Rosatom, Rus PF1 poloidal alan bobininin, ITER sahasına teslim edildiğini bildirdi

Rosatom, Rus PF1 poloidal alan bobininin, ITER sahasına teslim edildiğini bildirdi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rus PF1 poloidal alan bobininin, dünyanın ilk Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktörünün (ITER) inşa sahasına ulaştığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bobin, Rusya'da geliştirilen, üretilen en büyük ve gelecekteki kurulum için en önemli parçalardan biri olma özelliği taşıyor.

PF1 poloidal alan bobini, 1 Kasım 2022'de St. Petersburg'daki SNSZ AŞ'den yola çıkarak deniz yoluyla Fransa'nın Berre limanına teslim edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, PF1 bobininin Rus ekipler tarafından üretildiğini belirterek, "ITER projesi, teknik anlamda en yakın uluslararası iş birliğinin canlı bir örneğidir. PF1 bobininin başarıyla tamamlanması ve reaktörün inşa edildiği sahaya teslim edilmesi Rusya'nın, ITER projesinin ve küresel termonükleer araştırmaların geçmişte, şimdi ve gelecekte ayrılmaz bir parçası olduğunu açıkça göstermektedir." ifadelerini kullandı.

ITER Organizasyonu Genel Müdürü Pietro Barabaschi de "ITER için süper iletkenli mıknatıslar benzeri görülmemiş bir hassasiyet gerektiriyor. Mıknatısların Çin, Fransa, İtalya, Japonya, Rusya ve ABD olmak üzere altı ülkede üretilmesi ortak bir küresel bilgi birikiminin oluşmasına da yardımcı oldu. 9 metre çapa ve 200 ton ağırlığa sahip ITER reaktöründe plazmayı tutmaya yarayan manyetik sistemdeki poloidal alanın altı bobininden biri olan PF1 bobini, süper iletken teller ile sarılmış sekiz çift yassı tabanlı bobinden oluşan karmaşık bir ürün olma niteliği taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası ITER projesi kapsamında Rusya Federasyonu'nun sorumluluk alanında yer alan ve 25 sistemden biri olan PF1 bobini, kurulumda ilk plazmayı üretmek için gerekli parçalar arasında bulunuyor.

Rus bobini, Mart 2022'de ITER'e gönderilmeden önce pek çok onay testinden başarıyla geçti. ANKARA AA 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER