlar var ya işte onlara korku yoktur

ve onlar mahzun da olmazlar..(Tevbe 119 Ahz 35 Ahkf 13)

İslamın 3 temel esasından biridir Doğruluk. (diğerleri Adalet – Temizlik)  Doğruluk

dünyada şeref, ahirette ve  indellahta izzettir.  Doğruluk huzur ve saadettir,

üstün bir fazilettir. Ahlakın temel ve bütün faziletlerin başı olan  doğruluk peygamberlik vasfıdır.  İslam anlayışında Yüce Allaha giden yolun adı, sıratı mustakim’dir.  Bu yolun yolcusunun imandan sonra en mühim  sıfatı doğruluktur.

Doğruluktan ayrılıp batıla sapan milletlerin irşadı için  kanun koymak, ilahi din göndermek ilahi bir kuraldır sünnetullahtır. Şuayb (as)  medyen halkına Allaha imandan sonra doğru olmalarını tebliğ etti. Yüce Rabbimiz aynı uyarıyı  Araf (85) süresinde de bizlere ısrarla vurguladı : Artık ölçeği ve tartıyı tam tutun. İnsanların haklarına haksızlık etmeyin. Yeryüzünü ıslahından sonra bozmayın. Eğer müminler iseniz bunlar sizin için daha hayırlıdır...

Bu ilahi ikazlar bize gösteriyor ki din doğruluk için gönderilmiştir. O halde doğruluk dinin varlık nedenlerindendir. Dolayısıyle doğruluk islamın şiarıdır, müslümanın fıtratıdır.  Peygamberimiz bir sahabinin : islamı bana öyle anlat ki  bir daha soru sorma ihtiyacı duymayayım... sorusuna,  Allaha inandım de sonra da dosdoğru ol... hadisi ile mukabelede bulunmuştur.

Özü doğru olanın sözü de doğru olur.  Sözde ve özde doğru olmanın içtimai hayat üzerinde de mühim bir tesiri vardır. Fertler arasındaki sosyal bağların ve insani münasebetlerin kuvvetlenmesi için en büyük amil, en büyük etken doğruluktur.

Bir toplumun fertleri arasında ki ilişkiler doğruluk esaslarına dayanır.

Birbirini aldatan bile bile haksızlık yapan ve yalan konuşan fertlerden meydana

gelen toplumda huzur ve düzen olmaz, ortak kullanım alanı destur vermez.

Doğruluk her ferdin ve toplumun başarıya ulaşmasını sağlayan en büyük etkendir. Bundan dolayıdır ki Peygamberimiz, bizi aldatan bizden değildir... buyurarak doğru sadık olmayanları  Ümmeti Muhammed çercevesinin dışına itmişti, şefkatinden dışlamıştır. Hayatı Hakka uydurma amacının uygulama sahasında olan hakim fikir doğruluktur.                                                                                                                

YORUM EKLE