Dünya Enerji Güvenliğinin Irzına Saldırı

Gaz boru hatları ve petrol boru hatları hem karadan hem de deniz altından borularla taşınır.

Yer üstünden taşınan enerji boru hatlarına sık sık saldırılar hususu günlük hadiseden sayılır. Tamiri ve bakımı kolaydır.

Çağımızda, birçok gaz boru hattı denizin altından enerji naklini sağlar.

Denizden taşınan boru hatlarının hemen hemen hiç birisinin, mülkiyeti, Amerika devletinin mülkiyetinde değildir.

Bildiğiniz gibi, Baltık Denizinin dibinden, Kuzey Akım I ve Kuzey Akım II olmak üzere iki boru hattı gider. Bu hatlar Petersburg’dan çıkar Almanya’ya gelir. Buradan da Avrupa’nın diğer ülkelerine dağılır.

Amerikan Donanmasına ait savaş gemileri Baltık Denizi’nde, 24 Şubat 2022’den beri demirlemişlerdi. Sabotajdan sonra gittiler.

Sabotaj yapılan boruların üzerinde yedi aydır duruyorlardı.

Rusya, Ukrayna zaferini Referandum ile taçlandırmak isteyince, Amerika boru hatlarını bombaladı.

Bu sabotaj, Rusya’dan çok Alman ekonomisine darbe vurmak için gerçekleştirilmişti. Çünkü bu iki boru, aynı zamanda tüm Avrupa’yı da etkileyecektir.

Hemen hemen tüm dünya, sabotajın, CIA tarafından gerçekleştirildiğinde hem fikir oldular.

Çünkü Biden’ın daha önceki beyanatlarında, doğrudan boru hatlarını hedef alan açıklamaları olmuş. Her ne kadar medya savaşı ile Rusya yaptı deseler de insanları ikna edemediler.

Rusya, 30 milyar dolar verip yaptığı boru hattını niye bombalasın? İstiyorsa vana Rusya’da ve istediği zaman gazı keser.

Hatta Trump, Amerika ile Rusya arasında savaş çıkar endişesiyle, arabuluculuk teklif etti.

Aslında Amerika’nın dünya enerji güvenliğine bu ilk saldırısı değildir. 1982 yılında, CIA, Urongy Çelyabinsk enerji hattını dronlarla vurmuş.

Rusya o dönemlerde, kendi iç kavgasıyla, başı dertte olduğundan, ses çıkartamamış.

Dün, Amerikan Dışişleri Bakanı Bliken, Kuzey Akım boru hatlarına yapılan sabotajdan ötürü, sevindiğini belirten şu cümleyi sarfetmiştir. “Amerikan enerji sektörüne altın fırsat çıktı” Diye…

Hikâyenin en korkunç yerine geldik.

Amerika Dedeağaç Üssü’ne Askeri teçhizat nakletmek için Boğazları kullanmak istedi. Sanki Ege Denizi’nde Yunanistan’ın limanı yokmuş gibi.

Amerika’nın Rusya ve Türkiye’yi karşı karşıya getirmek ve Rusya Türkiye anlaşmazlıkları çıkarmak gibi, bir huyunun olduğunu biliyoruz. Aynı işi Türk İran düşmanlığı içinde hep yapmıştır. Suriye’yi saymıyorum. Irak’ı biliyorsunuz.

Karadeniz’e çıkmak istemesinin asıl amacı; artık çok net. Rusya’dan Türkiye’ye gelen iki gaz boru hattını havaya uçurmak ve Rusya ile Türkiye’nin arsını ebediyen açmak.

Amerikan ve İngiliz savaş gemilerinin Karadeniz’e girmesi ülkemizin enerji güvenliğinin berhava olması anlamındadır.

YORUM EKLE