BAFRA’DA TÜTÜNÜN YERİNİ ÜZÜM ALABİLİR

Samsun'un Bafra ilçesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nce oluşturulan bağda, yetiştirilen üzümler ve fidanlar satılarak döner sermayeden gelir elde ediliyor.

BAFRA’DA TÜTÜNÜN YERİNİ ÜZÜM ALABİLİR


Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, Doç. Dr. Bülent Köse önderliğinde, 10 dönümlük arazide damla sulama sistemiyle kurulan üzüm bağı, meyvelerini vermeye başladı. 4 yıl önce oluşturulan bağda, 11 çeşit üzüm yetiştiriliyor. Yetiştirilen üzümler ve fidanlar döner sermayeden satılıyor.

Üniversiteye ait Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bağ tesisi kurduklarını anlatan üniversite yetkilileri buradan fidan satışı yaparak döner sermayeye katkı sağladıklarını belirtti.

Konu ile ilgili konuşan Araştırma Görevlisi Yahya Uray “Bölümümüzün Bafra ‘da bağ arazisinde 11 çeşit ürünümüz var. Üniversitemiz de yine birçok çeşit mevcut. Satışlarımız üniversite döner sermayede gerçekleşiyor. İsteyen herkes aşılı ve aşısız olmak üzere fidan alabilir. Karadeniz’de eskilerden aslında bağcılık yapılıyormuş. O yüzden ileriki dönemlerde küresel ısınmalardan dolayı çay ve tütünden boşalan alanlar bağcılıkla doldurulabilir. 10 veya 15 sene sonra küresel ısınmalardan dolayı çay ve tütün alanları boşalacak. Ve yerini bağcılık alabilir. Çok yapılmada Karadeniz’de bağcılık oluyor. Biz bize gelen çiftçilerimize de her türlü teknik desteğe vermeye hazırız. Budama, ekim, hangi çeşit hangi toprağa uyumludur gibi konularda bilgi verebiliriz. Çeşide ve verime göre eğer bu alanda pazarı oturtturabilirsek masrafları çıktıktan sonra 10 dönümlük bir araziden çiftçilerimiz 100 bin liralık gelir elde edebilir.

Bağda Araştırma Görevlisi Yahya Uray’ın yanı sıra Öğretim Görevlisi Besim Karabulut, Yüksek Lisans Öğrencisi Fatma Türk ve Yüksek Lisans Öğrencisi Şinasi Karabektaşoğlu’da görev alıyor.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
YORUMLAR
Tuncay masarifoglu
Tuncay masarifoglu - 4 yıl Önce

Cevap verileceğini zannetmiyorum bir tel no bile yok 0542 8913806

.
. @Tuncay masarifoglu - 4 yıl Önce

HANGİ KONUDA CEVAP ALMAK İSTİYORSANIZ ONU DA YAZARSANIZ YÖNLENDİRME YAPALIM.

SIRADAKİ HABER