Eti Bakır İkiztepe'deki arkeolojik kazılara sponsor oldu

Sam­sun'un Bafra il­çe­sin­de yü­rü­tü­len İkiz­te­pe ka­zı­la­rı­na Cen­giz Hol­ding bün­ye­sin­de­ki Eti Bakır spon­sor oldu.

Eti Bakır İkiztepe'deki arkeolojik kazılara sponsor oldu

Sam­sun'un Bafra il­çe­sin­de yü­rü­tü­len İkiz­te­pe ka­zı­la­rı­na Cen­giz Hol­ding bün­ye­sin­de­ki Eti Bakır spon­sor oldu.
Kent­te­ki bir otel­de dü­zen­le­nen pro­to­kol imza tö­re­nin­de ko­nu­şan Sam­sun Kül­tür ve Tu­rizm Mü­dü­rü Adnan İpek­dal, ar­ke­olo­jik ka­zı­lar­dan İkiz­te­pe'nin, mi­lat­tan yak­la­şık 4 bin 500 yıl önce yer­le­şim yeri ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı­nın an­la­şıl­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı.
Ka­zı­lar­da çıkan bu­lun­tu­lar­dan, İkiz­te­pe'nin böl­ge­de hem maden hem de teks­til iş­let­me­ci­li­ğin­de önem­li bir rol oy­na­dı­ğı­nın an­la­şıl­dı­ğı­nı be­lir­ten İpek­dal, şöyle devam etti:
"Sam­sun'un kül­tür ta­ri­hi­ne katkı veren her iş­let­me­ye son­suz şük­ran­la­rı­mı­zı su­nu­yo­ruz. Bu ça­lış­ma­lar sa­de­ce kamu ma­ri­fe­ti ile yü­rü­tü­le­bi­lecek ça­lış­ma­lar değil. Böyle spon­sor­luk­lar­la ka­zı­la­rı­mı­zın eko­no­mik kıs­mı­nı des­tek­le­ye­bi­lir­sek insan kay­na­ğı kıs­mı­nı da kazı baş­kan­la­rı­mız, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı­mız bir­lik­te çö­ze­bi­lecek du­ru­ma ge­le­cek­ler ve ta­ri­hi­mi­zin, geç­mi­şi­mi­zin ay­dın­la­tıl­ma­sın­da daha hızlı so­nuç­lar ala­bi­lecek bir nok­ta­ya ulaş­mış ola­ca­ğız. Dev­let des­te­ği dı­şın­da İkiz­te­pe ka­zı­la­rı­nın Eti Bakır ta­ra­fın­dan des­tek­len­me­si ka­zı­nın sü­rek­li­li­ği için taze bir nefes olmuş, Sam­sun'un kül­tür ta­ri­hi açı­sın­dan da ay­rı­ca de­ğer­li hale gel­miş­tir. Sam­sun halkı adına Eti Bakır yö­ne­ti­ci­le­ri­ne te­şek­kür ede­rim."
İkiz­te­pe Kazı Baş­ka­nı, İstan­bul Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Ar­ke­olo­ji Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. As­lı­han Be­ya­zıt ise kül­tü­rel mi­ra­sın ge­lecek ne­sil­le­re ak­ta­rıl­ma­sı için ta­ri­hin ko­run­ma­sı ve doğru an­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­tir­di.
Ana­do­lu coğ­raf­ya­sı­nın ta­rih­sel ha­fı­za­sı­nın bir­çok yö­nüy­le bu­gü­ne ışık tut­tu­ğu­nu bil­di­ren Be­ya­zıt, "İkiz­te­pe ka­zı­la­rın­da or­ta­ya çıkan piş­miş top­rak, kemik, taş eser­ler Ka­ra­de­niz'e özgü ahşap mi­ma­ri, teks­til do­ku­ma­cı­lı­ğı­nın ilk iz­le­ri ve metal kul­la­nı­mı gibi pek çok öge 1974'ten beri Ana­do­lu ar­ke­olo­ji­si­ne yön ver­mek­te­dir. Ta­ri­hin bize bı­rak­tı­ğı bu de­ğer­li mi­ra­sı or­ta­ya çı­kart­mak ve ko­ru­mak için sun­duk­la­rı des­tek­ten do­la­yı Eti Bakır'a te­şek­kür edi­yo­rum." dedi.
Eti Bakır Sam­sun İzabe ve Elekt­ro­liz Te­si­si İşlet­me Mü­dü­rü Ali Yıl­maz da bu spon­sor­lu­ğun şir­ket­le­ri açı­sın­dan kül­tür var­lık­la­rı­na des­tek ver­mek­ten öte bir anlam ta­şı­dı­ğı­nı ifade etti.
Bu­gü­ne kadar İkiz­te­pe kazı ala­nın­da özel­lik­le me­zar­la­rın için­de çok mik­tar­da bakır ala­şı­mın­dan ya­pıl­mış silah, alet ve ta­kı­lar bu­lun­du­ğu­na dik­ka­ti çeken Yıl­maz, "Ya­pı­la­cak yeni ka­zı­lar­la böl­ge­nin Ka­ra­de­niz ve Ana­do­lu ar­ke­olo­ji­si­ne çok önem­li kat­kı­lar sağ­la­ya­ca­ğı­na inan­cı­mız tam. Bugün bu­ra­da at­tı­ğı­mız im­za­la­rın, ül­ke­miz için ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum." diye ko­nuş­tu.
Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan spon­sor­luk pro­to­ko­lü im­za­lan­dı.
Prog­ra­ma, Ve­zir­köp­rü il­çe­sin­de­ki Oy­ma­ağaç ka­zı­la­rı­nı yü­rü­ten Uşak Üni­ver­si­te­si Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Ar­ke­olo­ji Bölüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Ra­iner Czic­hon da ka­tıl­dı.
- İkiz­te­pe ka­zı­la­rı
Bafra il­çe­si­nin İkiz­te­pe köyü sı­nır­la­rı için­de­ki İkiz­te­pe Hö­yü­ğü'nde 1974 yı­lın­da baş­la­nan ve 2012 yı­lın­da son bulan ka­zı­lar 2021 yı­lın­da tek­rar baş­la­dı. İki büyük ve 2 küçük te­pe­den olu­şan ve 66 dö­nüm­lük bir alanı kap­la­yan de­ği­şik bü­yük­lük­te­ki te­pe­le­rin fark­lı kül­tür kat­la­rı­na sahip ol­du­ğu be­lir­len­di. Daha önce ya­pı­lan ka­zı­lar­da çı­kar­tı­lan metal, piş­miş top­rak, kemik ve taş par­ça­la­rı gibi par­ça­la­rı kap­sa­yan bin­ler­ce eser ise Sam­sun Ar­ke­olo­ji Mü­ze­si ve Bafra Mü­ze­si’nde ser­gi­le­ni­yor. Hitit ön­ce­si ilk Tunç Çağı'nın Geç Kal­ko­li­tik dö­ne­mi­nin iz­le­ri­nin aran­dı­ğı bölge bir­çok açı­dan ar­ke­olo­jik ve kül­tü­rel değer ta­şı­yor.
SAM­SUN (AA)

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER