BAŞARMAYI BAŞARMAK

Yaz tatili bitti. Okullar ve üniversiteler açıldı.

İlk haftada tanışma yapıldı. Öğretmenler, dersler, konular, hedefler ve kazanımlar hakkında bilgilendirmeler yaptı.  

Öğretmenler, eski konuları tekrar ettikten sonra derslere başladılar. Hele 3-4 konu işlensin peşinden sınavlar başlayacak. Öğrencileri sınav kaygısı saracak.

Ortaokul 8. sınıfta bulunan öğrencilerimiz Liseye Geçiş Sınavı’na hazırlanacak. Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olan öğrencilerimiz ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanacak.

Çocuklarımız başarılı olmak istiyor. Anne ve babalar, çocuklarının başarılı olmasını istiyor.

Öğretmenlerimiz kendi öğrencilerinin başarılı olmasını istiyor. Eğitim yöneticileri kendi okullarındaki öğrencilerin başarı oranlarının yüksek olmasını istiyor.

Özel okul sahipleri ile müdürleri okul puanı ya da diğer adıyla Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)’larının rakip okullardan daha yüksek olmasını istiyor.

Hepimizin amacı başarılı olmak.

Peki, başarıyı nasıl başaracağız?

Veliler, öğrenciler, öğretmen, özel okul sahipleri ve idarecilerden öğrencileri başarı kılmak için neler yapmamız lazım? Bu konularda bizlere kısa da olsa bir tavsiyede bulunur musunuz diye sorular gelmeye başlayınca, sezonun ilk konusu kendiliğinden belirlenmiş oldu.

Başarmayı Başarmak.

            Sözüm öğrencilerimize olacak. Ama “kızım sana söylüyorum gelinim sen anla” misali veli, öğretmen, idareci, kurum sahipleri ve okul yöneticileri siz de anlayın…

1 – Kendine Amaç Belirle.

Başarı için, hayattan ne beklediğini, amacının ne olduğunu, ilginin, yeteneğinin, yeterliliğinin, becerilerinin neler olduğunu iyi bilmelisin.

Ne olmak istiyorum?

Olmak istediğim mesleğe kişiliğim, yeterliliğim ve kişisel becerilerim uygun mu?

Bu hedefe ulaşmak için neler yapmalıyım?

Hangi derslere daha fazla çalışmalıyım? gibi soruları kendine sor. Ve cevabını bul…

2.           Planlı ve Programlı Çalış.

Çalışmak için müsait gün ve saat bekleme. Bil ki her gün ve her saat çalışmak için uygundur. Amacına ulaşmak için hangi derse, ne kadar, ne zaman çalışacağına karar ver.

Zamanı israf etmemek, en sağlıklı şekilde değerlendirmek için, her etkinliği planla. En kullanışlı çalışma planı, haftalık olandır.

Haftalık çalışma planı yaparken, her gün, hangi saatlerde hangi etkinliği yaptığını düşünerek, her etkinlik için belli bir zaman ayır.

Çalışma planı oluştururken ailenden yardım al. Ailenle birlikte, büyükçe bir karton veya kâğıda, istediğin şekilde ve renklerde, bir haftalık programı hazırla.

Bir ufak püf noktası: ders süresini 1-2 saat gibi uzun tutmak yerine parçalara bölerek ve aralara keyif aldığı aktiviteleri koyarak verimi arttırman mümkün.

Yalnız bir ders, bir kitap, hatta (sadece) bir bölüm üzerinde çalış. Ta ki dikkatin ve kuvvetin yayılıp zayıflamasın. Bil ki, aynı zamanda birden fazla iş yapayım dersen, hiç birini tam ve temiz yapamazsın. Dünyaca tanınmış olan büyük İslam düşünürü İmam-ı Gazali'ye “İhya-i Ulumûddîn” adlı muazzam eserini nasıl bir çalışma ile vücuda getirdiğini sormuşlar. “Bir zamanda yalnız bir bölüm, bir konu, bir mesele üzerinde çalıştım” demiş olduğunu unutma…

3-Belirli Bir Çalışma Odası ya da Köşesi Düzenle.

Evin değişik yerlerinde çalışma. Evde belli bir yeri çalışma mekânı olarak hazırla. Hep aynı yerde çalışmak, çalışacağınız yere geldiğinizde kendinizi derse daha kolay vermeni sağlar.

En uygun çalışma ortamı şöyle olmalıdır:

  1. Derse çalışmaya başlamadan önce, düşün ve çalışman için lazım olan şeyleri (kitap, defter, kalem, kâğıt, silgi vb.) yanında ve elinin altında bulundur. Bulundurmaz isen, ikide bir kalem, kâğıt aramaya kalkarsın bu da senin dikkatini dağıtır.
  2. Oda ısısını ayarla. Çok soğuk olmasın, çok sıcakta olmasın.
  3. Odanı sık sık havalandır.
  4. Düzenli ve temiz ol.
  5. Çalışma ortamında radyo, teyp, televizyon gibi dikkat dağıtabilecek nitelikte fazla resim, fotoğraf, afiş, poster gibi uyarıcıları kaldır.
  6. Çalışma masasını ve odanı sadece ders çalışmak için kullan. Müzik dinleyecek isen başka odaya geç.

4- Masa Başında Oturarak Çalış.

Çalışma masasında, oturarak çalışmak, dikkatin daha uzun süreli derste kalmasını kolaylaştırır.

Çalışma odanı, sınıf ve sınav ortamı gibi hazırla. Sıra ve sandalye üzerinde ders çalış.

Yerde yatarak veya uzun oturarak çalışma. Uzanarak, yatarak, masanın üzerine abanarak ya da sandalyede geriye yaslanarak çalışırsan, kısa sürede dikkatin dağılır, hemen gevşersin ve uykun gelir, uyursun.

Evde veya pansiyonlardaki çalışma düzeni, okuldaki sınav düzenine uygun olmalıdır. Çünkü bu uyum benzerlik çalışma davranışı için uyarıcı bir rol oynar.

5- Dersi Ezberlemeden Öğrenmeye Çalış.

Öğrenmeye çalıştığın konuyu ezberlemeye çalışma. Ezberleyen öğrencide yorum yapma. Ezberci öğrencide, bağlantı kurma, sebep-sonuç ilişkisini görme, ana fikir bulma gibi yeteneklerin gelişmeyeceğini unutma.

Ayrıca ezberlenen bilgi ile sınav soruları arasında bağlantı kurmak zor olur. Bu nedenle mutlaka çalışılan konularla ilgili bol ve değişik soru örnekleri çöz.

 

6- Değişik Kaynaklardan Yararlan.

Çalıştığın dersle ilgili, anlamakta güçlük çektiğin konu olduğunda, değişik kaynaklardan yararlan. Elinin altında, test kitapları, yardımcı kitaplar, ders kitapları, sözlük, ansiklopedi gibi kaynakları bulundur.

7-Zorlandığın Dersi Bir Kenara Bırakma.

Özellikle Matematik ve bazı fen derslerinde zorlanan öğrencilerin, o dersleri tamamen bırakıp hiç çalışmadıklarını görüyoruz. Sen onlar gibi olma, yılgınlık yapma…

Çok zorlandığın bir dersin, tüm konularını öğrenmeye çalışma, güvenini yitirerek dersten uzaklaşmak yerine, anlayabileceğin konulardan çıkabilecek soruları çözerek, kazanma şansını arttır. Kolaydan zora doğru, yakından uzağa doğru bir metot uygula.

8- Kendini Çalışmaya Zorla.

Ders çalışmak için iyi bir nedenin varsa, kendini biraz zorlayarak, çalışma sırasındaki güçlükleri tek tek ortadan kaldırman kolay olacaktır. Yeter ki ne istediğini bil, çalışmak için kendine iyi bir zemin hazırla ve öğrenmeyi iste. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

Fiziksel egzersizin öğrenme üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Bu nedenle düzenli egzersiz yap. Düzenli fizik egzersizi, kaygıyı azaltır ve rahatlamayı sağlar. Egzersizi zaman kaybı gibi görme.

9- Dersi Derste Öğren.

Derste öğretmeni iyi dinle. Not tut. Öğretmenin “burası önemli” dediği yerleri işaretle. Eve geldiğinde yazdığın ders notlarını temiz defterine geç. Bu şekilde konuyu bir kez daha tekrar eder, öğrendiğini pekiştirmiş olursun.

10- Çalışmanı Değerlendir.

Çalışman sonunda, kendini değişik sorularla, problemlerle değerlendir.

Cevaplayamadığın soruların ait olduğu konuları tekrar ele al.

Özellikle, ara ve deneme sınavları sonunda, boş bıraktığın, yanlış yaptığın sorular üzerinde dur ve bu konuları tekrar çalış.

Çalışırken şunlara dikkat et.

  1. Soruların hangi konudan ve konunun hangi bölümünden çıkarıldığını belirle.
  2. Tuttuğun notlardan, kaynak kitaplardan, ders kitaplarından o bölümü incele.
  3. Soruları çözmekte yine güçlük çekiyorsan, önceki yıllardan konu ile ilgili temel bilgi eksikliğin olup olmadığını incele.
  4. Öğrenmek anlamaktır. Öğrenmekte olduğun konu ile ilgili bilgileri nerede ve nasıl uygulayabileceğini kendine sor.
  5. Yine anlamakta güçlük çekiyorsan. İlgili ders öğretmenine sor.

Bunları yaptığında başaracaksın. Anne baban da senin başarınla gurur duyacak.

Bununla birlikte değerli anne ve babalar, kuzucuklarınızın da sizden bir isteği var.

Çocuklarımız diyorlar ki, “Anne-baba! Başarımızla gurur duymak istiyorsanız bize mutlu bir aile ortamı hazırlayın lütfen. Hiç değilse akşam yemeğini ailece birlikte yiyelim...”

Sevgili öğrenciler!  Mesajınız alındı.

Anne-baba, öğretmen ve idareci olarak hepimiz sizi seviyoruz.

Başarmayı başaracağına inanıyoruz.

Yeni öğretim yılında başarılarınızın devamını diliyoruz…

Şule Şeyma YILDIZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mesut Cerit
Mesut Cerit - 5 yıl Önce

Çok teşekkürler, verimli bir çalışma olmuş, öğrencilerin bu tip yönlendirmelere ihtiyaçları olduğu muhakkak, teşekkürler.

Nuriye Erduran
Nuriye Erduran - 5 yıl Önce

Bu yaziyi evdeki herkesin okuyabilecegi bir yere asmali firsat buldukca gerek birlikte gerekse kendi okumali.Zaman zaman yorum yapmali .

Yavuz Yıldız
Yavuz Yıldız - 5 yıl Önce

Çok başarılı ve kapsamlı bir çalışma olmuş. Anne ve babaların dikkatle okuması gerekli. Tebrik ederim

İsmail YİĞİT
İsmail YİĞİT - 5 yıl Önce

Şule Şeyma Hanım,
Özel okul kampüs müdürü olarak yazını tüm öğretmen arkadaşlarıma gönderdim. Hatta koridor başlarına astırdım.
Tüm öğrencilerimde okusun diye

Rasim KILIÇ
Rasim KILIÇ - 5 yıl Önce

Şule Şeyma Hocam,
Okulların açıldığının ikinci haftasında bu yazınızı bize ilaç gibi geldi. Ortaokula giden kızım ile liseye giden oğlum ve annesi ile birlikte okuduk...
" Hiç değilse akşam yemeğini ailece birlikte yiyelim" isteği bize önemli mesaj verdi.
annesinin zayıflama için rejimi benim iş seyahatleri nedenleriyle ailece bir akşam yemeği yiyemez olduk.
Kendi hatamızı da gördük.
TEŞEKKÜRLER ŞULE HOCAM

BİLGE ASLAN
BİLGE ASLAN - 5 yıl Önce

Şule hocam,
Benim ders çalışırken uzun oturarak veya yatarak ders çalışmayı tercih ediyordu.
Tabi ki 5-10 dakika sonra uykusu geliyordu ve ders çalışmayı bırakıyordu. veya uyuyup kalıyordu.
Artık ÖĞRENDİK. MASADA VEYA OTURARARK DERS ÇALIŞACAK..
SELAM VE SEVGİLER

Namık Kemal YILDIZ
Namık Kemal YILDIZ - 5 yıl Önce

Yazı hayatına memleketimizin gazetesi ALTINOVA GAZETESİ ile başlaman beni ayrıca mutlu etti.
Yazın yayınlandıktan sonra
özel okul sahibi ve kampüs müdürleri yazını öğretmenleri ile paylaşmışlar
hatta bazıları çıktısını alıp koridor başlarına asmışlar.
Başarılarının devamını dilerim...

Selnur Açıkel
Selnur Açıkel - 5 yıl Önce

Harika! Başarılarının başarılara vesile olması dileğiyle tebrik ederim...