Bizler İller Arası Gönül Köprüsü Kuran Kültür ve Sanat Dostlarıyız !

Çok konuşan bir insan değilim; iş yapan, yaptığı işlerle konuşulan bir insan olmak isterim. Eleştirme, tenkit etme, başkasını çekiştirme hastalığım da yoktur. Çalışana,

emek verene saygı duyarım. Alın teri dökene şükranlarımı sunarım.

Edebiyata sevdalı kültür insanı gazeteci-şair-yazar Durali Doğan’la başlamıştık kültür yolculuğuna.: Yıl 1994 şiir şölenleriyle başladık çalışmalarımıza… Radyo ve Tv programlarıyla devam etti çalışmalarımız… Çiğdemli, Sorgun, Yerköy ve Yozgat şiir şölenleri… Rahmetli Göktürk Mehmet Uytun’la Yozgat Lisesi’nde bir toplantı yapmıştık. Göktürk Mehmet Uytun Hoca Yozgat’a bizim davetimiz üzerine birkaç defa geldi.

Ondan sonrası devam etti; 96- 97 şiir şölenleri.. Bu alanda Yozgat’ta ciddi bir toparlanma oldu. Halk Kültürüne ve şiire gönül veren yüzlerce arkadaşımızla görüştük. Elbette çoğu bu işe amatörce başlamıştı. Onları teşvik etmek adına çok fedakârlığa göğüs gerdik. Laf olsun diye demiyoruz:” Biz Kültür Elçileriyiz!” diye. Bu konuda gayretimiz, emeğimiz ve alın terimiz vardır.

Çile yumağını dostlarımızla birlikte ördük. Gün geldi, Yozgat çalışmalarını tamamladığımızı düşünerek il dışına açılmayı planladık. Kendi halinde şiir yazan, sazıyla ozan vari çalıp-söyleyen arkadaşlarımızda önemli ilerlemeler, gelişmeler gördük. Onların şehirlerarası yarışmalarda ilimizi gururla temsil ettiklerini görünce dernekleşmeyi düşündük.

Yine çoğunuzun bildiği gibi 2006 yılında Yozgat Şairler-Yazarlar Birliğini Derneğini kurduk. (Ondan önce Sorgun Ozanlar Derneğini kurmuştuk) Yerköy Kültür Derneği-Yerköy Halk Aşıkları Derneği-Yerköy Abdallar Derneği derken bu alanda dernekleşme faaliyetlerimiz devam etti. Şair- Yazar, aşık- ozan arkadaşlarımızla bir çok faaliyette bir araya geldik.Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, Şükranlarımızı sunuyoruz.

Dernekleştikten sonra il dışına açıldık. “Yozgat ve Sürmeli” Konulu Şiir Yarışmaları, Şiir okuma-yazma yarışmaları ve İstiklal Marşını ezbere okuma yarışmaları ile şiire ve şairlere dikkat çekmeye çalıştık. Sanırım derneğimiz bu alanda bir otorite oldu. Şiirin yanı sıra Yozgat’ı tanıtma görevini de üstleneceğimizi ifade etmiştik..Bu görevimizi de fazlasıyla yaptığımız kanaatindeyiz.

Arka arkaya üç yıl süreyle “Kars Aşıklar Bayramına” katılarak ilimizi gururla temsil ettik. Arkadaşlarımızın şiirleri ve şiir yorumları Kars’da büyük yankı buldu. Kars Aşıklar Bayramı bizim için önemliydi, Uluslararası boyutta yapılan ve 250-300 aşığın-ozanın katıldığı bir yarışmaydı. Yozgatlı şairler bu yarışmalara damgasını gururla vurdular. Onları yürekten alkışlıyor, kutluyoruz.

2006 Sürmeli Festivali şiir yarışması ve Şiir Şölenine il dışından 70’in üzerinde konuk şair- yazar katıldı. 2007 Sürmeli Şiir Günlerine 50’ın üzerinde Şair-Yazar, 2008 Sürmeli Festivali Şiir Şölenine de 40 kadar Şair-Yazar arkadaşımız katılmışlardı.

Bunların hepsi de illerinde ve bölgelerinde tanınmış, sevilen, sayılan insanlardı. Yazılarında Yozgat’tan övgüyle söz ettiler.
Bu arkadaşlarımız uzun bir süre Yozgat’ı anlattılar.. “YOZGAT SEVDASI” kitabını bu dönde çıkardık. Onların Yozgat konulu yazı ve şiirlerine yer verdik.

Yozgat bu arkadaşlarımızın gönlünde bir “Sevda” oldu. Yozgat onlar için kardeş şehirdi. Biz de diğer şehirlerde yapılan sanat etkinliklerine, Şiir Şölenlerine, panellere katıldık ve Yozgatımızı şerefle- gururla temsil ettik…

Araştırmacı Yazar-İhsan Işık’ın yayınladığı “Türkiye Şairler, Yazarlar ve Edebiyatçılar Ansiklopedisine” 50 ye yakın arkadaşımızın biyografisini gönderip bu unutulmaz eserde yer almalarını sağladık. Türkiye genelinde çıkan sanat edebiyat ve şiir dergilerinde arkadaşlarımızın eserlerini yayınlattık.

Araştırmacı-Yazar Durali Doğan Hocamın “Yozgatlı Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi” bu alanda çıkarılmış en kapsamlı eser oldu. Emeğe ve alın terine saygımızdan dolayı Türk Edebiyatına gönül verenlere destek olmaktan başka göreve talip olmadık.

İlk kurduğumuz derneğimizin devamı olan “Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği” bu manada yeni bir oluşumu sağlamış oldu.
Şimdilerde yüzlerce şiir, hikâye, roman, deneme ve makale yazan arkadaşlarımız var. Amacımız hem Yozgat’ın tanıtımını yapmak, hem de kültür ve sanat alanında gayret gösteren dostlarımıza sahip çıkmaktır. Bu arkadaşlarımızı teşvik etmenin bizim için bir görev olduğu kanaatindeyiz. ..

Pandemi sürecinde (2021 Mart ayında) çıkardığımız
“ Yozgat Sevdalıları Şairler Antolojisi” bu manada çıkmış en güzel eser oldu. İnşallah çalışmalarımız devam edecek. Yozgat kültürüne yeni eserler kazandıracağız, Allah gayretimizi ve çabamızı hayırlara vesile kılsın. Yozgat kültürüne- sanatına emeği geçen tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

YORUM EKLE