Giresun'da, "Ülkemizin Stratejik Ürünü Fındık: Önemi ve Geleceği" konulu panel düzenlendi

Giresun'da,

GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve TÜBİTAK MAM işbirliğinde, "Ülkemizin Stratejik Ürünü Fındık: Önemi ve Geleceği" konulu panel organize edildi.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can, Güre Yerleşkesindeki Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen panelin açılış bölümünde, üniversitelerin, bulundukları bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı yapan stratejik ürünleri destekleme noktasında iki önemli sorumluluğu olduğunu söyledi.

Sorumluluklardan birinin nitelikli insan gücü yetiştirmek olduğunu belirten Can, ikincisinin ise bilgi ve teknoloji üreterek katma değerli ürünleri desteklemek olduğunu vurguladı.

TÜBİTAK MAM adına yürütülen ve koordinatörlüğünü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar'ın yaptığı "IPA INNOFOOD" projesinin de tanıtıldığı panelde, Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) Gıda Sanayi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Pala, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Myco Twın Proje Proje Koordinatörü Dr. Hayrettin Özer sunum yaptı.

Moderatörlüğünü, Prof. Dr. Mehmet Pala'nın yaptığı "Fındığın Önemi ve Geleceği" başlıklı oturumda ise Arslantürk Firması Genel Müdürü Sebahattin Arslantürk, "Fındığın Tarımı, İşlenmesi ve Mevcut Durumu" çerçevesinde konuşma yaptı.

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük de "Fındığın Geleceğinde Lisanslı Depoculuğun Önemi" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Gaffaro Fındık Firması temsilcisi Halil Ak'ın, "Fındığın Uluslararası Pazarlarda Rekabet Gücü ve Geleceği" konulu konuşmasının ardından, Ordu Gürsoy Firması yetkilisi Dursun Oğuz Gürsoy, "Fındıkta Katma Değerli Yüksek Ürünlere Dönüşüm ve Yeni Pazarlara Giriş Stratejileri" konusunda görüşlerini paylaştı.

Rektör Prof. Dr. Can, sunumların ardından konuşmacılara plaket takdim etti.

Fındıkla ilgili başlattıkları bu yeni çalışmaların ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını dileyen Can, paydaş kurumlarla el ele vererek birim alandan daha çok, daha kaliteli ve daha nitelikli fındık elde etmeyi öncelikli hedef olarak belirlediklerini aktardı.

Can, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokolle Fındık Araştırma Enstitüsünün insan kaynakları ve diğer imkanlarının Giresun Üniversitesi ile birleştirileceğini de dile getirerek, üniversite bünyesinde fındıkla ilgili çok sayıda bilimsel araştırma projesini de desteklerini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER