Dijital Dolar Şifreli Paraları Öldürebilir mi?

Toplum olarak, entelektüeller olarak, para ve değer konularını bilmediğimizden, Büyük Sıfırlama nedir onu da anlayana dek postu deldireceğiz.

Biz aydınlar, safsatalar ile uğraşmaktan, her gün kullandığımız para nedir, değer nedir, zengin kime denir, üreten kimdir, yağmalayan kimdir bunlara pek bakmayız.

Fiyatı belirleyen değerden, değeri belirleyen fiyat anlayışına geçmiş olduğumuzdan, bu konular sadece ekonomistlerin bilmesi gereken konular gibi algılarız.

Şimdilerde dünyada en önemli konu; yeni bir para sistemine geçişin nasıl olacağıdır. Öyle bir para sistemi bulalım ki hem büyük zenginlerimizi koruyalım hem de şu Bitcoin ve ona benzer şifreli paralardan kurtulalım.

Dolar üzerinden ve dolara dayalı borçlanma üzerinden üretilen Banka Parasının, kötüye kullanılmasından, halklar öyle büyük sıkıntılar yaşadı ki, mevcut para sistemlerine yeni bir şekil verilmesi ihtiyacı ortaya çıktı.

Dijital Dolar, Dijital Cüzdan gibi uygulamaların yönergeleri FED tarafından ilan edildi. 2021 yılından itibaren kullanılacak. FED Dijital Dolarları kişilerin Dijital Cüzdanlarına yüklemeye başlamış. 50 bin rastgele kişi seçilmiş ve bu uygulama bu kişiler ve ticarethaneler tarafından kullanılmaya başlanmış.

Doları dijital de yapsanız, kâğıt para da yapsanız, Dolar Amerikan parasıdır. Bir ulusal paradır. Nihai analizde, siyasal bir paradır. Siyasal bir değeri vardır.

Dijital Dolar da Amerikan çıkarları yönünde işlev görür.

Şifreli paralarsa bir ulusa ait değildir. Merkezi olmayan bir para sistemidir. Dijital Dolar, kaydi para üretme sisteminin, FED merkezinde üretilen bir başka halidir.

Dijital Dolarda, aracı bankalar ortadan kalkmış olmaktadır. Merkezi bir hale gelmektedir. Merkez bankası doğrudan Dijital cüzdanlara ulaşacaktır. Eğer sizin kredi alma yükümlüğünüz uygunsa…

Anlayabildiğim kadarıyla ile eğer dolar bir ülkenin parası olmaya devam ediyorsa, diğer ülkeler nezdinde kabul görmesi için, diğer ülkenin dijital dolar kullanmaktan bir zararı olmaması gerekir. Oysa şimdi ki durumda Dolar, sadece ABD çıkarına işlemektedir.

Aslına bakarsanız Çin bu durumun başına geleceğini bildiğinden, kendisi Renimbi’yi Dijital Renimbi yapmıştı. Çin’de önemi bir kesim zaten Dijital Renimbiyi kullanmaya başlamıştı.

Ne Çin’in ne Amerika’nın şifreli paraları öldürebileceğine inanmıyorum. Zaten hem ABD hem de Çin bu paraları öldürmek için çok uğraştı, başa çıkmadı. Şimdi Dijital dolar ile bunu zorlayacak.

İnsanlık sınırları aşan bir paranın olmasından yanadır. Hem sınırları aşacak hem de kullanan kurum ve kişileri kullandığı için zarar vermeyecek.

Böyle bir durumun ancak merkezsiz bir para sistemi ile sağlanacağına inanıyorum.

Ulusal paralar, çok uluslu para karşısında eninde sonunda pes edecektir. Çok uzak olduğunu da sanmıyorum.

YORUM EKLE