Çapanoğlu Büyük Camii Adına Bir Vakıf Kurulmalı Diyoruz !

Yozgat’ın üç gözdesinden biri Çapanoğlu Büyük Camii… Çamlık Milli Parkı, Saat Kulesi ve Çapanoğlu Büyük Camii mabedi!… Yapanlardan emeği geçenlerden Allah Razı olsun ilimizin sembolü durumundalar. Gerek il merkezde yer alan görkemli binası, gerekse cemaati ve tarihi özelliği ile de göz bebeğimiz konumundadır !…
Cemaati ile de her zaman göz dolduruyor ve iman kalemiz gibi bize güç veriyor.

Tarihi özelliği ve yapımından söz etmeyeceğim. Cemaatinin korunmasından ve camiye sahip çıkılmasından söz edeceğim. Zaman zaman tadilat ve restorasyon geçiren bu tarihi bina bizlerin de korumak zorunda olduğumuz özel bir mekandır.

Yozgat soğuk bir şehir. Kış ayları sert geçiyor ve soğuk oluyor. Camii cemaatinin çoğunluğu da yaşlı başlı insanlar. Emekli şehri diyebiliriz Yozgat için… Böyle olunca da camilerin ısınması ve sıcak tutulması zorunlu hale geliyor. Ayrıca tarihi caminin bakımı onarı ve ihtiyaçları için de bir maddi kaynak gerekiyor. Dernek kurulması çözüm gibi gözükse de asıl çözüm Camii adına bir vakıf kurulmasıdır diyoruz.

Çoğunuzun malumudur Camii çevresinde camiye ait dükkanlar vardı. Hanı hamamı ve külliyesi olan kapsamlı bir mabetti burası. Sözünü ettiğimiz bir vakıf kurulacak olursa camiinin bakım, onarım ve ısınması da pek ala mümkün olacaktır. Vakfın kurulması zor mu? Hiç de zor değil ! Arzu edilirse en kısa sürede kurulur.

Çapanoğlu Büyük Camii ardına kurulacak olan vakıf için yine cami çevresinde uygun dükkanlar yapılarak vakfa bağışlanır. Şu an otopark yapılıyor otopark ve çevresine yapılacak küçük dükkanlar da vakıf adına bağışlanabilir. Yol boyunca yüksek olmayan dükkan sırası da yapılıp yine vakfa bağışlanabilirse sözünü ettiğimiz tüm giderler vakıf tarafından karşılanmış olacaktır.

Buna ihtiyaç var mı derseniz kesinlikle evet derim. Birincisi camiinin ısınması sorun, kalorifer sistemi sorun, bakımı, korunması sorun, abdest alma mekanları (Kış dönemi için) sıkıntılı. Bütün bunlar için para ve maddiyat gerekiyor. İnsanları da devlet babayı da belediyemizi de rahatsız etmeden vakıf yoluyla biz bu işi çözebilir miyiz? Evet çözeriz… Kurulacak bu vakfa hemşehrilerimizin büyük destek sağlayacaklarına da inancımız tamdır.

Şunu söyleyecek olursanız haklısınız. Camii tarihi bir camii; tarihi camiye gerek vakıflar gerekse Diyanet İşleri Başkanlığımız müdahale edilmesine karşı çıkar, tamam. Biz müdahale değil bakım ve koruma destek konusunda öneride bulunuyoruz. Vakfın yapacağı iş de bu… Camiye sahip çıkmak ve cemaatini korumak olacaktır. Caminin estetiğini ve tarihi özelliğini bozmadan sahip çıkmak olacaktır. Atalarımız da bu tür yerleri bu şekilde korumamışlar mıdır? Hatırlayın bi….!

Aktif olamasa da camii ardına kurulmuş dernekler oldu, halen devam eden bir dernek de var. Ancak derneklerin ömrü de çapı da belli; asıl olan uzun süreli bir vakıf kurmaktır deriz. Belediyemiz yöneticilerimiz ve bürokratlarımız da bu konuda bize yardımcı olup destek vereceklerine de canı gönülden inanıyorum.

Sözün özü şu Tarihi Çapanoğlu Büyük Camiine yakışan bir vakıf kuralım ve cemaati de görevli imamları da huzur içinde namazlarını kılsınlar. Şehrimize dışarıdan gelenler de mutlu olsunlar; şehrimizden de huzurlu ayrılsınlar. Tuvalet ve abdest alma mekanları da tarihi bir camii için oldukça önemli mekanlardır unutmayalım. Çapanoğlu Büyük Camiii ardına bir vakıf kurulmalı deriz; peki bu konuda siz ne dersiniz?…

YORUM EKLE