Bafra’da 2 bin 270 tütün üreticisi ailenin yüzü gülecek

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner: "’Türk tütünü ilerleyen yıllarda çok daha fazla değer kazanacak’’

Bafra’da 2 bin 270 tütün üreticisi ailenin yüzü gülecek

Yurt içi piyasaya arz amacıyla üretilen tütün mamullerinde yüzde 30 yerli tütün kullanım zorunluluğunun getirilmesini içeren düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi üretcileri temsil eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetimini ayrıca üreticileri sevindirdi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ‘’26 ilde, 113 ilçede ve 2 bin 300 köy ile mahallede yaklaşık 80 bin üretici ailenin bulunmaktadır.

Yeni yasayla birlikte Bafralı Tütün üreticileri ve Türkiye genelinde 80 bin tütün üreticilerinin yüzü gülecek, rahat nefes alacaklardır.

Bafra’nın %50’si kırsal %50’si ovadır. Ovanın özelliği de sulanıyor olmasıdır. Ben tütün yapan çiftçimize müjdeli bir haber vermek istiyorum. Geçen yıl Türkiye’de 2.’si gerçekleştirilen Tütün Çalıştayını Samsun’ da yaptık. 26 farklı yerden katılım sağlanan Tütün Çalıştayının yapılmasının ardından bir yıl geçtikten sonra gelişmelerini görmeye başladık.

Mecliste alınan ve yeni çıkan karara göre %8- %12’si arasında harmana verilen destek 2021 yılı itibariyle %30 civarına çıkacak. Türk Tütünü ilerleyen yıllarda çok daha fazla değer kazanacak. Ben çiftçimizden sabırlı davranmasını bekliyorum. 2005 yılına kadar Bafra, Türkiye’nin %30’a varan tütün ihtiyacını karşılıyordu. 2005 yılında tütünün özelleşmesiyle birlikte çiftçimiz zor duruma düştü.

2020 yılından itibaren devlet desteği görmeye başlamasıyla tütün 2023 yılına kadar çok büyük değer kazanacak. Kırsalda yapılan tütünden çiftçimizin vazgeçmemesini istiyorum. Herkesin sabırlı olmasını istiyorum. Biz mücadelemize beş yıldır devam ediyoruz ve edeceğiz. Yavaş yavaş sonuçlarını da almaya başladık.

Bafra Ovası bu yıl en zengin yılını yaşadı. 81 il ve komşu ülkelerimizle rekabet eder hale geldik. Bu yıl Bafra’da Türkiye nüfusunun %20 ihtiyacını karşılayacak şekilde kışlık sebze ekimi yapıldı. Yavaş yavaş onlarında hasadı başladı. Milletvekillerimize ve bunun için emek veren tüm siyasetçilerimize kendi adıma ve çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum. Gecemizi gündüzümüze katarak tütün üreticilerimiz ve diğer üreticilerimiz için çalışıyoruz. Hedeflerimiz büyüktür." dedi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
YENER KARADAŞ
YENER KARADAŞ - 3 yıl Önce

Sayın Osman tosuner gecen yıl köylü 22 TL ye tütün verdi neden sesiniz çıkmadı neden Bafra da birlik beraberlik olmadınız

İsmail Dinler
İsmail Dinler - 3 yıl Önce

Tütün şuan piyasası belli olmayan satış günü tüccarın insafına göre fiyat görenbirhale geldi bunlar herzamanki açıklamalar

Osman yıldız
Osman yıldız - 3 yıl Önce

Çalışmalarından dolayı seni tebrik ediyorum, ayrıca üreticilere güzel haber verdiğinizde dolayı tşk.

SIRADAKİ HABER