banner221

İYİ Parti’li Bedri Yaşar; “Dolar Düştü Fiyatlar Arttı “

İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; TBMM’de yaptığı konuşmada asgari ücretlinin geçim sıkıntısına, kabaran faturalara, yapılan zamlara, doğalgaz faturalarındaki tarifelerde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti’li Bedri Yaşar; “Dolar Düştü Fiyatlar Arttı “

İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; TBMM’de yaptığı konuşmada asgari ücretlinin geçim sıkıntısına, kabaran faturalara, yapılan zamlara, doğalgaz faturalarındaki tarifelerde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye tarihinin en derin krizini yaşıyor

Tarihin en derin krizlerinden birini yaşadığımızı belirten Bedri Yaşar; yaşanan bu krizin en çok asgari ücretliyi vurduğunu; vatandaşların adeta faturalara çalıştığını, yoksullukla birlikte yoksunluğun da arttığını söyledi.

Piyasaların adeta alt üst olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; “Elektriğe yapılan %5-%130 arası zam, doğalgaza son olarak gelen %25 zam, tüpe gelen %40 zam, köprülere-ulaşıma, vergi ve harçlara gelen %36 zam, buğdaya yapılan %33 zam ile vatandaşın gözünün feri söndü. Kaşıkla verilen kepçe ile alındı. Gelen elektrik ve doğalgaz zamları ile birlikte 4 kişilik bir ailenin elektrik faturası 210,6 TL'den 370,8 TL'ye çıktı.

Aylık doğalgaz faturası ise illere göre değişmekle birlikte 212-244 TL aralığına yükseldi. Buna su, telefon ve internet faturaları da eklenince aylık fatura gideri toplam 1000 TL'yi buldu. Buğdaya gelen zam ile ekmek almak bile lüks hale geldi. ” dedi.

Dolar Düştü, Fiyatlar Artıyor

Doların artması ile artan benzin fiyatlarının ; doların düşmesine rağmen hala arttığını belirten Bedri Yaşar konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Dolar’ın 18 TL’lerde olduğu dönemde Benzin 9 TL civarında iken; 2 Ocak’ta Dolar: 13,30 iken Benzin :13,00 TL oldu. Düşen dolar piyasada hiçbir şeyde karşılık bulmadı. Akaryakıt ve köprü geçiş ücretlerine yapılan tüm bu zamlar lojistik ve nakliye zamlarını da beraberinde getirdi. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi kalemlerdeki fiyat artışları üretim maliyetlerini doğrudan etkiledi. Bu da emtia fiyatlarının alıp başının gitmesine neden oldu. Çünkü piyasada istikrar ve güven kalmadı.”

Doğalgaz Tarifeleri Hem Gelir Grubuna Göre Hem De Bulunduğu Coğrafi Konuma Göre Yapılandırılmalı

Yılbaşı öncesinde meclis kürsüsünden öneride bulunup, AK Parti Hükümeti tarafından işleme alınan doğalgaz tarifelerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Bedri Yaşar; bundan dolayı mutluluk duyduğunu ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar olduğunu belirtti.

Bedri Yaşar doğalgaz tarifesi hesabında dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin; “Doğalgaz tarifelerinde minimum rakamları tespit ederken; soğuk bölgelerde, mesela Ağrı bölgesinde asgari ücretli birinin tükettiği doğal gaz miktarı ile Ege'deki asgari ücretli bir tüketicinin tükettiği doğal gaz miktarı arasında fark var. Bunlar hem gelir grubuna göre hem de bulunduğu coğrafi konuma göre yapılandırılmalıdır. Bu şekilde dar gelirlilere belli bir katkı sağlamış oluruz. Bundan önce Türkiye'nin neresinde olursa olsun belli rakama kadar herkese aynı ücret uygulanıyordu, bu kademeli ücretle beraber dar gelirlilerin bu zor şartlar altında durumunun düzelmesine yönelik en azından biraz daha ciddi bir adım atılmış olur.” dedi

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER