TARİHİ HAMAM RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

SAMSUN'un Bafra ilçesinde bulunan ve 17. Yüzyılda yapıldığı belirtilen Şifa Hamamı yıllardır kaderine terk edildi.

TARİHİ HAMAM RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Bafra İlçesi Gazipaşa Mahallesi Bafra Arkeoloji Müzesinin 10 metre ilerisinde bulunan ve 17. Yüzyılda yapıldığı belirtilen Şifa Hamamı restore edilmeyi bekliyor. Yıllardır atıl konumda bulunan ve herhangi bir çalışma yapılmayan hamamın üzeri ise elma, erik gibi ağaçlarla kaplanmış durumda.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde söz ettiği yer olarak rivayet edilen Şifa Hamamının arsa hissedarı Burhan Apaydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Şuan Şifa Hamamı 2. Dereceden tarihi eser konumunda olduğu için koruma altında. Bizim hamamı restore edecek gücümüz yok.

Biz konuyla ilgili devletimize değişik seçenekler sunduk. Bugün bu arsanın değeri neyse onu verin alın tarihimizi yaşatın dedik. Ya da aynı değerde farklı bir arsa ile de takas etme imkânı sunduk. Fakat şuan ne yapılıyor nede yaptırılıyor. Ben bir öğretmenim tarihimizin yok olmasını istemem. Fakat bu yapıyı böyle görmek bizleri de yaralıyor. Şunu da belirtmeliyim ki Devlet dışında herhangi bir özel ya da tüzel kişiye burayı emanet etmeyiz. Bizim isteğimiz devlet tarafından gerekli girişimler yapılarak tarihi ayakta tutmak. 10 Metre ileride Bafra Arkeoloji Müzemiz var. Sokağımızın adı Müze Sokağı ama bu görüntü hiç hoş olmuyor ”dedi.


Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre ise Kültür Turizm Bakanlığı kamulaştırma alanında ödeneği kısıtlı şuan arkeoloji alanına yatırım yapılıyor. Arsa sahibine belli bir miktar verme teklifinde bulunuldu. Fakat bu karşı taraf tarafından kabul edilmedi. Mülkiyet halkı anayasal bir haktır. Ancak Kamu yararına kısıtlama getirilebilir. Biz kurul olarak karar alma noktasında varız, fakat uygulamaya yönelik bir işleyişimiz yok. Bafra Belediyesi geçtiğimiz yıllarda bir teklif sundu arsa sahibine kabul görmediği için şuan da bir çalışma yapılamıyor.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
YORUMLAR
muharrem
muharrem - 5 yıl Önce

bir zamanlar huzurevinin kapısının karsında tarihi bir cesme vardı kar yağınca göçtü iş makineleriyle dumduz yaptılar insAllah bu hamamın sonu da böyle olmaz.

Vatandaş
Vatandaş - 5 yıl Önce

Öğretmensiniz. Peki... Neden bedelsiz vermiyorsunuz devlete? Orayı sizin başka birine satma şansınız yok. Çünkü tarihi yapı var. Kimse almaz. Bedelsiz verin devlete? Ayrıca size teklifte bulumulmuş, miktarı yetersiz bulmuşsunuz? Satış ilanı gibi haber yapılmış burada ...

kerem tunçeri
kerem tunçeri - 5 yıl Önce

bırakın boş haberleri yıllardır. haber yapıyorsunuz takibini yapmıyorsunuz sizler ancak yazarsınız başka da bir bok yapmazsınız

Vatandaş
Vatandaş - 5 yıl Önce

Kerem sen ne yaptın bugüne kadar. Gazetelerin işi gündeme getirmek. Orayı yapmak değil cahil cahil konuşup kendini rezil etme bari.....

SIRADAKİ HABER