YAYALAR VE SÜRÜCÜLER DİKKAT

Özel Yeşil Bafra Sürücü Kursu Kurucu Temsilcisi Rıfat Yılmaz, yaya geçitlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sürücüleri ve yayalara yönelik uyarılarda bulundu.

YAYALAR VE SÜRÜCÜLER DİKKAT

Işıklı işaretlerin bulunmadığı kavşaklarda geçiş önceliğinin yayalarda olduğunu vurgulayan Rıfat Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Öncelikle sürücüler ve yayalar, trafiği yönlendiren bir görevli varsa ilk önce ona uymak zorundadırlar. Trafiği yönlendiren bir görevli yok ise ışıklı işaretlere uymak mecburiyetindedirler. Kırmızı ışıkta yaya da sürücüde durmak zorundadır. Işıklı işaretin olmadığı kavşaklarda da öncelik her zaman yayanındır.

Yayaların özellikle dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Yaya yolun karşısına geçmek istediğinde 100 metre mesafe de yaya geçidi varsa, yaya geçidini kullanmak zorundadır. Yaya geçitlerini kullanırken de dikkatli bir şekilde yolu kontrol ederek geçmelidir.

Günümüzde en sık yapılan hatalardan birisi de hem araç kullanırken hem de yolda yürürken telefon görüşmesi yapmaktır. Sürücülerin seyir halindeyken telefon görüşmesi yapması kanunen yasak olup tespiti halinde idari para cezasıyla cezalandırılmaktadır. Yayalarda bu konuda dikkatli olmalı yaya geçitlerinden geçerken başka bir şeyle meşgul olmamalı özellikle telefon konuşmalarına ara vermelidir.

Ana yolda olsalar bile sürücüler araçlarını kavşak ve geçitlere gelirken durabilecekleri hızla sürmelidirler. Bu anlamda varsa önce görevliye, yoksa ışıklı işaretlere ve trafik levhalarına uymalıdırlar. Görevli ve ışıklı işaret yok ise geçil önceliği her daim yayanındır. Sürücüler yayanın arkasından ve yanından geçilmeye çalışmamalıdır.

Aksi takdirde yaya geçiş bölgelerinde ve okul önlerinde yayalara öncelik tanımayan sürücülere 2020 yılında 598 TL para cezası ve 20 ceza puanı uygulanmaktadır.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2020, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER