Çocuklar gelecek demektir

Bir milletin varlığı için çok önemli olan iki değeri yan yana getirmiştir 23 Nisan: Egemenlik ve çocuk .  Bu iki değeri buluşturan ve geleceğe taşıyan da  milletinin kalbinde taht kuran büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.  Millet egemenliğini temsil eden "Meclis"'in,  " Millet Meclisi" nin açıldığı gündür 23 Nisan. 23 Nisan1920,  Türkiye Büyük Millet Meclisi ' nin açıldığı ve böylece millet egemenliğinin söz sahibi olduğu çok önemli ve anlamlı  bir tarihi adımı ifade eder. 
          Atatürk 'ün çocuklara armağan ettiği bu önemli günün bayramı, çocuklara armağan edilmesiyle daha güzel bir anlam kazanmış ve onların varlığıyla daha da coşkuyla kutlanmış ve kutlanmaktadır. 1979' da UNESCO 'nun o yılı Dünya Çocuk Yılı ilan etmesi ve TRT 'nin de 23 Nisan 'ı uluslararası düzeye taşımasıyla 23 Nisan' ın coşkusu artmıştır.  Çeşitli ülkelerden gelen
çocukları her 23 Nisan'da ağırlayarak etkinliklere evrensel bir nitelik kazandırmıştır. Şair Ataol Behramoğlu 'nun "Bebeklerin Ulusu Yok " şiiri hayat bulmuştur her 23 Nisan 'da. 

               ...
               " Bebekler çiçeği insanlığımızın  
                  Güllerin en hası, en goncası  
                  Sarışın bir ışık parçası kimi  
                  Kimi kapkara üzüm tanesi  
     
                   Bırakalım sevdayla büyüsünler  
                   Serpilip gelişsinler fidan gibi  
                   Senin benim hiç kimsenin değil  
                   Bütün bir yeryüzünündür onlar  
                   Bütün insanlığın gözbebeği "  
                     ...
            Çocuklar , "gelecek "  demektir.  "Umut  " demektir. Atatürk, bu iki önemli kavramın, değerin, gerek milletler gerekse dünya için ne ifade ettiğinin farkında idi. Ancak çocuklarla yan yana gelince anlam buluyor gelecek ve umut. Geleceğe dair her şey, çocuklara verilen değerle şekillenecekti. Bakın ne güzel
dile getirmiş çocuklarla  ilgili duygu ve  düşüncelerini: "Çocuklarımız artık, düşüncelerini  hiç çekinmeden açıkça ifade etmeye, içten inandıklarını savunmaya, buna karşılık da başkalarının samimi düşüncelerine saygı beslemeye alıştırmalıyız. Aynı zamanda onların temiz yüreklerinde yurt, ulus, aile ve yurttaş sevgisiyle beraber doğruya,  iyiye ve güzel şeylere karşı sevgi ve ilgi uyandırmaya çalışılmalıdır... Ancak bu suretledir ki çocuklarımız memlekete yararlı birer vatandaş ve mükemmel birer insan olurlar. "( Doğumundan Cumhuriyetin Ilanına Kadar Fotoğraflarla Atatürk ve Atatürk 'ün Hususiyetleri, Hasan Rıza Soyak, Hayat Yayınları, 1965 )
           Bir milletin geleceğini inşa edecek olanlar ve insanlığın da yarınlarının mimarları, farklı coğrafyalarda, farklı kültürlerle yetişen çocuklardır. Bazı ülkelerde ve ülkemizde de maalesef bazı çocukların, birçok olumsuzluklarla, acılarla karşı karşıya kalması,  23 Nisan 'ın coşkusuna ve güzel anlamına gölge
düşürüyor. Güzel sözlerle ve  iyi dileklerle  bugünü kutlamak,  çocukların önemine dikkat çekmek , elbette güzel ve anlamlı. Savaşın, açlığın, çeşitli haksızlıkların sürüp gittiği bir dünyada, çocuklara güzel bir gelecek vaat etmekte zorlansak da onlara umut etmeyi, mücadele etmekteyi öğretmeliyiz . Atatürk, en ağır koşullarda bile milletine, gelecek nesillere olan inancını kaybetmemişse,  o halde biz de aynı inanç ve kararlılığı yaşatmalıyız. Aynen şu
sözünde ifade ettiği gibi: 
               " Çocuklarımıza ve gençlerimize vereceğimiz eğitimin sınırı ne olursa
 olsun, onlara esaslı olarak şunları öğreteceğim: 1- Milliyetine, 2- Türkiye Devletine, 3- Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ne düşman olanlarla mücadele lüzumu. Fertleri bu mücadele gerek ve araçlarıyla donanmayan milletler için yaşama hakkı yoktur. Mücadele, mücadele lazımdır. " ( 1922) ( Milli Eğitimle Ilgili Söylev ve Demeçler, I, Türk Devrim Tarihi Enstitüsü Yayınları: 6, 1946)

                  Milletimizin ve  tüm  çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! Tüm dünya çocuklarının pırıl pırıl yüzlerindeki güzel gülümsemenin ve tertemiz kalplerindeki umutların eksilmemesi dileğiyle! En aydınlık yarınlar onların olsun! 
                    Tüm çocuklara selam ve sevgilerimi ; Mustafa Kemal Atatürk 'e ve silah arkadaşlarına da şükranlarımı iletiyorum. Büyük önderimiz Ataturk'ün ve aziz sehitlerimizin ruhları şad olsun. 

YORUM EKLE